Két, több mint tíz évvel ezelőtti gyilkosságot derített fel a rendőrség (videó)

Publikálás dátuma
2020.06.23. 11:41

Fotó: Béres Márton / Népszava
Egy hajléktalangyilkosság és egy csecsemőgyilkosság ügyében fogták el a feltételezett elkövetőket.
Két – egy 12 és egy 16 évvel ezelőtt elkövetett – gyilkosságot derített fel a rendőrség – jelentette be a rendőrség főosztályvezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján. Petőfi Attila vezérőrnagy, a Készenléti Rendőrség kiemelt ügyeket felderítő főosztályának vezetője elmondta: a korábbi adatok értékelése alapján elrendelt nyomozásban sikerült felderíteniük egy 2008-ban, a XII. kerületben elkövetett hajléktalangyilkosságot. Az elkövető egy most 61 éves férfi, akit korábban életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéltek egy másik emberölés miatt.
Eszerint 2008. augusztus 10-én 23 óra körül a Budapesti Rend­őr-főkapitányság (BRFK), illetve a fővárosi tűzoltóság ügyéletére futottak be lakossági bejelentések egy tűzesetről. A XII. kerületi Kútvölgyi Kórház melletti kiserdőben egy hajléktalan férfi sátra és annak környezete magasra csapó lángokban égett. Miután a tűzoltóknak sikerült eloltaniuk a tüzet, életveszélyes állapotban vitték kórházba az ott élő 52 éves férfit. A sérült két nap múlva meghalt. Az akkori eljárás nem tárt fel bűncselekményre utaló körülményt, ezért az ügyet lezárták. Tavaly viszont elővették, majd elrendelték a nyomozást. A férfi testfelszínének 92 százalékát érintő harmad- és negyedfokú, mélyre terjedő égési sérüléseket szenvedett. Az igazságügyi orvos szakértő és a tűzvizsgálati szakértő egybehangzó véleménye kimondta, hogy a tüzet éghető folyadék vagy égést gyorsító anyag meggyújtásával váltották ki. A korabeli eljárásban már képben volt a jelenleg 61 éves N. István hajléktalan. A férfi börtönből szabadulva élettársával egy autóban töltötte az éjszakákat, nem messze a tetthelytől. A nemi erkölcs elleni bűncselekmény miatt jelenleg letartóztatott N. István zárkatársai azt nyilatkozták, hogy N. István fogolytársainak beszámolt a hajléktalannal való összetűzéséről, említett egy verekedést is, valamint azt is elmondta, hogy felgyújtotta őt. A férfit különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki június 11-én.   Petőfi Attila beszámolt arról is, hogy megtalálták a 2004-ben Péteri község szeméttelepén egy nylonzacskóban talált csecsemő haláláért felelős férfit is, a gyermek most 58 éves apját. 
A police.hu beszámolója szerint a kisbaba anyja elismerte, hogy 2004. szeptember 23-án éjszaka egy kisfiúnak adott életet a családi házukban. Ott élt együtt a korábbi házasságaiból származó öt gyermekével és akkori férjével. Vallomásában elmondta, hogy nem tapasztalt magán terhességi jeleket, a szülés is váratlanul érte. Akkori férje, S. József szintén megdöbbent a nem várt eseményen. A házastársak között a kisfiú érkezése miatt heves vita tört ki. Amikor a nő a szülés után bement a fürdőszobába, a férje eltűnt a házból a gyermekkel együtt. S. József több réteg textíliába, majd egy nejlonzacskóba csomagolta a csecsemőt, és kitette a ház elé a lomtalanításra ítélt holmik közé. A férj halállal fenyegette a nőt, ha a történtekről bárkinek beszél. A rendőrség elfogta a jelenleg 58 éves monori biztonsági őrt, S. Józsefet. A férfit emberölés bűntettének minősített esetével gyanúsították meg, a bíróság június 15-én elrendelte letartóztatását. Büntethetősége négy évvel később elévült volna.
Petőfi Attila vezérőrnagy, a Készenléti Rendőrség kiemelt ügyeket felderítő főosztályának vezetője
Fotó: Béres Márton / Népszava

Kényszergyógykezeltetnék a férfit, aki megölte nagynénjét a XVIII. kerületben

Publikálás dátuma
2020.06.23. 11:05
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A vádlott egy kalapáccsal és egy szerszámnyéllel támadt a nőre.
Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség egy férfi ellen, aki agyonverte nagynénjét. A vádhatóság kényszergyógykezelést indítványozott. Ibolya Tibor fővárosi főügyész kedden az MTI-hez elküldött közleményében azt írta: a vádlott, egy huszonnégy éves férfi folyamatosan kábítószert fogyasztott, amelyet részben a nagynénjétől kért pénzből finanszírozott. A férfi 2019. július 4-én este megjelent a sértett XVIII. kerületi lakóhelyén, azzal a szándékkal, hogy végez a nővel, mert nem tetszett neki a sértett vele szembeni korábbi viselkedése. Miután nagynénje a kopogására ajtót nyitott, a férfi rátámadt, majd egy kalapáccsal és egy szerszámnyéllel bántalmazta, aminek következtében a nő életét vesztette. Az ügyészség – mivel a vádlott olyan kóros elmeállapotban szenved, amely miatt a törvény nem teszi lehetővé a büntethetőségét – indítványozta, hogy a bíróság mentse fel a férfit, azonban a bűnismétlés veszélye miatt rendelje el kényszergyógykezelését. A férfi előzetes kényszergyógykezelés alatt áll – olvasható a közleményben.
Szerző

Betört egy 49 éves éves nő otthonába, megerőszakolta, majd kifosztotta őt a tiszafüredi P. Dániel

Publikálás dátuma
2020.06.23. 09:58
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ököllel ütötte, megvágta egy késsel és eltörte áldozata csuklóját.
„Ott maradsz, különben megöllek” – ordította az ismeretlen férfi, miután a gyanú szerint otthonában rátámadt egy 49 éves nőre. Berángatta a hálószobába, megerőszakolta, majd elvitte néhány ezer forintját – írja a police.hu. A nő egyedül volt otthon 2020. január 18-án este, amikor zajt hallott a konyhából. Az előszobába érve egy vadidegen férfivel találta szembe magát. Gázspray-vel lefújta az ismeretlent, ám ez csak felbőszítette a férfit. Megragadta a nő csuklóját, ököllel többször megütötte, berángatta a hálószobába, lelökte az ágyra és a fejét egy babzsákkal lenyomva tartotta. Miközben megerőszakolta, folyamatosan azzal fenyegette, hogy megöli őt. A nőnek sikerült elérnie az ágya melletti szekrényen lévő konyhakést, de támadója kicsavarta a kezéből. Miután megvágta vele a nőt, ráparancsolt, hogy maradjon az ágyon, ő pedig átkutatta áldozata táskáját és kabátját. Négyezer forintot zsebre téve elmenekült a helyszínről. A támadásban megsérült nőt a mentők kórházba vitték, ahol begipszelték eltört csuklóját és ellátták zúzódásait. A gödöllői nyomozók hónapokon keresztül próbálták az áldozattól kapott személyleírás alapján azonosítani a támadót. Áttörést 2020. június közepén értek el. Akkorra sikerült megállapítaniuk, hogy a bűncselekményt nagy valószínűséggel a tiszafüredi P. Dániel követte el. Egyetlen ismert címén hiába keresték, elfogatóparancsot adtak ki ellene, és minden lehetséges módon igyekeztek felkutatni őt. Végül 2020. június 19-én fogták el a tiszafüredi vasútállomáson. P. Dániel kihallgatásán a gyanúsítás ellen nem tett panaszt, a bűncselekmény elkövetését elismerte. Az azóta letartóztatott 26 éves férfi ellen szexuális erőszak, kifosztás és testi sértés bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatja le a további eljárást a Gödöllői Rendőrkapitányság. 
Szerző