Előfizetés

Müller Cecília: a járványügyi egység feladata lesz, hogy azonnal reagáljon, ha szükséges

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.21. 08:55

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
A vírus nem tűnt el az országból, és még nincs se vakcina, se célzott terápia, amellyel mindenkit meg lehet gyógyítani.
Bár Magyarországon lezajlott a koronavírus-járvány első szakasza, nem szabad hátradőlni, mert továbbra is jelen van a kórokozó, tart a világjárvány - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában. A tisztifőorvos hangsúlyozta, Magyarországon a nagyon sikeres járványkezelésnek köszönhetően a többi országgal összehasonlítva viszonylag kevés megbetegedés és haláleset volt a koronavírus miatt. Ugyanakkor a vírus nem tűnt el az országból, hiszen még kórházban is ápolnak koronavírusos betegeket - fűzte hozzá.
"Nagyon ébernek kell maradnunk, pontosan követnünk a változásokat, főképpen a nyitással és a felszabadító járványügyi intézkedésekkel" - hangsúlyozta. Az úgynevezett járványügyi egység feladata ezért éppen az lesz, hogy azonnal reagáljon, ha szükséges - tette hozzá. Az egységben népegészségügyi szakemberek, illetve a rendvédelmi szervek, az Állami Egészségügyi Központ, valamint a mentőszolgálat, a kórházparancsnoki rendszerben dolgozók és a fertőtlenítéseket végző honvédek vesznek részt - mondta. Müller Cecília reményét fejezte ki, hogy az egység bevetésére nem lesz szükség, ugyanakkor - jegyezte meg - még nincs se vakcina, se célzott terápia, amellyel mindenkit meg lehet gyógyítani. Ebben a helyzetben maradnak a "klasszikus" járványügyi intézkedések - fűzte hozzá. Kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: Magyarországon "tiszteletreméltó" és fegyelmezett kultúra alakult ki a járványügyi szabályok betartása terén, ami hozzájárul a sikeres védekezéshez. Úgy érzi, és ezért hálás is, hogy sikerült együttműködést kialakítani a járvány elleni védekezés irányítói és a lakosság között. "Csak így, együtt tudtuk ezt a teljesítményt nyújtani" - hangsúlyozta a tisztifőorvos.

Ötös lottó – Kihúzták a nyerőszámokat

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.20. 20:21
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 25. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 5 (öt) 8 (nyolc) 12 (tizenkettő) 16 (tizenhat) 68 (hatvannyolc) Nyeremények: 5 találatos szelvény nem volt; 4 találatos szelvény 63 darab, nyereményük egyenként 783.045 forint; 3 találatos szelvény 4739 darab, nyereményük egyenként 10.845 forint; 2 találatos szelvény 101.542 darab, nyereményük egyenként 1335 forint.

Budapest vezetése plakátokon ír arról, hogy a kormány mennyit akar elvenni a fővárostól

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.20. 18:48

Fotó: Béres Márton / Népszava
„A pénzt elvonják, a feladatot viszont nálunk hagyják” – hangsúlyozzák.
Szombaton délelőtt a Városházához közeli Városháza parkban megjelentek a budapesti városvezetés plakátjai arról, hogy mennyit akar elvonni tőlük a Fidesz-kormány – írja a hvg.hu. A portál kiemeli: a főváros tiltakozik a Budapest-adó ellen, de el is magyarázzák ezeken a plakátokon, hogy mi ez az egész. A Karácsony Gergely vezette főváros azt állítja, hogy a kormány jövőre több mint 30 milliárd forintot akar elvenni a budapestiektől. Megjegyzik, hogy ebből az összegből minden évben fel lehetne újítani a Lánchidat. A kormány 2018 óta von el szolidaritási hozzájárulást a várostól, akkor 5 milliárd forintot, de ez az összeg 2021-re 35 milliárdra fog nőni. A plakátok egyikén pedig azt is megjegyzik, hogy a kormány 0 forintot hagy meg az útfelújításokra szánt gépjárműadó-bevételekből a kerületeknél. „A pénzt elvonják, a feladatot viszont nálunk hagyják” – írják. De óriásplakátra vitték azt is, hogy:
  • az ország GDP-jének mintegy 40 százalékát állítják elő Budapesten, „azonban az európai mércével is rekordszintű elvonások miatt ennek csak töredékével gazdálkodhat a főváros”,
  • és a Budapesten megtermelt adóbevételek tekintetében 100 forintból csak alig 3 marad Budapesten, a többit az állam elvonja.