Előfizetés

Milliárdos osztalékhoz jutott Tiborcz István cége, miután eladta a félkész visegrádi hotelt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.24. 11:05

Fotó: eer.gov.hu
Jókora felárral adhattak túl az ingatlanon.
Az értékesítésnek köszönhetően milliárdos osztalékot tudott Tiborcz István kivenni a Hotel VSGRD Kft.-ből – derül ki az mfor.hu cikkéből. Az eredeti, május 31-ei határidőben nyújtotta be a cégbírósághoz a Tiborcz István közvetett tulajdonában lévő Hotel VSGRD Kft. a tavalyi évről szóló éves beszámolóját, amely jelentős pénzforgalomról árulkodik. Ez az a cég, amelyen keresztül Orbán Viktor miniszterelnök veje még 2017-ben megszerezte Visegrádon a félbehagyott, üveghegy-hotelnek becézett szállodát. A megjelent hírek és nyilvános dokumentumok alapján bár terítéken lehetett a szálló befejezése, túl sokat nem haladhattak, így végül alig két évvel később, 2019-ben átvette azt a szintén NER-közeli Szíjj László érdekeltsége. Az Érdi Járási Hivatal Környezetvédelmi Osztályának benyújtott környezetvédelmi hatástanulmányból kiderült, hogy már a MINERVA V50 Ingatlanfejlesztő Alap nevében eljáró – Szíjj László által birtokolt – MINERVA Befektetési Alapkezelő Zrt. jegyzi a dokumentumot. Vagyis Tiborczék lemondtak a luxushotel befejezéséről. Míg az elmúlt években vegetáló Hotel VSGRD-nak értékesítésből származó bevétele ezúttal sem volt, a korábbi 7,2 millió forint után 3,65 milliárdot számolt el egyéb bevételként.
A kiegészítő melléklet alapján ez a 3,65 milliárd forint a félbehagyott luxushotel eladásából származó bevétel.

Ebből pedig arra következtethetünk, hogy jókora felárral sikerült Tiborcz István cégének túladnia az ingatlanon. A tavalyi nyereséget nem hagyják bent a cégben Tiborczék, és a közvetlen tulajdonos, Longoria Holding Zrt.-n keresztül osztalékként visszautaltak 1,075 milliárd forintot a Tiborcz István közvetlen tulajdonában álló BDPST Zrt.nek. Az mfor.hu összegzése szerint így Tiborcz István feltételezhetően 1,5 milliárd forint körüli összegért megvette a befejezetlen visegrádi luxushotelt, amire sokat nem költhettek, mivel annak a könyv szerinti értéke érdemben nem változott. Majd két évvel később azt továbbértékesítette 3,6 milliárd forintért Szíjj Lászlónak és érdekeltségének. A tranzakción keresztül pedig milliárdos osztalékhoz jutott.

Pénteken is emelkedik az üzemanyagok ára

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.24. 09:47

Fotó: Béres Márton / Népszava
Bruttó 5-5 forinttal változik az átlagár.
Tovább emelkedik a héten a benzin és a gázolaj ára: péntektől bruttó 5-5 forinttal emelkedik mindkét üzemanyagfajta átlagára. Ezzel a benzin már 361 forintos áron kapható átlagosan, míg 1 liter gázolajat 368 forintért tankolhatunk itthon – írja a holtankoljak.hu. A portál kiemeli: az áremelés a jövő héten is folytatódik, hiszen 2020. július 1-től változik a 95-ös benzin és gázolaj jövedéki adótartalma. Előbbi adótartalma 5, a gázolaj adótartalma pedig nettó 10 forinttal emelkedik literenként. Így a jövő hét közepén az árak a benzin esetében 6-7 forinttal, a gázolaj ára pedig akár 13 forinttal is emelkedhet.

349,75 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.24. 08:17
Illusztráció: Shutterstock
Szerda reggelre gyengült kissé a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Kedden este hét órakor az eurót 349,20 forinton, a dollárt 308,70 forinton, a svájci frankot 326,76 forinton jegyezték. Az euró jegyzése szerda reggel fél nyolckor kissé magasabban, 349,75 forinton állt, a dolláré pedig 309,14 forintra, a svájci franké 327,55 forintra emelkedett.
Az euró jegyzése kedden megközelítette a 360 forintot is, ahol legutóbb négy héttel ezelőtt, május vége felé járt. A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 15 bázisponttal, 0,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot keddi kamatdöntő ülésén. A lépés meglepte a piacokat, elemzők ugyanis nem vártak változást a fő monetáris eszközökben. A bejelentést követően emiatt gyengülni kezdett a forint, az MNB később publikált inflációs jelentése azonban enyhítette a nyomást.
A forint a hónap eleje óta az euróval szemben 0,9 százalékkal, a svájci frankkal szemben pedig 0,8 százalékkal gyengült, míg a dollárral szemben egy százalékkal erősödött.