Boris Johnson;Emmanuel Macron;

2020-06-18 17:51:27

Ritka csúcstalálkozó fizikai valóságban

Csütörtökön néhány órát Londonban töltött Emmanuel Macron, hogy megemlékezzen legendás elődje, Charles de Gaulle történelmi rádióbeszéde, a L'Appel elhangzásának nyolcvanadik évfordulójával.

A száműzetését a brit fővárosban töltött tábornok 1940. június 18-án Winston Churchill engedélyével vehette igénybe a BBC facilitásait, hogy felszólítsa a német megszállás alatt élő francia lakosságot az ellenálláshoz való csatlakozásra. A jubileum kapcsán a brit kormány a szövetséges csapatok D-Day-t követő franciaországi előretörésében kulcsfontosságú szerepet betöltött négy, 98 és 100 év közötti veteránnak tiszteletbeli MBE (Member of the British Empire) kitüntetést adományozott, melyek átadására később kerül sor.

A francia elnök szemműtéten áteső felesége, Brigitte nélkül kelt át a La Manche-csatornán és mint "hivatalos ügyben eljáró külföldi személyiség" mentesült a minden beutazó számára hétfőn bevezetett kéthetes nagy-britanniai karanténtól. A francia vendég a körülményekhez képest és a kétméteres szociális távolságtartást betartva királyi pompában részesült. Károly walesi herceg az országos karantén március 23-i bevezetése óta első alkalommal utazott skóciai kastélyából Londonba, Kamilla, Cornwall hercegnője társaságában és fogadta Macront a Clarence House-ban.

Ahogy erre Boris Johnson előre utalt, a Downing Street 10-ben "nyilvánvalóan" szóba került a karantént elkerülő "légihíd" bevezetése a két ország között. A rendszer konkretizálására Dominic Raab külügyminiszter csütörtöki nyilatkozata szerint június vége előtt aligha kerül sor. A Brexit hasonlóan elkerülhetetlen téma a két szoros európai partner között, még ha az alapvető kérdések megtárgyalása uniós szinten történik is meg.