Előfizetés

Rekordmeleg volt Szibériában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.21. 16:26

Fotó: Shutterstock
Új szibériai melegrekord született szombaton méghozzá az északi félteke egyik leghidegebb pontján, Verhojanszkban, ahol 38 fokot mértek.
Már napok óta 30 fokos kánikula tombol Kelet-Szibériában, az északi sarkkör környékén, szombaton pedig rekord méreteket öltött a rendkívüli meleg a térségben - írja az Időkép. A csúcshőmérséklet helyenként elérte a 35 fokot, de az északi félteke egyik leghidegebb pontjának tartott Verhojanszkban 38 fokos maximumot mértek, ami új melegrekordnak számít nemcsak ezen a településen, de Szibériában is. Az északi sarkkörtől északra sem mértek még soha ilyen magas hőmérsékletet.
Verhojanszk főleg a kemény telek miatt lehet ismerős sokak számára, hiszen itt mérték az északi félteke legalacsonyabb hőmérsékletét, -67,8 fokot. A kontinentális éghajlatnak köszönhetően azonban olykor előfordulnak melegebb nyarak, amikor a maximum-hőmérséklet a 30 fokot is megközelítheti. A mostani 38 fokos csúcshőmérséklet azonban kb. 18 fokkal haladja meg júniusi maximum hőmérsékleti átlagot (19,9 fok). Az új melegrekorddal a bolygó egy adott pontján mért legnagyobb hőmérséklet ingadozás (abszolút minimum és maximum különbsége) is növekedett: 105,8 fok az új érték.  

Gyűrűs napfogyatkozás lesz vasárnap

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.20. 12:12
Illusztráció
Fotó: RICHARD BOUHET / AFP
A különleges égi jelenséget Magyarország kelet és délkeleti részéről lehet megfigyelni, megfelelő védőfelszereléssel.
A nyári napforduló után egy nappal, június 21-én Közép-Afrika, Délkelet-Európa és Ázsia területéről gyűrűs napfogyatkozást lehet megfigyelni. Az év harmadik fogyatkozásának sávja Afrika szarvától északra, az Arab-félsziget déli részén, Pakisztánon, Indián, Tibeten, Kínán és Tajvanon halad át. 
Gyűrűs napfogyatkozás esetén a Napot nagyobbnak látjuk, mint a Földtől éppen viszonylag távol járó Holdat, így a napkorong széle mindig látható – írta korábban a 24.hu. Magyarországon a Nagyatád–Kiskunlacháza–Üllő–Visonta vonaltól délkeletre vasárnap a reggeli és délelőtti órákban lehet észrevenni azt, amikor a Hold egy kis darabot „kiharap” a Nap korongjából.
Ha megfigyelnénk, használjunk a távcsövön biztonságos, a Nap észleléséhez használatos szűrőt, ha pedig szabad szemmel kémleljük az eget, viseljünk 14-es fokozatú, hegesztőüveget – figyelmeztetett a Magyar Csillagászati Egyesület.

Autómentesítik Bécs belvárosát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.19. 15:50

Fotó: Johann Schwarz/APA-PictureDesk / AFP
A forgalomcsillapítással, amelyet még az őszi önkormányzati választások előtt megvalósítanak, az osztrák főváros közelebb kerül ahhoz, hogy klímavédelmi mintavárossá váljon.
Nagyrészt megszűnik az átmenőforgalom, így a bécsi belváros csendesebb, jobb levegőjű és összességében élhetőbb lesz az osztrák főváros által elfogadott, új forgalomcsillapítási koncepció szerint – közölte Bécs város külképviseleti és kommunikációs irodája.
​A lehető legtöbb autót kitiltó intézkedésekkel tehermentesítik a belvárost, az osztrák főváros ezzel újabb lépést tett a fenntartható és klímabarát közlekedés felé, és még közelebb jutott ahhoz, hogy klímavédelmi mintavárossá váljon. A döntés előtt hosszasan egyeztettek a kerületi polgárokkal és vezetőkkel, mert olyan megoldásra törekedtek, ami a lehető legtöbb ember javát szolgálja – írták. 
A járműforgalmi tilalom alól mentesülnek többek között a belvárosi lakosok, a fogyatékossággal élők és a korlátozás nem vonatkozik közösségi közlekedési járművekre, taxikra és azokra, akik akkor dolgoznak az első kerületben, amikor már nem lehet tömegközlekedni – például rendőrök, orvosok. Kerékpározni természetesen továbbra is szabad. 
Ha minden a tervek szerint halad, az elérhető harmincszázalékos forgalomcsökkenés jelentősen hozzájárul a károsanyag-kibocsátás és a zajszennyezés visszaszorításához a belvárosban. Fontos szempont az is, hogy több parkolóhely áll majd az ott lakók rendelkezésére, miközben összességében csökken a várakozó autók száma és nő a szabadon felhasználható tér. A belvárosi forgalomcsillapítást még az őszi önkormányzati választások előtt megvalósítják – olvasható a közleményben.