Előfizetés

Feloldották a kórházi látogatási tilalmat

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.13. 11:01
Képünk illusztráció
Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Ha több beteg fekszik egy szobában, maximálni kell a látogatók számát. A tilalom érvényben marad a koronavírus-fertőzéssel érintett osztályokon.
Az országos tisztifőorvos péntektől feloldotta a koronavírus-járvány miatt korábban elrendelt kórházi látogatási tilalmat. A Nemzeti Népegészségügyi Központ szombati, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint ugyanakkor
a látogatási tilalom továbbra is érvényben marad a koronavírus-fertőzéssel érintett osztályokon.

Látogatni csak egészséges ember mehet, maszkot kell viselnie, és csak azzal a beteggel kerülhet két méteres távolságon belülre, akit látogat. A hozzátartozónak biztosítani kell a szappanos kézmosás vagy a kézfertőtlenítés lehetőségét. Ha több beteg fekszik egy szobában, maximálni kell a látogatók számát, továbbá – hasonlóan a szociális és idősotthonokban megszabott feltételekhez – például fodrászt, pedikűrőst is fogadhat a kórházban ápolt beteg, és vallási esemény is megtartható az intézményen belül a szociális távolságtartás biztosításával – írták.

Megjelent a kormányrendelet arról, kinek jár a félmilliós egészségügyi bérkiegészítés

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.13. 11:01

Fotó: Komka Péter / MTI
A kormány a Járvány Elleni Védekezési Alapból 94 milliárd 342 millió forintot csoportosított át a kifizetések fedezetére.
Megjelent a Magyar Közlönyben a kormányrendelet az egészségügyi dolgozók félmillió forintos bérkiegészítéséről, amely több részre bontja a jogosultak körét – vette észre a Napi.hu. Az első rész azokat tartalmazza, akik a következő közfinanszírozott egészségügyi szolgáltató valamelyikénél foglalkoztatási jogviszonyban álltak április elsején:  
 • fekvő-, illetve járóbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltató,
 • egynapos sebészeti ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltató,
 • laboratóriumi ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltató,
 • művesekezelést végző szolgáltató,
 • betegszállítást végző szolgáltató,
 • az Országos Mentőszolgálat,
 • az Országos Vérellátó Szolgálat.
Szintén jogosultak a rendkívüli juttatásra a következő szakemberek:
 • háziorvosok, házi gyermekorvosok és fogorvosok,
 • a védőnői szolgálatban, valamint iskola-egészségügyi ellátásban foglalkoztatott védőnő,
 • az iskolaorvosi ellátást végző egészségügyi szolgáltatónál foglalkoztatott főállású iskolaorvos,
 • az otthoni hospice szolgálatok esetében a NEAK-kal kötött finanszírozási szerződésben is szereplő egészségügyi szakmai tevékenységet ellátó foglalkoztatott egészségügyi dolgozó,
 • az otthoni szakápolási szolgálatok esetében a NEAK-kal kötött finanszírozási szerződésben is szereplő egészségügyi szakmai tevékenységet ellátó foglalkoztatott egészségügyi dolgozó,
 • a Büntetés-végrehajtás Központi Kórháznál (Tököl) egészségügyi munkakörben foglalkoztatott egészségügyi dolgozó,
 • az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetnél egészségügyi munkakörben foglalkoztatott egészségügyi dolgozó.
Jogosultak emellett
 • az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Családtervezési és Gyermekegészségügyi Szolgáltatási Osztály,
 • a Nemzeti Népegészségügyi Központ, valamint
 • a fővárosi és megyei kormányhivatal és a járási (kerületi) hivatal egészségügyi dolgozói.
Az orvosi egyetemek esetében kizárólag a közfinanszírozott egészségügyi ellátásban közvetlenül részt vevő egészségügyi dolgozó, valamint a közfinanszírozott egészségügyi ellátást nyújtó intézmény működtetésében részt vevő egészségügyben dolgozó jogosult a rendkívüli juttatásra. Viszont megkaphatja a juttatást a veszélyhelyzeti betegellátásban részt vevő orvostanhallgató is. Szintén jogosultak a honvédelem és a belügyminiszter hatáskörébe tartozó szervezetek egészségügyi dolgozói, illetve az aktív fekvőbeteg-szakellátást nyújtó közfinanszírozott egészségügyi szolgáltató főigazgatója és gazdasági igazgatója.  A rendkívüli juttatást 2020. július 1-jén kell kifizetni. A kormány a Járvány Elleni Védekezési Alapból az Egészségbiztosítási Alapba csoportosított át 94 milliárd 342 millió forintot a kifizetések fedezetére. Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere június elején közölte azon egészségügyi dolgozók listáját, akik megkapják az egyszeri félmillió forintos bérkiegészítést. A juttatást egy meglehetősen bürokratikus eljárás esetében az intézményvezetőknek kell megigényelni: akinek a számára a főnöke nem kér, az aligha kap majd a pénzből.

Néhány hetes tanfolyam után már mehetnek is dolgozni az iskolaőrök

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.13. 10:20
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A rendőrség állományába fognak tartozni, szükség esetén pedig bilincselhetnek, és gázsprayt, illetve gumibotot is használhatnak.
Speciális rendészeti, valamint pedagógiai-pszichológiai felkészítést is kapnak a leendő iskolaőrök, akiknek munkába állás előtt vizsgát kell tenniük – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Maruzsa Zoltán.
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára úgy véli, az iskolaőrség felállítása fajsúlyos, de szükséges lépés, amely a pedagógusok védelmét szolgálja, és az iskolai agresszió elleni komplex intézkedéscsomag része. A lap értesülései szerint nem kötelező a rendőri előképzettség az iskolaőri munka betöltéséhez. A köznevelésért felelős államtitkár közölte, hogy bár elsősorban volt rendőrökre, például korkedvezményes nyugdíjazottakra számítanak, bekapcsolódhatnak bármely más, középfokú végzettséggel rendelkező, civil foglalkozást végzők is. Maruzsa Zoltán elmondta azt is, hogy a leendő iskolaőröknek még a tanév megkezdése előtt, várhatóan augusztusban képzést szerveznek. Így „a néhány hetes tanfolyamon rendészeti, valamint pedagógiai és pszichológiai tudnivalókkal vértezik fel az őröket, akiknek az elsajátított ismeretekből le is kell vizsgázni”.
– A felkészítő képzésen például intézményvezetők is jelen lesznek, elmondják, hogy miben várnak segítséget a leendő őröktől, megismertetik őket az iskolák működésével. Fontos lehet, hogy egy iskolaőr tudja, ­vannak-e az adott intézményben sajátos nevelési igényű, illetve problémás, agresszív gyerekek. A képzések részleteit a törvény elfogadását követően rendeletek határozzák majd meg. Mivel az iskolaőr konkrét oktató-nevelő munkát nem végez, ezért nem feltétel, hogy legyen előzetes pedagógiai tapasztalata, de nyilván előnyt élvez, aki képzettebb

– magyarázta az államtitkár.

Az iskolaőrök munkáltatója a rendőrség lesz, a rendőrség állományába fognak tartozni, de a szolgálatukat a kijelölt iskolák területén teljesítik. Maruzsa Zoltán hangsúlyozta, hogy az iskolaőr kizárólag az iskola területén történő rendbontások esetén avatkozhat be, de nemcsak akkor, ha valamelyik diák pedagógust bántalmaz, hanem akkor is, ha a tanulók esetleg egymással verekszenek, illetve egy erőszakos szülő lép fel agresszíven egy tanulóval vagy egy nevelővel szemben. 
– Intézkedési lehetőségeit tekintve az iskolaőr több mint egy portás, de kevesebb mint egy rendőr: lőfegyvere nem lehet, ez semmiképpen sem indokolt egy iskolában. Ha olyan mértékű az agresszió és a tanár veszélyeztetettsége, akkor szükség esetén bilincselhet, illetve használhat gázsprayt és gumibotot, de nyilván csak akkor, ha valóban indokolt a helyzet, a szükségesség és arányosság elvének megfelelően

– szögezte le az államtitkár.

Megjegyezte, hogy az őrök iskolánkénti számát jogszabály nem határozza meg, de alapvetően egy, maximum két fővel számolnak, az iskola méretétől függően. Arról egyelőre nem született döntés, hogy pontosan melyik iskolába kerül iskolaőr, de az előzetes becslések alapján nagyjából ötszáz helyszínen lesz rájuk szükség. Maruzsa Zoltán elmondása szerint ehhez bekérik a tankerületek véleményét, és egyeztetnek a rendészeti szervekkel arról, hogy jelenleg hol gyakoribbak a rendőri kiszállások. 
– Az biztos, hogy ahol az iskola nem kéri, oda nem fognak őrt vezényelni az intézmény és a tantestület akarata ellenére

– hangsúlyozta a politikus.

Az egykori rendőrökből álló iskolaőri rendszer bevezetését Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be május végén, június 4-én pedig be is nyújtották a vonatkozó törvényjavaslatot. Ez egyebek mellett kimondja, hogy az iskolaőrök „kényszerítő eszközzel rendelkező, sajátos jogokkal felruházott személyek”.  Többen tiltakoztak a döntés ellen, és az iskolaőrök helyett iskolai pszichológusok alkalmazását és megelőző programokat javasoltak.