színház;gyerekek;

2020-06-19 10:30:00

Jegesmedvék és hajléktalanok

Környezettudatos életmódra és empátiára nevel egy formabontó budapesti előadás. A készülődés kilenc hónapjának periódusait minden hónap 19-én teszik közzé videón.

A jegesmedvék etetése tilos! címmel egy több szempontból formabontó bábelőadást mutatnak be a Bethlen Téri Színházban szeptemberben. A január óta tartó próbafolyamat aktuális állásáról az alkotók minden hónap 19-én videót tesznek közzé, bepillantást engedve az előadás elkészülésének – metaforikusan is értelmezhető - kilenc hónapjába. Az előadás rendezője, Kovács Domokos válaszolt kérdéseinkre.

A darab ötletét a National Geographic fotósa által egy éhező jegesmedve utolsó lépteiről készített videó adta. Mire inspirálta ez a látvány?

Először az a kérdés merült fel bennem, hogy miért nem segített a filmes a medvének, illetve miért tiltja törvény azt, hogy bárki segíthessen – például élelemmel - ezeknek az állatoknak. Aztán szinte rögtön eszembe jutott a hajléktalanok problematikája, mert épp akkoriban minősítették szabálysértéssé az életvitelszerű utcán tartózkodást. Ez nagyon hasonló problémának és problémakezelésnek tűnt. A célom, hogy az előadásban ki tudjunk nyitni más témákat is, amelyeknek ugyanaz a gyökere. Például, hogy miként tudunk segíteni a társadalmilag elnyomott rétegeknek.

Hogyan nyit más témák felé?

Nem célom, hogy tuti tippsorozatot adjak, hogyan lehet megvédeni a Földet. Művészként nem is ez a feladatom. Inkább az érdekel, mennyi kérdést vet fel ez a témakör. Szeretném az előadást minél szabadabb asszociációk mentén mozgatni, ezért nem is lesz szöveg. Csak mozdulatokkal jelenítünk meg mindent, és a nézőket is aktívan bevonjuk az előadásba.

Milyen korosztályhoz szólnak?

14 éves kortól fölfelé. Célunk, hogy a felnőtt közönség mellett a középiskolások számára is befogadható, aktuális előadást hozzunk létre. Fontos, hogy ezzel a korosztállyal együtt gondolkodjunk az említett problémákról. Más helyzet az, amikor úgy próbáljuk bevonni a közönséget, hogy az harminc, egymás számára ismeretlen felnőtt ember, mint amikor megjön egy osztály, akik már félmondatokból értik egymást, van egy közös dinamikájuk és bátrabban mernek megnyilvánulni egymás előtt.

Klasszikus értelemben vett bábok lesznek a színpadon?

Az emberek többségének kapásból nem ezek a fajta bábok jutnak eszébe. Az általunk választott forma félig jelmez, félig báb: a mozgató testének a kiegészítése még egy elemmel, mintha egy szoborral táncolnánk. Azzal szeretnék kísérletezni, hogyan lehet lebontani a határt báb és mozgató között. A bábok egyébként újrahasznosított anyagokból, például nejlonhulladékból készülnek.    

Infó:

A jegesmedvék etetése tilos!

Bemutató: szeptember 19-én

Bethlen Téri Színház

Kulisszatitkok minden hónap 19-én a Manna Produkció Youtube csatornáján.