Előfizetés

Karácsony Gergely: Ezt, hogy a város finanszírozza az államot, nyugodtan nevezhetjük Budapest-adónak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.19. 13:18

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
A főpolgármester szerint a magyar kormány az egyetlen a világon, amely az önkormányzatokat sújtja ostoba és káros megszorításokkal.
– Az persze hosszú évtizedek óta igaz, hogy a kormányok előszeretettel tekintenek úgy Budapestre, mint afféle fejőstehénre. Sikerült is ezt a „fejőstehenet” az elmúlt években csontsoványra éheztetni. De vágóhídra most először akarják küldeni – jegyezte meg Karácsony Gergely Facebook-oldalán. A főpolgármester bejegyzésében arra reagált, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, illetve Varga Mihály pénzügyminiszter Budapest költségvetési helyzetéről értekezett. Karácsony Gergely szerint az 30 év óta először fordul elő, hogy a főváros nettó befizetőjévé válik az államkasszának, vagyis nem az állam finanszírozza Budapestet, hanem Budapest az államot.
„Amit kap a város mindenféle támogatás formájában, annál most többet von el tőle az Orbán-kormány”

– írta a főpolgármester.

Emlékeztetett arra: múlt héten derült ki, hogy Budapesttől elvesznek 12 milliárd forintot. Álláspontja szerint ez azt jelenti, hogy Budapest finanszírozza az államot, már idén is, de jövőre még súlyosabb lesz a helyzet. Akkor már a kormány annyi pénzt von el a Fővárosi Önkormányzattól, amiből állítása szerint minden évben fel lehetne teljesen újítani a Lánchidat.
„Ezt, hogy a város finanszírozza az államot, nyugodtan nevezhetjük Budapest-adónak. Minden egyes budapestinek körülbelül 20 ezer forintjába kerül évente”

– jegyezte meg.

A politikus felsorolta, hogy milyen anyagi veszteségek érték a fővárost az utóbbi időben: a közösségi közlekedés heti vesztesége egymilliárd forint volt a járvány miatt, és ez még nem csökkent érdemben. Budapest egyetlen saját érdemi bevétele a helyi iparűzési adóból származik, de a válság ezt is súlyosan csökkentette, akár százmilliárdos kiesés is várható.
„És ide tartozik az is: a várost mintegy 114 milliárdos adósságállománnyal vettük át”

– emlékeztetett rá.

Úgy látja, a magyar kormány az egyetlen a világon, amely az önkormányzatokat sújtja ostoba és káros megszorításokkal. Közölte, hogy Budapesttől minden itt megtermelt 100 forintból 97-et elvon az állam más célokra.
„100-ból 97-et. Az itt megtermelt értékeknek mindössze 2,7 százalékáról dönthetünk mi budapestiek. Ez az arány Berlinben több mint 22 százalék, Bécsben több mint 15, Varsóban, Prágában is 7 százaléknál több”

– jelentette ki.

Karácsony Gergely felhívta a figyelmet arra, hogy Budapesten van a legtöbb álláskereső, itt van bajban a legtöbb vállalkozás, itt foglalkoztatják a legtöbb embert azok az iparágak, „amelyek most földbe álltak”. Úgy gondolja, ha Budapest az ország motorjakén lelassul, annak az egész ország látja kárát. 
Kijelentette, hogy tisztában van azzal, hogy a magyar költségvetés, a magyar gazdaság is nagyon nehéz helyzetben van, amit hurráoptimista nyilatkozatokkal csak ideig-óráig lehet elfedni. Ha viszont a kormány mozgásteret adna az önkormányzatoknak, akkor úgy tudnának hozzájárulni a válságkezeléshez, hogy az ne terhelje érdemben a költségvetést.

Két hétvégén rövidített útvonalon, az első júliusi hétvégén pedig egyáltalán nem közlekedik majd a kisföldalatti

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.19. 12:40

Fotó: Népszava
Az elhasználódott, felújításra szoruló síneket cserélik a vonalon.
Változik az M1-es kisföldalatti közlekedése két júniusi és egy júliusi hétvégén vágányfelújítás miatt – tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ pénteken az MTI-t. A kisföldalatti vonalán az elhasználódott, felújításra szoruló síneket cserélik, ezért június 20-21-én és 27-28-án rövidített útvonalon, a Mexikói út és az Oktogon között járnak a szerelvények – írták. Az Oktogon és a Deák Ferenc tér között mindkét szombat-vasárnap az M1-es jelzésű pótlóbusszal vagy a 105-ös busszal lehet utazni. Hozzátették, hogy július 4-én és 5-én a kisföldalatti egyáltalán nem közlekedik, ezért a Deák Ferenc tér és a Mexikói út között pótlóbusszal, a Deák Ferenc tér és a Hősök tere között pedig emellett a 105-ös autóbusszal lehet utazni. Az M1-es pótlóbuszra az Andrássy úton a 105-ös busz megállóiban, a Széchenyi fürdőnél a 72-es trolibusz Állatkerti körúti megállójában, a Hősök terénél a Mexikói út felé a 20E autóbusz Szépművészeti Múzeum melletti megállójában, a Deák Ferenc tér felé az Andrássy úti 979-es autóbusz megállóban lehet felszállni. A Vörösmarty tér és környéke a Deák Ferenc térről néhány perces sétával elérhető - áll a közleményben.

Szombaton indul a MÁV nyári menetrendje

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.19. 12:37

Fotó: Béres Márton / Népszava
A Balaton könnyebb elérhetősége miatt több járat közlekedik majd a térségbe.
Szombaton indul a MÁV-Start Zrt. nyári menetrendje: a Balaton könnyebb elérhetősége miatt több járat közlekedik majd a térségbe – mondta a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója pénteken Budapesten sajtótájékoztatón. Homolya Róbert hozzátette: az elmúlt 10 évben csaknem 300 milliárd forint értékű fejlesztést hajtottak végre a Balaton környékén, ezeknek köszönhetően Kelenföld és Balatonszentgyörgy, valamint Fonyód és Kaposvár között is megújult a pályaszakasz. A fejlesztések a versenyképes menetidő kialakítását szolgálják – hangsúlyozta. Kerékgyártó József, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója elmondta, a fővárosból az utasok a Déli pályaudvar és Kelenföld után már a Kökiből és a Keleti pályaudvarról is elérik a Balatont, a térségbe tartó vonatokon a tavalyihoz hasonlóan, idén is 1,6 millió utasra számítanak. Kiemelte, hogy az utasok kényelmét szolgálja a két új jegytípus, a Balaton 24 és a Balaton 72 bevezetése is, amelyek a megvásárlástól számítva 24, illetve 72 órán át korlátlan utazási lehetőséget biztosítanak a tó környékén.