Európai Unió;Manfred Weber;

2020-06-13 08:05:55

Weber: Az EU nem pénzkiadó automata

Nem véletlen, hogy Magyarország és Lengyelország kézzel-lábban tiltakozik a jogállami kritérium alkalmazása ellen – jelentette ki.

Az Európai Néppárt strasbourgi frakcióvezetője ragaszkodik ahhoz, hogy Brüsszel mind a vírus miatt szükségessé vált mentőcsomag, mind az új, hosszú távú költségvetés esetében attól tegye függővé a támogatásokat, tiszteletben tartják-e a tagországok a jogállami normákat – írja a Süddeutsche Zeitung.

Hogy miről van szó, és miért kell keménynek lenni ebben a kérdésben, azt Weber úgy érzékeltette: az EU nem pénzkiadó automata, hanem értékközösség. Egyben sürgette, hogy erősítsék az EP ellenőrző szerepét a szubvenciók felhasználása kapcsán, mert vissza kell szorítani a korrupciót, valamint a pazarlást. A lap megjegyzi: a jogállami kritérium alkalmazását a Bizottság elnöke javasolja, Magyarország és Lengyelország viszont kézzel-lábban tiltakozik ellene. Ám ez nem véletlen, hiszen a két kormány ellen uniós eljárás van folyamatban a demokrácia körüli aggályok miatt.

Weber különben arról is beszélt, hogy a kedvezményezett országok nem élhetnek vissza a többiek szolidaritásával, vagyis a nekik szánt pénzből rendbe kell tenni a járvány folytán megingott gazdaságukat. Azaz felelősséget kell tanúsítaniuk, tehát növekedést kell elérniük és állásokat kell teremteniük. Mert csak akkor kérhetnek segítséget, ha készek kezükbe venni a saját jövőjüket. Mint mondta, pontosan ezért kell szigorúan megszabni a felhasználás feltételeit, illetve kidolgozni a visszafizetés kritériumait. Máskülönben csak az adósságok nőnek, de a jövőből nem lesz semmi.