lemondás;index;vezérigazgató;

2020-06-23 18:35:55

Index-főszerkesztő: Nem látjuk még, mi következik

Távozott kedden a legnagyobb független hírportál vezérigazgatója, a feladatokat egy médiajogász, Ződi Zsolt veszi át.

Továbbra is “veszélyben” áll az Index.hu függetlenségét jelző mutató a hírportál oldalán, miután kedden benyújtotta lemondását Pusztay András, a portált kiadó Index.hu Zrt. vezérigazgatója. A médiavállalat tulajdonosa, a Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA) részéről a kuratórium elnöke, Bodolai László által jegyzett közleményben köszönetet mondott Pusztay eddigi munkájáért. A vezérigazgatói feladatokat a médiajogban nagy tapasztalatú Ződi Zsolt veszi át.

Hozzátette, hogy Ződi más formájú érkezése régebb óta tervben volt, Pusztay lemondása tette indokolttá kinevezését, akit a szerkesztőség vezetése is jól fogadott. Kérdésünkre, hogy tudnak-e a szerkesztőség függetlenségére garanciákat adni, Bodolai igennel felelt, reméli helyreáll a bizalom. Kedd délután Dull Szabolcs főszerkesztő - akit a hét elején menesztettek a Zrt. igazgatóságából - a portálon megjelent közleményében azt írta:

Vasárnap robbant a hír, hogy az Indexnél a tulajdonos MFA a hirdetési bevételeket kezelő, illetve működési költségeit biztosító – kormányközeli tulajdonosi hátterű – Indamedia-csoport nyomására megszorítást tervez. A koncepció szerint az Index rovatait cégekbe szervezték volna ki és a szerkesztőség csak megrendelő lett volna, de ezt végül elutasították. Értesüléseink szerint Pusztay kapta a feladatot, hogy a költségcsökkentésre új tervet dolgozzon ki, de erre lelkiismereti okokból nem volt hajlandó.

Szakmai berkekben ismert volt, hogy kisebb megszorítások sújtják az Indexet az utóbbi években, kedden a Media1 szakportál tárta fel ennek hátterét. Mikor az Orbán Viktorral szembe fordult Simicska Lajos érvényesítette opciós vételi lehetőségét az Index megvásárlására 2017-ben, a szakmai függetlenség biztosítása érdekében létrehozták az MFA-t, ami jelenleg is tulajdonosa a kiadónak.

Ettől függetlenül működik a március óta a kormányközeli Vaszily Miklós résztulajdonában álló Indamedia Sales Kft. Az Indamedia-csoport az Index hirdetési felületeit értékesíti, és így finanszírozza a portál működését is. Jelenleg az alapítvány 180 millió forinttal tartozik az Indamedianak, amit az Index szerkesztősége egyéb bevételeiből igyekszik mérsékelni.

Amikor például egy olvasó támogatást fizet az Indexnek, hogy függetlenül tudjon működni, befizetéséből a kormányközeli tulajdonú céghez áramló törlesztéshez is hozzá járul. „A törlesztés tekintetében az Indamedia eddig is türelmes volt, ebben nyomást nem helyeztek az alapítványra és a szerkesztőségre” – mondta lapunk kérdésére Bodolai László.