juttatás;egészséügy;szociális ágazat;

A kormány makacsul hallgat és átnéz azokon, akik a járvány fontvonalában küzdöttek

A kormány még csak meg sem köszönte a szociális dolgozók munkáját.

Óriási a felháborodás a szociális szférában, mert azon túl, hogy a dolgozók igazságtalanul nem részesülnek a bruttó 500 ezer forintos jutalomban, még át is néznek rajtuk – mondta a 24.hu-nak Migács Tibor, a Szociális Területen Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

Szerinte a koronavírus-járványban ugyan a szakrendelőket bezárták, viszont a szociális ellátórendszerhez tartozó intézményeket, ahol szenvedélybetegeket, fogyatékkal élőket, időseket kezelnek, ápolnak, nem lehetett becsukni.

Az érdekvédő kiemelte:

„A ki- és bejárási tilalom óriási többletmunkát eredményezett, mégsem jár érte semmi, miközben az egészségügyi dolgozók közül a gyesen, gyeden lévők és az állásidőre hazaküldöttek is megkapják az 500 ezer forintot.”

Mint ismert, az egyszeri juttatást július 1-jével kapják meg a járvány alatti erőfeszítéseikért az egészségügyi dolgozók, de a bentlakásos intézményekben és a házi segítségnyújtásban tevékenykedők nem számíthatnak rá, hiába volt az ő munkájuk is kifejezetten veszélyes és megterhelő az elmúlt hónapokban. Migács Tibor erről azt mondta, bár soha nem is volt róla szó, hogy a szociális szférában dolgozókat megjutalmazzák, ők ugyanúgy a frontvonalban harcoltak, mint az orvosok, mentősök és nővérek.  

„Túl azon, hogy mindenkinek jól jönne a pénz, a szociális szférában dolgozókkal most azt éreztetik, hogy lebecsülik őket”– fogalmazott Migács Tibor.

Elmondta még: márciusban Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének írt levelet, majd egy hónappal később Orbán Viktornak is címzett egyet, ezt követően pedig tizenkilenc szakmai szervezet fordult a kormányfőhöz azzal, hogy a szociális munka is kapjon méltó elismerést a kormányzati kommunikációban. Egy semmitmondó választ sem kaptak a megkereséseikre. 

Kásler Miklós június 5-én jelentette be, hogy az egészségügyben kik részesülnek az egyszeri, bruttó 500 ezer forintos juttatásból. Kiderült, hogy a patikákban dolgozók és a gyógytornászok sem kerültek fel a jutalmazottak listájára. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára, Fülöp Attila a közelmúltban azt nyilatkozta, a szociális ágazatban 84 ezren dolgoznak, így ha közülük mindenki megkapná a 160 ezer egészségügyi alkalmazottnak járó bruttó 500 ezer (nettó 332 500) forintot, az további 42 milliárd forintba kerülne a költségvetésnek. (Az egészségügyi dolgozók jutalmazására 92 milliárdot költenek el.)   

– 17 éve vagyok a szakmában, minimálbérért, de minket ebben a krízishelyzetben sem említenek meg, sehová nem tartozunk, lenéznek bennünket – mondta egy házigondozó a 24.hu-nak. Hozzátette:  

„És ami a legfájóbb, ha már az 500 ezer forintot nem kapjuk meg, legalább annyit mondhattak volna, hogy köszi.”

A portál kérdésére országszerte csak név nélkül mertek hasonlóan elkeseredve nyilatkozni a szociális dolgozók, mert attól tartottak, elvesztik a munkahelyüket.