Változások lesznek az autós közlekedésben Budapesten

Publikálás dátuma
2020.06.13. 13:43

Fotó: Barbara Gabriella / Népszava
Az új intézkedéseket a főpolgármester ismertette a Facebook-oldalán.
„Bár a mindannyiunk életét átalakító járvány miatt azonnali cselekvésre volt szükség az alternatívákat kínáló, egészségügyi szempontból biztonságos közlekedés megteremtésére a belvárosban, a jó megoldást csakis párbeszéddel, a budapestiek visszajelzéseire reagáló finomhangolásokkal lehet megtalálni” – írta Karácsony Gergely a Facebook-oldalán. A főpolgármester hozzátette: éppen ezért munkatársai a BKK-nál és a Budapest Közútnál folyamatosan figyelik a forgalom változását, és kikérik a lakosság véleményét is. A bejegyzés szerint ezek nyomán új intézkedésekkel könnyítik az autósok közlekedését is:
  • több helyen módosították a lámpaprogramot a Nagykörút mentén, így a Baross utcánál, a József utcánál és a Rákóczi térnél is;
  • a lámpák átprogramozása mellett a sávok használatát is átalakították az Üllői úton a Corvin-negyednél. Mostantól telezöldnél lehet áthaladni a kereszteződésen a külön egyenes és balra kanyarodó fázisok helyett;
  • hamarosan módosul a sávok kialakítása a Teréz körúton a Nyugati tér előtt, annak érdekében, hogy ne torlódjon fel a forgalom a Váci út keresztezésénél;
  • és mivel az autóval közlekedők és a kerékpárosok is megszokták az új sávokat, már nincs szükség a terelésre szolgáló betonelemekre, így azokat eltávolítják, de a záróvonal természetesen marad.
„Az a célunk, hogy Budapest mozgásban maradjon, ehhez pedig alternatív közlekedési módoknak is lehetőségeket kell teremteni. De közlekedési módtól függetlenül készek vagyunk a tapasztalatok és a visszajelzések nyomán bárhol finomhangolni, akár újragondolni a lehetőségeket, hogy a városlakók közös érdeke, a biztonságos és választható közlekedés a lehető legjobb legyen” – fogalmazott. Karácsony azt írta, a Fővárosi Önkormányzat és a BKK az Üllői úton nemrég elvégzett kerékpárosbarát átalakításokkal kapcsolatban várja a környéken közlekedők véleményét.
Szerző

„Lehet jönni tüncikézni, de én akkor is bedobok most egy feketét” – reagált a fideszes politikus a világban zajló tüntetésekre

Publikálás dátuma
2020.06.13. 12:26

Fotó: Wintermantel Zsolt Facebook-oldala / Facebook
Wintermantel Zsolt közölte azt is, hogy a klímát is bekapcsolja, mert utálja a meleget.
Wintermantel Zsolt, Újpest korábbi polgármestere sem hagyhatta ki, hogy reagáljon a George Floyd halála nyomán kirobbant tüntetésekre. A fideszes politikus szombat reggeli posztjában mindezt igen sajátos stílusban tette.
„Lehet jönni tüncikézni, de én akkor is bedobok most egy feketét, ebédre cigánypecsenye lesz, délután csakazértis megnézek néhány Waczak szálló epizódot és elolvasom újra Shakespeare Velencei Kalmárját”

– írta a IV. kerület volt vezetője.

Wintermantel Zsolt ezzel arra utalt, hogy a sorozat egy epizódját elérhetetlené tették rasszista kiszólások miatt a brit UKTV streaming-szolgáltatón.
„Bekapcsolom a klímát, mert utálom a meleget és amikor tényleg ledöntik Sir Isaac Newton szobrát és betiltják törvényeit, mert rabszolgakereskedéssel (is) foglakozó cégben volt részvénye, akkor csak egy pohár Cordon Negro pezsgőt kérek és koccintok a Fehér Ház átnevezésére”

– zárta posztját a kormánypárti politikus.

Wintermantel Zsolt posztját azt követően írta, hogy május 25-én Minneapolisban indokolatlan rendőri erőszak miatt megfulladt az afroamerikai George Floyd – az ellene intézkedő rendőr több mint 8 percig térdelt a nyakán, és az eset óta az egész Egyesült Államokban, illetve szerte a világban tüntetéssorozatok zajlanak a rendőri erőszak és rasszizmus ellen. Derek Chauvint, a Floyd nyakán térdelő rendőrt gyilkosság vádjával állították bíróság elé.
Szerző

Jelentősen csökkent Budapesten a koronavírus mennyisége a szennyvízben

Publikálás dátuma
2020.06.13. 11:30
Képünk illusztráció
Fotó: AFP\SCIENCE PHOTO LIBRARY
A vizsgálatok alapján nem várható nagy emelkedés a megbetegedések számában a következő egy-két hétben.
A szennyvízben mért koronavírus (genomkópia) száma jelentősen csökkent Budapesten – tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szombaton az MTI-t.  – Az elmúlt hetekben újabb mintavételezések történtek három budapesti szennyvíztelepen – írták. A mérések arról tanúskodtak, hogy Budapesten a szennyvízben majdnem egy nagyságrenddel kevesebb vírus-nukleinsav volt, mint az előtte vett mintákban. 
– A Budapesten végzett mérési eredmények csökkenő tendenciát mutatnak, ennek alapján a megbetegedések számában a következő 1-2 hétben jelentős emelkedés nem várható

– hangsúlyozták.

Jelezték: mivel a főváros szinte teljes területének szennyvize a három vizsgált szennyvíztelepre érkezik, az eredmények reprezentatívak.
– Fertőzőképes vírusrészecskék nincsenek jelen a szennyvízben, viszont maga az örökítő anyag igen. Ezeknek a vizsgálatoknak azért van jelentőségük, mert az eredmények ismeretében célzott, pontosabb hatósági intézkedések történhetnek

– mutatott rá az NNK.

Májusban jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium, hogy a Pannon Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Mol együttműködésében kilenc városban indul kutatómunka a koronavírus kimutatására a kommunális szennyvizekből. Ennek célja, hogy így becsüljék meg a koronavírus-fertőzések mértékét egy adott közösségen belül. A megoldás a fertőzés újbóli megjelenésének jelzésére is alkalmas, hasznos eszköz lehet. Az operatív törzs pedig pénteken közölte, hogy a szennyvízvizsgálatok kimutatták, hogy öt megyében, Baranyában, Bács-Kiskunban, Somogyban, Jász-Nagykun-Szolnokban és Tolnában már nincs aktív fertőzött.