Göd;különleges gazdasági övezet;

2020-06-16 07:40:00

Különleges övezetek: a kormány a pénzt elvette, de a faladatokat visszapasszolta

Nem működik a gödi önkormányzat nélkül a tőlük elcsatolt különleges gazdasági övezet, mert a hétköznapi gondok megoldására a megyei önkormányzatnak, a terület új tulajdonosának nincsenek emberei – ez a helyi vezetés napi tapasztalata.

A városnak menekülést kínált volna, ha az április közepén született jogszabály az eredeti június 15-i határidővel elvesztette volna hatályát, a Magyar Közlöny szombati számában azonban megjelent a módosítás, ami a veszélyhelyzet végéig kitolja az érvényességét, s közben ma minden bizonnyal elfogadja a parlament az összes tervezett övezetre vonatkozó jogszabályt is.

A kisváros polgármestere a Népszavának elmondta, készen álltak a beadványokkal, hogy például a földhivatalban kezdeményezzék az elvett területek újbóli önkormányzati tulajdonba adását, mert számtalan bajt kellene orvosolniuk a Pest megyéhez került utakon. Balogh Csaba elsőként egy eldugult csatornát említett tegnap, amiből a szennyvíz a közútra folyt, de traffipaxot is rendelni akartak, mert egy szakaszon általános a megengedett sebesség átlépése. Ilyen napi ügyek intézésére szerinte a megyei önkormányzatnak nincs kapacitása. A város ellenzéki vezetője úgy fogalmazott, politikai felelősség kérdése, hogy a lakossági panaszokra megoldást keressenek, így természetesen kihívták a Duna Menti Regionális Vízmű munkatársait, de a cég a számlát a megyének nyújtja majd be.

Ráadásul az új törvényhez benyújtott egyik módosító javaslat kénytelen kimondani, hogy a most épülő új utak a települések tulajdonában maradnak, ami Balogh Csaba szerint a Samsung telephelyéhez vezető új déli bevezető út néhány méteréről szól. Erről az innovációs tárca és az építtető NIF Zrt. szintén a helyi önkormányzattal tárgyal, mert a megyénél nincs erre sem elég ember.