Előfizetés

Elfújta a szél: autóból szórta szét a drogot a rendőrök elől menekülő család

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.15. 10:23
A drogterjesztéssel vádolt férj fehér poros tenyere, közvetlenül az elfogás után
Fotó: ugyeszseg.hu
A nyíregyházi vádlottak házhoz vitték a kábítószert, a családi vállalkozásnak filmbe illő autós üldözés vetett véget.
Hónapokig árulta a drogot egy nyíregyházi család három tagja; a szülőket autós üldözés után fogták el a rendőrök, amint éppen egy újabb szállítmányt hoztak Budapestről – írja közleményében a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség.
A főügyészség a napokban emelt vádat aférj és feleség, valamint fiuk ellen, akik a vádirat szerint 2018 novemberétől Nyíregyházán különböző kábítószereket – marihuánát, amfetamint és extasyt – árultak. A vásárlók a kábítószer grammjáért, illetve egy tablettáért 3.000 forintot fizettek. Előfordult olyan is, hogy  igény szerint házhoz vitték a megrendelt kábítószert. 
Az ügyészség szerint a család Budapestről, egy ismeretlen személytől szerezte be drogokat. Ez vezetett a lebukásukhoz is, ugyanis a nő és a férje 2019. április 5-én jelentős mennyiségű kábítószert vásárolt a fővárosban, amit gépkocsival szállítottak Nyíregyházára. 
A rendőrök már várták őket az M3-as autópálya lehajtójánál, azonban az autót vezető nő Nyíregyháza helyett Debrecen irányába fordult, és a 4-es számú főúton próbált egérutat nyerni. A rendőrök két szolgálati járművel üldözték a házaspárt, akiket végül sikerült Újfehértó közelében leszorítani az útról és megállásra kényszeríteni. 
A férj menekülés közben folyamatosan dobálta ki a lehúzott ablakon a kábítószert, amit a rendőrök csak részben tudtak összegyűjteni, mert a fehér port a szél elfújta.

A gépkocsiban még így is maradt olyan sok kábítószer, hogy az a törvény értelmében jelentős mennyiségűnek minősül. Az ügyészség a kábítószer-kereskedelem miatt már korábban büntetett vádlottakkal szemben fegyházbüntetés kiszabására tett indítványt a bíróságnak. A férj jelenleg is ugyanilyen bűncselekmény miatt tölti büntetését, míg a nő és fia letartóztatásban várja az eljárás folytatását.  Az ilyen bűncselekményért a törvény szerint öt évtől húsz évig terjedő, vagy életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható. Az eljárás a Nyíregyházi Törvényszéken folytatódik.

Savval öntötte le lánya arcát, hogy megakadályozza párkapcsolatait – Vádat emeltek ellene

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.15. 09:55
Képünk illuszráció
Fotó: Shutterstock
A fiatal lány nyolc napon túl gyógyuló súlyos mart sérüléseket szenvedett.
Aljas célból elkövetett súlyos testi sértés bűntette miatt emelt vádat az Orosházi Járási Ügyészség azzal a 64 éves, zaklatás miatt már büntetett előéletű orosházi férfi ellen, aki 2019. április 21-én savas oldattal öntötte le a lányát. Az ügyészség közleményében az áll: a férfi rövid élettársi kapcsolatából született az elkövetéskor 19 éves lánya. Bár a vádlott nem élt együtt gyermekével és annak anyjával, rendszeresen tartotta a kapcsolatot a sértettel. Kettejük viszonya 2019-ben megromlott, mivel a férfinak pszichiátriai betegsége folytán olyan tévképzete alakult ki, hogy a fiatal nő azzal, hogy párkapcsolatot létesít, erkölcstelen életmódot folytat. A férfi 2019. április 21-én téveszméjétől vezérelve elhatározta, hogy megvárja a busszal, 16 óra körül Orosházára érkező lányát, és leönti savval azért, hogy megakadályozza a jövőbeni párkapcsolatait. A férfi korábban egy fürdőben dolgozott, ahonnan többek között hidrogén-kloridot tartalmazó, erősen savas kémhatású vizes savoldatot szerzett meg. Ezt egy fél literes műanyag palackba töltötte, majd azzal az buszállomásra ment. Amikor a lányával találkozott, megkérdezte tőle, hogy milyen okból utazott gádorosi lakóhelyéről Orosházára. A fiatal nő közölte, hogy azért, hogy a barátjával találkozzon, erre a férfi a savas oldatot azzal az aljas céllal, hogy a nő arcát eltorzítsa, az arcára és mellkasára öntötte. A nő egy közeli büfében levette a savval szennyezett ruháját, testrészeit pedig lemosta, de így is 8 napon túl gyógyuló súlyos mart sérüléseket szenvedett. A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a cselekményét beismerő, beszámítási képességében súlyos fokban korlátozott férfit próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje, rendelje el pártfogó felügyeletét és azt, hogy pszichés gondozásnak, kezelésnek vesse alá magát. Az eljárás az Orosházi Járásbíróság előtt folytatódik. 

Gázrobbanás Fejérben: lakhatatlanná vált egy családi ház Nagylókon

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.14. 20:38
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Megsemmisült a tetőszerkezet, megdőltek a falak, egy sérültet kórházban ápolnak.
Gázrobbanás miatt lakhatatlanná vált egy családi ház vasárnap délután Nagylókon - közölte Szabó-Bisztricz Anett, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Elmondta: a mintegy nyolcvan négyzetméter alapterületű, nyeregtetős családi ház tetőszerkezetének nagy része megsemmisült, és a falak is megdőltek, így az ingatlan lakhatatlanná vált. A robbanásban egy ember megsérült, őt a mentők kórházba vitték.