Előfizetés

Index-főszerkesztő: Nem látjuk még, mi következik

Unyatyinszki György
Publikálás dátuma
2020.06.23. 18:35

Távozott kedden a legnagyobb független hírportál vezérigazgatója, a feladatokat egy médiajogász, Ződi Zsolt veszi át.
Továbbra is “veszélyben” áll az Index.hu függetlenségét jelző mutató a hírportál oldalán, miután kedden benyújtotta lemondását Pusztay András, a portált kiadó Index.hu Zrt. vezérigazgatója. A médiavállalat tulajdonosa, a Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA) részéről a kuratórium elnöke, Bodolai László által jegyzett közleményben köszönetet mondott Pusztay eddigi munkájáért. A vezérigazgatói feladatokat a médiajogban nagy tapasztalatú Ződi Zsolt veszi át.
„Nem az történt, hogy kineveztünk valakit, hogy hajtson végre olyan megszorítást, amire Pusztay András nem volt hajlandó. Egy új konszolidációs koncepciót fogunk kidolgozni Ződi Zsolttal”

– nyilatkozta a Népszavának Bodolai László.

Hozzátette, hogy Ződi más formájú érkezése régebb óta tervben volt, Pusztay lemondása tette indokolttá kinevezését, akit a szerkesztőség vezetése is jól fogadott. Kérdésünkre, hogy tudnak-e a szerkesztőség függetlenségére garanciákat adni, Bodolai igennel felelt, reméli helyreáll a bizalom. Kedd délután Dull Szabolcs főszerkesztő - akit a hét elején menesztettek a Zrt. igazgatóságából - a portálon megjelent közleményében azt írta:
"Nem látjuk még, mi következik az újságért és a szerkesztőség egységéért mindig kiálló vezérigazgatónk távozásából. Egy valamit azonban biztosan tudunk: továbbra is ragaszkodunk a tartalmi függetlenséghez és a szerkesztőség érinthetetlenségéhez. És a következő napokban egyértelmű biztosítékokat várunk, hogy megmaradjanak azok az értékek, amelyek miatt az Index az ország legnagyobb, legolvasottabb lapja."

Vasárnap robbant a hír, hogy az Indexnél a tulajdonos MFA a hirdetési bevételeket kezelő, illetve működési költségeit biztosító – kormányközeli tulajdonosi hátterű – Indamedia-csoport nyomására megszorítást tervez. A koncepció szerint az Index rovatait cégekbe szervezték volna ki és a szerkesztőség csak megrendelő lett volna, de ezt végül elutasították. Értesüléseink szerint Pusztay kapta a feladatot, hogy a költségcsökkentésre új tervet dolgozzon ki, de erre lelkiismereti okokból nem volt hajlandó. Szakmai berkekben ismert volt, hogy kisebb megszorítások sújtják az Indexet az utóbbi években, kedden a Media1 szakportál tárta fel ennek hátterét. Mikor az Orbán Viktorral szembe fordult Simicska Lajos érvényesítette opciós vételi lehetőségét az Index megvásárlására 2017-ben, a szakmai függetlenség biztosítása érdekében létrehozták az MFA-t, ami jelenleg is tulajdonosa a kiadónak. Ettől függetlenül működik a március óta a kormányközeli Vaszily Miklós résztulajdonában álló Indamedia Sales Kft. Az Indamedia-csoport az Index hirdetési felületeit értékesíti, és így finanszírozza a portál működését is. Jelenleg az alapítvány 180 millió forinttal tartozik az Indamedianak, amit az Index szerkesztősége egyéb bevételeiből igyekszik mérsékelni. Amikor például egy olvasó támogatást fizet az Indexnek, hogy függetlenül tudjon működni, befizetéséből a kormányközeli tulajdonú céghez áramló törlesztéshez is hozzá járul. „A törlesztés tekintetében az Indamedia eddig is türelmes volt, ebben nyomást nem helyeztek az alapítványra és a szerkesztőségre” – mondta lapunk kérdésére Bodolai László.

Orbán Viktor személyes gazdaságpolitikai szaktanácsadója lett a volt MNB-alelnök

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.23. 18:04
Nagy Márton
Fotó: Népszava
Nagy Mártont is beírták a csaknem másfél tucatnyi miniszterelnöki megbízott sorába.
Június 15-i hatállyal Nagy Márton Istvánt, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) május végén távozott alelnökét miniszterelnöki megbízottá nevezte ki Orbán Viktor – hívta fel a figyelmet a portfolio.hu. A kormányzati portálon található lista szerint a szakember új feladata a „gazdaságpolitikai kérdésekkel kapcsolatos személyes szaktanácsadás, valamint a gazdaságpolitikai ágak működési összhangjának erősítése”. A Portfolió emlékeztetett, hogy Nagy Márton váratlanul állt fel az MNB-alelnöki pozíciójából, s már akkor közleményben jelezték, hogy valamilyen más fontos tisztsége lesz a volt alelnöknek. – Jelenleg egyébként Orbán Viktornak Nagy Mártonnal együtt összesen 17 miniszterelnöki megbízottja van, illetve további 9 miniszterelnöki biztosa – emelte ki a portál. Ugyanakkor az Index szerint Nagy megbízása valójában „erős, jelképes üzenet” a Varga Mihály pénzügyminisztert többször látványosan bíráló Matolcsy György jegybankelnöknek. Mint arról a Népszava is beszámolt, a volt MNB-alelnök utódját, Virág Barnabást Áder János köztársasági elnök hétfőn nevezte ki, és kedden tartották ünnepélyes eskütételét a Sándor-palotában. 

Távozik az országos szociális főigazgató - visszaélésgyanú húzódhat a háttérben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.23. 17:18
Benedek István Zsolt Benedek István Zsolt, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány adománygyűjtési akciójából vásárolt 63 tonna gyümölcs útraindításán
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Korrupciós ügyekben, több szálon is nyomozás indult a Kásler Miklós vezette EMMI-hez tartozó költségvetési szervnél.
Minden jel szerint visszaélésgyanús ügyek miatt távozhat Benedek István Zsolt, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) vezetője az országos költségvetési szerv éléről – értesült a Magyar Hang. A hetilap online kiadásának a távozásról szóló információját több forrás is, köztük maga a főigazgató is megerősítette. Az SZGYF-et 2018. június elsejétől irányító Benedek István Zsolt telefonon reagált, közölve: főigazgatói e-mailjét már nem olvassa, szabadságát tölti, posztját 2020. szeptember 16-ig tölti be. A lap úgy tudja, a főigazgatóval az előző héten közölték az Emberi Erőforrások Minisztériumában (EMMI) a személyéről szóló döntést. Bár az ügyről a tárca és a főigazgatóság honlapján nincs tájékoztatás, a lap azt írta: az SZGYF-ben jelenleg Czibik Norbert főigazgató-helyettes látja el a vezetői feladatokat. A főigazgatóság, mint a közvetlenül a minisztérium alárendelt gyermek- és szociális otthonokat összefogó csúcshivatal ügyeiről a Magyar Hang korábban cikksorozatban számolt be. Leginkább annak Hajdú-Bihar megyei kirendeltségénél történt, a főigazgatóságig érő visszaélésgyanús ügyekről írtak, amelyek nyomán az EMMI feljelentésére a rendőrség vesztegetés elfogadásának gyanúja, és korrupciós bűncselekmény feljelentésének elmulasztása miatt. A lap egyik cikke alapján pedig költségvetési csalás miatt rendeltek el nyomozást idősek eltűnt pénze ügyében.