Előfizetés

Több ezren búcsúztak Benedek Tibortól a Hajós Alfréd uszodánál

Bernau Péter
Publikálás dátuma
2020.06.18. 21:20

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Csendes megemlékezéssel búcsúztak csütörtök este a Margitszigeten a 47 éves korában, hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázótól.
Az este 9 órára meghirdetett csendes megemlékezés előtt fél órával már hosszú sorok kígyóztak az uszodáig, amelynek bejáratánál mindenki leróhatta kegyeletét a klasszis játékos – és ami ennél sokkal fontosabb –, fantasztikus sportember és ember előtt. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár Vári Attilával, a Magyar Vízilabda Szövetség elnökével, Benedek Tibor korábbi csapattársával együtt 20:55-kor vett búcsút, Karácsony Gergely, főpolgármester 21:30-kor tisztelgett a háromszoros olimpiai bajnok előtt. Rengetegen eljöttek. A teljesség igénye nélkül, ott volt az uszodánál Kovács István, aki a LEN Kupa- és BEK-győztes Újpestben volt Benedek Tibor edzője, a korábbi újpesti és válogatottbeli csapattárs, Dala Tamás, a válogatottból Fodor Rajmund és Molnár Tamás. A megemlékezés olyan volt, mint Benedek Tibor a medencén kívül: csendes, méltóságteljes. Még a kordonnál álló biztonsági őr is rendkívül empatikusan látta el feladatát. „Ne haragudjon, erről az oldalról nem mehet be, itt csak kijönnek az emberek, nagyon sajnálom – mondta el ötpercenként azoknak, akik meglátva a kígyózó sort, úgy gondolták, megpróbálnak a másik oldalról a világklasszis pólós fekete-fehér fotója elé járulni. „Kérem, az ötéves unokám nagyon szerette Tibit, engedje be, hogy elhelyezze ezt az egy szál virágot, nem bírja ki, ha végig kell állni a hosszú sort!” – könyörgött egy nagymama. „Persze, menjen be nyugodtan a kisfiú” – enyhült meg a beengedő ember. Több ezren jöttek el, hogy búcsút vegyenek a világ egyik legjobb vízilabdázójától. Egy futó megállt, csodálkozva kérdezte: „milyen mérkőzés lesz?” „Bárcsak meccs lenne!”- jött a válasz a sorból. Amikor felvilágosították, miért gyűltek össze az emberek, a futó főhajtással sétált el az uszoda előtt. Este 22 óra után még a Margitszigeti Atlétikai Centrumig nyúlt a sor, csendben, türelmesen vártak az emberek. Méltó módon Benedek Tibor emlékéhez.  
Kapcsolódó
Több ezren búcsúztak Benedek Tibortól a Margitszigeten - galéria

Ismét korlátozás nélkül látogathatók a labdarúgó-mérkőzések

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.18. 14:39
Az MLSZ elnöksége visszavonta a hazai futballmérkőzésekre vonatkozó korlátozásokat
Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Az MLSZ döntése értelmében a szervező kluboknak mostantól lehetőségük nyílik a lelátók korlátozások nélküli megnyitására.
Az országgyűlés döntéseivel összhangban a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöksége is visszavonta a hazai futballmérkőzésekre vonatkozó korlátozásokat, biztonsági intézkedéseket, melyeket a járvány terjedésének megakadályozása érdekében hozott. Ez azt is jelenti, hogy ismét korlátozás nélkül látogathatók a mérkőzések. A szervezet a honlapján közzétett csütörtöki közleményben kiemeli, hogy Magyarország kormánya június 18-i hatállyal megszüntette a 40/2020 (III.11.) kormányrendelet szerinti veszélyhelyzetet, ezzel párhuzamosan hatályát veszítette a koronavírus elleni védekezésről szóló 2020. évi XII. törvény. Az MLSZ elnöksége a jogszabály-változások után, csütörtökön a labdarúgásban bevezetett szabályok felülvizsgálatáról egyeztetett, és döntést hozott azok eltörléséről. Ez alapján nem maradnak érvényben a május 28-tól bevezetett, a stadionok lelátóit és a mérkőzések megrendezését érintő szabályozások, ami azt jelenti, hogy a szervező kluboknak mostantól lehetőségük nyílik a lelátók korlátozások nélküli megnyitására. Az MLSZ ugyanakkor felhívja a figyelmet a higiéniás és egészségügyi előírások, ajánlások alkalmazásának fontosságára, valamint a sportpályákon a megfelelő viselkedés betartására, ahogy fogalmaz: a járvány terjedésének megakadályozása a továbbiakban is közös felelősségünk. A közlemény emlékeztet rá, hogy az MLSZ a megfelelő óvintézkedések mellett, május 23-tól indította újra a Magyar Kupa, az OTP Bank Liga és a Simple Női Liga küzdelmeit. A szervezet az újraindítás előtt részletes egészségügyi és vizsgálati protokollt vezetett be, melynek része volt többek között a rendszeres, kötelező tesztelés, illetve a stadionokban egy elkülönített sportzóna felállítása. Ezeket a szabályokat csütörtöki döntésével eltörölte az elnökség. A sportolók, stábtagok egészségének védelme ugyanakkor továbbra is kiemelten fontos feladat marad. A játékosok, stábtagok tesztelési folyamata, illetve az ezekkel kapcsolatos döntések meghozatala a klubok saját hatáskörébe kerül - áll az mlsz.hu-n.

Benedek Tibor átlagosnak született, legendává vált

Bernau Péter
Publikálás dátuma
2020.06.18. 09:20

Fotó: Kovács Anikó / MTI
Felfoghatatlan. Hihetetlen. Ez nem lehet igaz. Az nem létezik, hogy nem vagy többé, hogy itthagytál minket.  
Átlagos képességűnek tartottak pályafutásod elején, de Te ezt nem fogadtad el. A legjobb akartál lenni, és mindent ennek rendeltél alá. Maximalista voltál magaddal szemben és a csapattársaiddal is, elsőként érkeztél az edzésre, utolsóként távoztál, akkor is, amikor már világklasszis voltál. A lötyögés nem a Te utad volt. Még harmincöt évesen is (akkor már kétszeres olimpiai bajnokként) külön edzőhöz jártál, hogy fejleszd az úszótechnikád. 
Háromszoros olimpiai bajnokként, kétszeres világbajnokként vonultál vissza, lehettél volna kétszeres Európa-bajnok is, ha 1999-ben nem golyóznak ki a riválisok a firenzei Eb-ről. Egy kenőcsről négy szervezet négy különböző ítéletet hozott: a sydney-i olimpia emiatt nem esett kútba, de a kontinenstornán nem lehettél ott a többiekkel a vízben.  
A lelátón ott voltál, a horvátok ellen megnyert döntő után a csapattársak és a szurkolók is a többiekkel akartak látni ünnepelni téged a medence szélén, de nem mentél le. Ez nem a Te sikered, ez volt az indokod, pedig a maximalizmusod, az örökös győzni akarásod akkor is ott volt a medencében, ha téged a nézőtérre kényszerítettek, az igazságtalan kizárásod plusz motivációt jelentett a többieknek, akik érted is küzdöttek. 
A 2012-es londoni olimpia előtt három hónappal vonultál vissza, a válogatott a tornán - három aranyérem után - ötödikként zárt, kapitányváltás lett a csalódást okozó szereplés következménye. 2013. januárban vetted át a nemzeti csapatot, amelyet megtöltöttél újoncokkal, majd rácáfolva a sok kétkedőre, ugyanabban az évben világbajnokságot nyertél, egy évvel később pedig második helyet értél el csapatoddal a hazai rendezésű Eb-n. Mindezt kőkemény munkával.  
Sosem adtad fel. A gyilkos kórral szemben is harcoltál, ameddig tudtál.  
Betölthetetlen az űr, amit magad után hagytál.