Nagy-Britannia;koronavírus;Brexit;

2020-06-19 14:15:50

Koronavírus: csökkentette a készültségi szintet a brit kormány

Az Egyesült Királyság négy nemzetének tisztifőorvosai a járványhelyzet áttekintése után közös indítványban javasolták, hogy az ötfokozatú készenléti skálán az eddigi negyedikről a harmadik szintre mérsékeljék a járványkészültséget.

Az eddigi magasról közepes szintre csökkentette pénteken a brit kormány a koronavírus-járvány intenzitását jelző riasztási szintet.

A brit egészségügyi minisztérium bejelentette: az intézkedés előzményeként az Egyesült Királyság négy nemzetének – Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország – tisztifőorvosai a járványhelyzet áttekintése után közös indítványban javasolták, hogy az ötfokozatú készenléti skálán a brit kormány az eddigi negyedikről a harmadik szintre mérsékelje a járványkészültséget.

A tisztifőorvosok szerint ugyanis mind a négy országrészben folyamatosan csökken a koronavírus-fertőződési esetek száma, bár a járvány még nem ért véget.

A pénteken életbe léptetett harmadik készültségi szint hivatalos meghatározása szerint

A májusban bevezetett ötfokozatú járványriasztási rendszer legalacsonyabb, zöld fokozata azt jelzi, hogy a Covid-19 betegséget okozó új koronavírus nincs már jelen Nagy-Britanniában. A skála legmagasabb, vörös riasztási szintje ugyanakkor olyan kritikus helyzetet jelezne, amelyben érdemi kockázattá válna, hogy a brit egészségügyi ellátórendszer nem tud megbirkózni a járvánnyal.

Az eddigi negyedik – narancssárga – szint azt jelezte, hogy a koronavírus-járvány gyorsan terjedt az Egyesült Királyságban, és megvolt annak a kockázata, hogy a terjedése exponenciálissá válik.

Boris Johnson brit miniszterelnök már májusban bejelentette, hogy a lakosság áldozatvállalásának köszönhetően „lépésről lépésre” el lehet indulni a negyedik riasztási szintről a harmadik – citromsárga – fokozat felé.

Matt Hancock egészségügyi miniszter a készültségi szint csökkentésének pénteki bejelentése után, a Twitteren közzétett bejegyzésében közölte, hogy a kormány járványellenes intézkedési terve hatékony, a fertőződési ráták gyors ütemben csökkennek, sikerült megvédeni az állami egészségügyi ellátórendszert (NHS), és az ország most már kezd talpra állni.

A brit kormány ugyanakkor már a készültségi szint mérséklése előtt hozzákezdett a járvány megfékezését célzó, csaknem három hónapja bevezetett korlátozások enyhítéséhez.

A nagy-britanniai Covid-19-járvány március végi, április eleji csúcspontján többször is meghaladta a napi ezret a halálos áldozatok száma, és voltak olyan napok, amikor háromezernél több koronavírus-beteget kellett kórházba vinni.

A halálozások napi számának átlaga jelenleg kétszáz alatt jár, és naponta 400-450 beteget vesznek fel a kórházak koronavírus-tünetekkel.

Nagy-Britanniában eddig több mint 300 ezer koronavírus-fertőzést mutattak ki szűrővizsgálattal, a halálos áldozatok száma meghaladja a 42 ezret.