Előfizetés

Kegyelemdöfés a kistelepüléseknek

Gulyás Erika Vas András
Publikálás dátuma
2020.06.15. 06:00

Fotó: Népszava
Azok a nagyobb városoktól távol eső városok és falvak járhatnak a legrosszabbul a kormányzati elvonások miatt, amelyek óvodát, bölcsődét vagy más intézményt tartanak fent.
Megadta a kegyelemdöfést a kormány az önkormányzatoknak azzal, hogy a cégeknek nem idén, hanem majd csak a jövő évi adóbevallással együtt, májusban kell megfizetniük az idei évben esedékes helyi iparűzési adó teljes összegét – legalábbis így értelmezi számos polgármester a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot és az azt megalapozó jogszabály tervezetét. Az önkormányzatok csődtől tartanak, ami ebben a körben azt jelenti, hogy ha nem képesek kifizetni a 90 napon túli tartozásaikat, akkor adósságrendezési eljárást kötelesek kérni maguk ellen a bíróságon, ahol pénzügyi gondnokot neveznek ki hozzájuk, aki megtervezi a gazdasági talpraállás lépéseit. Az adósságrendezési eljárás egyik legsúlyosabb következménye, hogy elindításának pillanatától kezdve az önkormányzat egyetlen számlát sem fizethet ki a pénzügyi gondnok jóváhagyása, ellenjegyzése nélkül. Sőt, az írásos véleménye nélkül nem is tárgyalhatnak olyan kérdéseket, amelyek bevételt hoznak, vagy kiadást jelentenek a településnek. Minden képviselő-testületi és bizottsági ülésre meg kell őt hívni, a kötelezően létrehozandó adósságrendezési bizottságnak ő az elnöke, szavazategyenlőség esetén az ő szavazata dönt a válságköltségvetés elfogadásakor, az adósságrendezésbe bevonható önkormányzati vagyon kiválasztásakor, hitelfelvételkor és a tartozások kifizetési sorrendjének meghatározásakor.

A Belügyminisztérium (BM) arról tájékoztatta lapunkat, hogy az elmúlt öt évben 12 községben és 1 nagyközségben indult adósságrendezési eljárás, pedig sokkal több helyen kellett volna. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a Magyar Államkincstár 2017-es adatainak felhasználásával például 781 település pénzügyi helyzetét és adósságait vizsgálta, közülük 28 község tartozásai lépték túl a határidőt, további 162 önkormányzat pedig többet költött, mint amennyit a bevételei engedtek, hónapról-hónapra küzdött a túlélésért. 2012 és 2016 között 514 önkormányzat rendelkezett 90 napon túl lejárt tartozással, de közülük akkor is csak 45 helyen történt adósságrendezés. Összességében tehát az önkormányzatok negyede komoly pénzügyi gondokkal küzdött a koronavírus-járvány előtt is. - Azok a nagyobb városoktól távol eső, belső periférián lévő kistelepülések vannak bajban, amelyek óvodát, bölcsődét, kulturális vagy más intézményt tartanak fenn – határozta meg a most legrosszabb helyzetben lévő kört a Károli Gáspár Egyetem önkormányzatokkal foglalkozó kutatója. Kovács Róbert szerint ma már az 1500 főnél nagyobb települések gazdálkodása is veszélybe kerülhet, ha év közben váratlanul elvonják tőlük a tervezett bevételeik egy részét, hiszen a működési kiadásaik nem csökkennek ezzel párhuzamosan.
Jól mutatja ezt Szombathely esete is, ahol az idei költségvetésében 19,2 milliárd forintos működési bevétellel számoltak, ebből pedig – a tervek szerint - 9,9 milliárd forintot tett volna ki a iparűzési adó. A kormányzati intézkedések már eddig is éreztették hatásukat, ezek miatt eddig 450 millió forint esett ki, ezt az összeget részben a nem kötelező feladatok, a különböző tartalékok, maradványok felszabadításából tervezi összeszedni az önkormányzat. A vasi megyeszékhelyen jelenleg biztosított az önkormányzati dolgozók bérének kifizetése, azonban az iparűzési adóbevétel csúszása jelentősen befolyásolhatja a pénzügyi egyensúlyt. A kormány egyébként az ehhez hasonló helyzeteket egy 200 milliárd forintos hitelkeret megnyitásával kezelné, amelyet a válság miatt megszorult önkormányzatoknak tartanának fenn.
A zalai Salomvár helyzetét egy régebbi rossz döntés is nehezíti: a településen termálvizet találtak, amire építve egy befektető fürdőt álmodott és meggyőzte a helyi vezetőket is, hogy jó befektetés beszállni a fejlesztésbe. A vállalkozó eltűnt, a kivitelezők követelték a pénzüket, az adósságrendezésnél nemcsak pénzt, hanem ingatlanokat is vesztett a település. A tavaly megválasztott új polgármester, Kungli József azt mondta, ma már egyensúlyban vannak, de a gépjárműadó teljes elvonása épp azt az egymillió forintot vette ki a zsebükből, amivel szabadon gazdálkodhattak volna. Ám ha nem kapják meg a betervezett iparűzési adót, ők is haldokolni kezdenek, elképzelhető, hogy nem tudják fizetni a polgármesteri hivatalban dolgozók bérét – jelentette ki. Nála optimistább Mikula Lajos, a Fejér megyei Aba tavaly megválasztott vezetője, mert a kormány a múlt év végén is kisegítette őket a bajból, miután kiderült, hogy az előző képviselő-testület negyedmilliárdos hiányt hagyott maga mögött, ami a 4500 lelkes kisváros éves költségvetésének negyede. A friss polgármester is elismeri, hogy sokat ront a helyzetükön az elvonás-csomag, de abban bízik, hogy ősszel a kormány bejelenti a konszolidációt, mert „az nem lehet cél, hogy az önkormányzatok tönkremenjenek” – fogalmazott. 
Bizonytalanok a nagyvárosokban is, még ha ott más bevételi és kiadási méretekkel kell is számolni. Dunaújváros 1,5 milliárdos hitelt örökölt a korábbi, kormánypárti vezetéstől, bizonytalan lett az iparűzési adó, de abban biztosak, hogy a béreket hitelfelvétel nélkül is ki tudják fizetni – mondta Medgyesi Miklós, az önkormányzat sajtószóvivője. Cser-Palkovics András, a kormánypárti vezetésű Székesfehérvár polgármestere eddig 7,5 milliárd forintos bevételkieséssel számol, de várhatóan csak szeptemberben-októberben látják pontosan az idei költségvetési év alakulását. Az viszont már biztos, hogy a béren kívüli juttatásokat és a jutalmakat nem tudják kifizetni. - A nehézségek ellenére még a legkisebb településeknek is marad valami mozgásterük, amivel egy agilis helyi vezető élni is tud – mutatott rá Kovács Róbert. Példaként említette a bölcsődenyitás kötelezettségét, amire azonban nem kényszeríthetik a falut, ha nincs rá pénze, vagy kereshet maga helyett más fenntartót is. A települések helyi adóbevételeinek 80 százalékát az iparűzési adó adja, ami azt mutatja, hogy az önkormányzatok félnek a saját lakosságukat megadóztatni, pedig nem ördögtől való, hogy az ott élők is járuljanak hozzá a közös kiadásokhoz – érvelt egy rugalmasabb hozzáállás mellett a Károli Gáspár Egyetem docense.

Kieső pénzek

 A járvány kezdete óta bevezetett kormányzati elvonások miatt a 3200 települési önkormányzat elesett 34 milliárd forint gépjárműadótól, majdnem 15 milliárd idegenforgalmi adótól, az iparűzési adó minden egyszázalékos csökkenése 7 milliárdos űrt keletkeztet a szektorban, a parkolási díjak 85 napos kiesése pedig csak a budapesti kerületeknek 5,7 milliárd mínuszt eredményez.

Földcsuszamlás, kidőlt fák, egy ember meghalt - tombolt a vihar az országban (videók+fotók)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.14. 20:00
Budapest - Oktogon
Fotó: Lakatos Péter / MTI
Országszerte sok helyen okozott fennakadásokat a vasárnap délutáni vihar, Budapesten több mint 350 helyre vonultak ki a tűzoltók - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője.
Budapest, Alkotmány utca
Fotó: Mihádák Zoltán / MTI
Dóka Imre elmondta: a nagy mennyiségű csapadék Budapest valamennyi kerületében munkát adott a tűzoltóknak. Szintén az esőzések miatt riasztották több esetben a katasztrófavédelem munkatársait Fejér megyében Bicske és a Váli-völgy térségébe, Komárom-Esztergom megyében Tatabánya, Jász-Nagykun-Szolnok megyében pedig Szolnok környékére - mondta. Hozzátette: a Balatonnál jellemzően kisebb fakidőlések miatt kellett kivonulniuk a tűzoltóknak, akik még délután is országszerte több helyszínen dolgoztak. A szóvivő arra kérte a lakosságot, hogy kísérjék figyelemmel az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetéseit. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint Ravazdon villám csapott egy körülbelül száz négyzetméter alapterületű családi házba vasárnap délután. A tetőszerkezet nem gyulladt ki, viszont mintegy tíz négyzetméternyi felületen beizzott, ezt a tűzoltók megszüntették.
Az Index olvasója örökítette meg videón, amint a fenti képen látható hatalmas fát kidönti a vihar az V. kerületi Alkotmány utcában. Az autó épphogy megúszta. 

A Keleti pályaudvar aluljárójába zúdult be a víz (Met Hír)

Tomboló villámárvíz vasárnap délután a Fejér megyei Gyúrón (Met Hír)

Meghalt egy nő, akit elsodort egy villámárvíz Tótvázsonyban

Meghalt egy nő, akit elsodort egy villámárvíz vasárnap délután Tótvázsonyban - közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletes szóvivője az MTI-vel. Kucsera Katalin elmondta: a 66 éves nő a férjével vasárnap délután a kertjük végében levő hídpillért akarta megtisztítani az eső miatt megáradt időszakos vízfolyás hordalékától, ám belecsúszott a vízbe, és a villámárvíz mintegy hetven méteren sodorta magával. A bajba jutott nőt a katasztrófavédelem munkatársai húzták ki a vízből, de a mentők már nem tudták újraéleszteni. A rendőrség általános közigazgatási eljárásban vizsgálja az eset körülményeit - tette hozzá a szóvivő.

A sár és törmelék miatt lezárták a 10-es főutat Üröm és Solymár között

Nagy mennyiségű sarat és törmeléket hordott az eső a 10-es főútra a vasárnap délutáni viharban, ezért a rendőrség lezárta az út Üröm és Solymár közötti szakaszát - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon. A közútkezelő megkezdte az út tisztítását. A rendőrség azt írta: a sár és törmelék miatt járhatatlanná vált útszakasz megtisztításáig a rendőrök elterelik a forgalmat, az ürömi, valamint a solymári körforgalomnál visszafordítják az arra közlekedőket. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint a 10-es főút egy csatlakozó, önkormányzati kezelésű mellékutcájának a burkolatát bontotta meg a heves esőzés, majd a főútra mosta azt, más hordalékkal együtt. A társaság szentendrei mérnökségének szakemberei egy rakodó- és egy seprűs tisztítógéppel megkezdték az útszakasz takarítását. Közölték: a főút nem sérült meg, a takarítást pedig előreláthatóan a késő délutáni, kora esti órákban befejezik. Addig kerülni az Üröm-Budakalász-Csobánka útvonalon lehet. A Voláninform közösségi oldalán az olvasható, hogy a lezárás idején a 800-as és a 815-ös autóbuszok kerülőútvonalon (Csobánka - Pomáz - Flórián tér) közlekednek. A 820-as buszok a pilisvörösvári vasútállomásig, a 830-as buszok pedig a solymári vasútállomásig járnak, onnan a MÁV elfogadja a Volánbusz által kiállított bérletigazolványokat. A vasárnap délutáni vihar országszerte számos helyen okoz fennakadásokat: utakat öntött el az esővíz, a szél és a jég fákat döntött ki és épületeket rongált meg. A katasztrófavédelem kora délutáni tájékoztatása szerint csak Budapesten több mint 350 helyszínen kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak.

Kidőlt fák, leszakadt faágak Hajdú-Biharban

A viharos szél fákat döntött ki, faágakat szakított le szombat délután Hajdú-Bihar megyében - közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság honlapján. Közleményük szerint Debrecenben, a Teleki utcában és az Esze Tamás utcában is kidőlt fák miatt kérték a tűzoltók segítségét, a megyeszékhely hivatásos egységei tették szabaddá a járdát és az úttestet. A 4-es számú főúton Téglásnál egy akácfa zárta el az utat, ott is a debreceni tűzoltók szüntették meg a veszélyhelyzetet. Hajdúvid és Hajdúhadház között egy tízméteres fa dőlt az úttestre, a hajdúböszörményi hivatásos egység motoros láncfűrésszel avatkozott be. Hajdúböszörményben több helyen is pusztított a vihar. A Kemény János körúton egy tizenkét méteres faág hasadt le, a hajdúnánási hivatásos tűzoltók motoros fűrésszel és kéziszerszámokkal kezdték meg eltávolítását. A Kossuth Lajos utcában egy tízméteres fa borult az úttestre, a helyi hivatásos tűzoltók dolgoznak a forgalmi akadály megszüntetésén - közölte a katasztrófavédelem. 

Volt telitalálatos szelvény a hatos lottón

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.14. 17:11

Fotó: Shutterstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 24. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 3 (három) 6 (hat) 16 (tizenhat) 26 (huszonhat) 31 (harmincegy) 41 (negyvenegy)    Nyeremények: 6 találatos szelvény 2 darab volt, nyereményük egyenként 471.853.415 forint. 5 találatos szelvény 150 darab, nyereményük egyenként 100.960 forint; 4 találatos szelvény 3.700 darab, nyereményük egyenként 4.095 forint; 3 találatos szelvény 44.480 darab, nyereményük egyenként 1.605 forint.