Müller Cecília díjat kap a koronavírus-járvány alatt végzett munkájáért

Publikálás dátuma
2020.06.23. 14:36

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Az országos tisztifőorvost a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége részesíti elismerésben.
A Szent Adalbert-díjat adományozza a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Müller Cecília országos tiszti főorvosnak. Az elismerést csütörtök délután a fővárosban adják át - írja a Magyar Nemzet.
Közölték, hogy a Szent Adalbertről (az esztergomi egyházmegye védőszentjéről, aki megkeresztelte Szent Istvánt) elnevezett díj odaítéléséről ellenszavazat nélkül döntött a KÉSZ elnöksége. Az elismerést többek között azért a munkáért nyújtják át, amelyet az országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány alatt végzett. 
„Müller Cecília márciustól kezdve úgy vette fel a hirtelen rászakadt közszereplés sebességét, mintha ezer éve, nap mint nap ezt csinálta volna, és többek között ezért egy ország kedvelte meg”

- hangsúlyozta a KÉSZ.

A Szent Adalbert-díjat a KÉSZ 2011-ben adta át először, akkor Járóka Lívia európai parlamenti képviselőnek. Azóta pedig mások mellett Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, Velkey György orvos, az MRE Bethesda Gyermekkórház főigazgatója és a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom is megkapta az elismerést.
Szerző

Nem indul újra a CEU rektori tisztségéért Michael Ignatieff

Publikálás dátuma
2020.06.23. 14:14
Michael Ignatieff
Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Jövő júliusig tart megbízatása.
Nem indul újra a rektori posztért Michael Ignatieff, a CEU elnöke, miután 2021 júliusában lejár ötéves megbízatása. Döntését bejelentette az egyetem közösségének írt levelében, illetve a CEU honlapján.   Megbízatása utána sem szakad el az intézménytől, egyetemi professzorként tanítani fog. Ehhez Soros György, a CEU alapítója vállalta, hogy létrehoz neki egy pozíciót.
Michael Ignatieff 2016 óta vezeti az intézményt, egyúttal védi az egyetemet az Orbán-kormánnyal szemben. Miután a kormány a Lex CEU-ként ismertté vált felsőoktatási törvény módosításával ellehetetlenítette az egyetem működését, a CEU Bécsben hozott lére új kampuszt. Az Európai Bizottság 2017 áprilisában indított kötelezettségszegési eljárást a magyar állammal szemben a Lex CEU miatt. Az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoka, Juliane Kokott idén márciusban állapította meg indítványában, hogy sérti az uniós jogot a magyar felsőoktatási törvény módosítása.
Szerző

A Duna a következő napokban tetőzik, tovább árad a Tisza

Publikálás dátuma
2020.06.23. 14:02

Fotó: Népszava
A Tiszalökig tartó szakaszon az I. készültségi szintet meghaladó tetőzések lehetnek.
Folytatódni fog a Tisza vízszintjének emelkedése, míg a Duna a következő napokban tetőzik majd – közölte a Országos Vízügyi Főigazgatóság kedden az MTI-vel. Mint írták, a Dunai hazai szakaszán levonuló árhullám valamennyi állomásnál fokozat alatt tetőzik az elkövetkező napokban. A budapesti tetőzés szerdán az éjszakai-hajnali órákban várható, kevéssel 500 centiméter alatt. A Tisza legfelső szakaszán újabb jelentős áradás indul, lejjebb pedig folytatódik a vízszintek emelkedése. Ezek hatására a folyó Tiszalökig tartó szakaszán az I. készültségi szintet meghaladó tetőzések valószínűsíthetőek. Lejjebb Kisköréig az I. fokú szintet megközelítő vagy azt kismértékben meghaladó vízállás várható. A Tisza mellékfolyói közül a Túron az I. fokot kissé meghaladó, a Körösök vízrendszerén pedig azt megközelítő vízállás a valószínű. Közölték azt is: a Duna vízgyűjtő bajor és osztrák területein fokozatosan csökken a csapadékhajlam, de a Tisza fontos vízgyűjtő területein továbbra is folytatódik a csapadékos időjárás. Az elmúlt időszak esőzései fokozatosan növelték a kezdetben erősen kiszáradt talaj víztartalmát, így egyre kevesebb csapadék szivárgott be a talajba. Az elmúlt 24 órában a Tisza vízgyűjtő felső, határainkon túli területein újra jelentős, az előrejelzésekben szereplő értékeknél jóval nagyobb mennyiségű csapadék hullott. A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint ezen a területen szerda reggelig további jelentős mennyiség várható. Kitértek arra is: az áradással egy időben a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság jelezte, hogy a Tiszán és a Szamoson nagy mennyiségű kommunális hulladék érkezik a felsőbb, külföldi szelvényekről. A Tisza medrének teljes szélességében érkező úszó hulladékot Aranyosapátinál néhány napos, míg Vásárosnaménynál tíz napos időtartamban részleges mederelzárással távolították el a nyíregyházi vízügyesek. A szakemberek kedd reggelig 911 köbméter vegyes hulladéktól tisztították meg a Tiszát – áll a közleményben.
Szerző
Témák
Tisza Duna