Előfizetés

Az építőipart mérsékelten viselte meg a járvány

V. A. D.
Publikálás dátuma
2020.06.15. 18:27
Képünk illusztráció
Azért ha nem a V-alakú intenzív helyreállás valósul meg, akkor lehet még baj.
Áprilisban 2,1 százalékkal csökkent az építőipari termelés az egy évvel korábbihoz képest: az épületek esetében 1,4, az egyéb építményeknél 2,8 százalékos volt a visszaesés – derül ki a KSH legfrissebb adataiból. Az építőipari vállalkozások április végi szerződésállománya pedig 15,4 százalékkal maradt el a tavaly áprilisitól – itt főként az egyéb építményekhez köthető a visszaesés. Épületek esetében új szerződést 124 milliárd forint értékben kötöttek a hónapban, a szerződésállomány pedig 787 milliárd forint volt, ami 6 százalékos éves növekedést jelent. Egyéb építmények - azaz infrastrukturális beruházások - kategóriában viszont 137 milliárd forintnyi új szerződést írtak alá, az állomány pedig 1339 milliárd forint volt, azaz 24 százalékkal csökkent a megrendelés.  A márciustól életbe lépett korlátozások az építőipart – más iparágakhoz képest - kevésbé érintették, így ebben a szektorban nem szükségszerű látunk majd kiugróan csökkenő számokat – kommentálta az adatokat Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője. Szerinte a jelenlegi rendelésállományok alapján továbbra sem látszik probléma az ágazat kilátásait illetően. Némi csökkenés az egyéb építményeknél van az uniós források kifutásával párhuzamosan. Ugyanakkor a közeljövőben a kormány várhatóan ebben alágazatban indíthat gazdaságélénkítési céllal új beruházásokat.   Hozzátette: ha nem a V-alakú intenzív helyreállás valósul meg, akkor keresleti oldalról érheti negatív hatás az iparágat, ami elsősorban a magánépítkezéseket és a felújításokat húzhatja vissza. A jóval jelentősebb volument képviselő üzleti beruházások viszont továbbra is az eredeti menetrend szerint zajlanak és hosszan elhúzódó válság nélkül ebben nem is várható érdemi változás.   

A bútorok második élete - egy csomó használt cuccot visszavesz az IKEA

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.15. 17:14

Fotó: THIERRY ROGE / AFP
És garanciával értékesíti tovább azokat.
Hétfőtől eladhatjuk a használt bútorainkat az IKEA-nak, hogy aztán a cég tovább értékesítse őket garanciával együtt az áruház weboldalán, írja a 444.hu. A Bútorok második élete program Csehországban és Szlovákiában már 2017 óta fut, és mostanra több mint 11 ezer bútort sikerült újra eladniuk. Ha van egy felesleges IKEA-ban vásárolt bútora, akkor előbb le kell fotóznia a terméket és termékleírást készíteni, ezután feltöltenie az IKEA weboldalára. Miután a vevőszolgálat elbírálta a bútor használhatóságát, árajánlatot ad a tulajdonosnak, ami nagyjából az eredeti ár 30 százaléka, de ha jobb állapotú és viszonylag új a termék, akkor ennél több is lehet. A kisebb karcolások és sérülések nem kizáró okai a visszavételnek. Ha az eladó elfogadja az árajánlatot, akkor a bútort az IKEA-ba kell szállítania, ahol egy ajándékkártyán kapja meg a felajánlott összeget, amit valamelyik IKEA áruházban vásárolhat le. Az így leadott használt bútorokat az IKEA vásárlói a leértékelési osztályon vehetik meg és a termékekre egy év garanciát is kapnak. Az áruház azonban higéniai és logisztikai okok miatt nem minden bútort vált vissza. Többek között vissza lehet vinni a kanapékat, foteleket, kültéri bútorokat, ágykereteket, míg a matracok, konyhaszekrények, elektromos készülékek nem kerülhetnek be az újrahasznosítási körbe.

Ha kérték, ha nem, Orbán Viktor segít az Audinak

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.06.15. 16:46

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
A kormányfő szerint most még „a magyar ipar fellegvárának” számító győri Audi-gyárért is küzdeni kell.
Erőteljes kormányzati támogatásra van szükség a gazdaság újraindításához - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak a győri Audi-gyárban, ahol hétfőtől a motor- és járműgyártás ismét a megszokott munkarendben termel. 
- A koronavírus-járvány gazdasági hatása még az olyan, világszínvonalon kiemelkedő gyárakat is rendkívül érzékenyen érinti, mint az Audi, és az is nyilvánvaló, hogy a gazdaság újraindításához - még a saját lábán megálló Audi-gyár újraindításához is - kell kormányzati segítség. Ennek hiányában ugyanis a gazdaság nem indul újra

- fejtette ki a kormányfő, miután a járműgyár három műszakra átállása alkalmából Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kíséretében látogatást tett a gyárban.

A miniszterelnök közölte: a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy az Audi-gyárban az összes munkás és mérnök megtalálja számítását, a kabinet kész pénzügyi hátteret is biztosítani a gyár teljes kapacitáson való működéséhez. Jelezte ugyanakkor, a tulajdonosoknak, a vezetőknek és a dolgozóknak is jó megállapodást kell kötniük. - Megállapodásokkal lehet munkahelyeket megvédeni - hangsúlyozta.
Orbán Viktor azt is mondta, egy, de akár két évbe is telhet eljutni oda, hogy a járvány előtti kiindulópontot meghaladó, nagy terveket lehessen a termelő üzemekben meghirdetni.

A kormányfő a magyar ipar fellegvárának, büszkeségének nevezte a győri Audi-gyárat, amely nemzetgazdasági szempontból is fontos, eddig ugyanis több mint 11 milliárd eurónyi beruházás történt a mára környezetsemleges gyárban.
Orbán Viktor miniszterelnök (b) beszédet mond, mellette Alfons Dintner, az Audi Hungaria Zrt. igazgatóságának elnök a győri Audi-gyárban 2020. június 15-én
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
- De most még az Audi-gyárért is küzdeni kell

- hangoztatta Orbán Viktor, aki ugyanakkor arra számít, hogy „a válságot nemcsak, hogy túl fogjuk élni, hanem megerősödve is fogunk kikerülni belőle”, és ennek része lesz „az Audi nevű sikersztori” folytatása.

Alfons Dintner, az Audi Hungaria Zrt. igazgatóságának elnöke azt mondta: az Audi Hungaria egyre inkább egy kompetenciaközponttá fejlődik, amelynek jelmondata, „Audi Hungaria, Győrből a világnak”. Közölte, a harmadik műszak visszaállításának alkalmából bemutatták a kormányfőnek és kíséretének a koronavírus elleni intézkedéseiket, a munkahelyeik átalakítását, amelynek köszönhetően már április közepén el tudták kezdeni a gyártást az első motorgyártó soron. Kiemelte, a munkatársaik biztonsága az első, és az átalakítások eredményeképpen biztonságosan tudnak gyártani. Arról is beszélt ugyanakkor, hogy egyelőre messze vannak a koronavírus-járvány előtti normális állapotoktól, a vásárlások még visszafogottak, a vevői igények korlátozottak. A gyárlátogatáson - amelyen részt vett Dézsi Csaba András győri polgármester is - Alfons Dintner bemutatta a miniszterelnöknek a győri Audi-modellek gyártási folyamatát. Az eseményen kiosztott közleményben azt is írták: az Audi Hungaria április közepén indította újra gyártósorait, első lépésben egy műszakban, majd a vállalat fokozatosan futtatta fel termelését. Az Audi Hungaria 2019 végén 12 807 munkatársat foglalkoztatott. Ebben a cikkünkben írtunk arról, hogy milyen súlyosan érintette a már eleve nehéz helyzetben lévő járműipart a koronavírus-járvány.