Előfizetés

„Éhségsztrájkba” kezdenek a szociális dolgozók

Kósa András
Publikálás dátuma
2020.06.24. 13:30

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
A szociális ellátás munkavállalói nem a nemzet részei a hatalom szemében – mondták el az érdekvédők az ellenzéki pártokkal tartott közös sajtótájékoztatójukon.
Július 2. a magyar egészségügy napja, ebből az alkalomból a szociális dolgozók arra kérik az egészségügyi munkavállalókat, hogy – hozzájuk hasonlóan – ebédidőben ne ebédeljenek, ezzel az „éhségsztrájkkal” hívják fel közösen a figyelmet arra, hogy a szociális szférának is jár az egyszeri bruttó 500 ezer forintos bérkiegészítés. Erről Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke beszélt egy, az ellenzéki pártokkal közösen tartott sajtótájékoztatón. Az érdekvédő szerint a gyermekvédelemben, idős ellátásban, hajléktalanellátásban, a szenvedélybetegek ellátásában, otthonápolásban dolgozók ugyanúgy kivették a részüket a koronavírus járvány elleni védekezésből, mint az egészségügy munkavállalói, így őket is jogosan illetné meg a pénz. Ezt szeretnék nyomatékosítani a jövő csütörtöki akciójukkal. – Azért július másodikán, mert ez pár nappal a fizetés előtt van, amikor már sok kollégánknak olyan kevés a pénze, hogy egyébként sem telik neki egy normális ebédre – fogalmazott. Köves Ferenc, a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének elnöke azt mondta, amíg Orbán Viktor rendszeresen arról beszél, hogy a védekezés sikere az egész nemzetnek köszönhető, a kormány részéről minimális elismerésben sem részesültek, vagyis ezzel a miniszterelnök azt üzeni a számukra, hogy ők mégsem tartoznak a nemzethez. – Pedig sokan szinte beköltöztek az intézményekbe ezekben a hetekben, hogy minél jobban el tudják látni a feladatukat. A szociális dolgozók olyan emberekkel foglalkoznak, akiknek az ellátását törvényben írta elő az állam – mondta. Lukács László, a Jobbik képviselője arról beszélt, a bérkiegészítés mellett a szociális ágazatot is fel kellene készíteni egy őszi második járványra, de ezen a téren sem történik egyelőre semmi. A Népszava kérdésére ezzel kapcsolatban Boros Péterné és Köves Ferenc azt mondta, a védekezésben a vírustesztek, a maszkok hiánya és a munkaerőhiány hátráltatta őket a leginkább. Korózs Lajos, a parlament népjóléti bizottságának szocialista elnöke szerint bár a fizetési listákon az utolsók között vannak Magyarországon a szociális dolgozók, a kormánynak esze ágában sincs segíteni rajtuk. Varga Zoltán a DK részéről arról beszélt, sok szociális dolgozó a hónap végén már egy szelet vajas kenyeret is nehezen tud csak adni a gyermekének, olyan nyomorúságosak a jövedelmek. Kocsis Cake Olivio (Párbeszéd) szerint 46 milliárd forint lenne az egyszeri bérkiegészítés összege, erre bőven lenne pénz a költségvetésben, a haveroknak a sokszorosát szórta szét a kormány a veszélyhelyzet alatt is. Ungár Péter (LMP) szintén támogatásáról biztosította az „éhségsztrájkot”.

Tarlós-csontvázakat vizsgálna ki az új városvezetés

Szalai Anna
Publikálás dátuma
2020.06.24. 13:24

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Momentumos vezetésű vizsgálóbizottság alakulna többek között az M3-as metró felújítása, a Bálna eladása, illetve a biodóm-projekt kivizsgálására.
A közpénzek felhasználásának átláthatósága és a múlt árnyaival való szembenézés érvényre juttatása érdekében a DK, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd képviselői vizsgálóbizottság felállítását javasolták a Tarlós-korszak nyolc meghatározó ügyének kivizsgálására. A Fővárosi Közgyűlésben többségben lévő, az Országgyűlésben ellenzékként működő pártok képviseletében Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes, Horváth Csaba a fővárosi MSZP-frakció vezetője, Soproni Tamás, a Momentum és V. Naszályi Márta, a Párbeszéd képviselője jegyzi az előterjesztést. Az eseti vizsgálóbizottság az alábbi ügyek kivizsgálását kapná feladatul:
  • Budapest patkánymentességének fenntartására kiírt közbeszerzési eljárás,
  • az állatkerti biodóm létesítése,
  • a budapesti parkolási rendszer elmúlt 15 éves működése,
  • Rác Fürdő projekt,
  • a 3-as metró felújításához kapcsolódó beruházások,
  • a 4-es metró építéséhez kapcsolódó beruházások,
  • a budapesti elektronikus jegyrendszer projekt,
  • a Bálna eladása.
A bizottságnak december 31-ig kellene elkészíteni a jelentését. Az eseti bizottság létrehozásáról a Fővárosi Közgyűlés mai ülésén szavaznak a képviselők. – A Fidesz-kormány neve az elmúlt időszakban összeforrt a korrupcióval. Nincs ember ma Magyarországon, aki elhinné, hogy az ország leggazdagabb embere egy százmilliárdos egykori gázszerelő, és nem Orbán Viktor miniszterelnök. És aligha van olyan ember, aki azt gondolja, hogy a fideszes vezetésű budapesti Városháza mentes volt a korrupciós ügyektől az elmúlt tíz évben – írta közösségi oldalán Soproni Tamás. A terézvárosi polgármester szerint a „budapestieknek joguk van tudni, mit csináltak a pénzükkel – hogy hová tűntek azok a százmilliók, egyes esetben milliárdok, amiket ők adóként fizettek be, és amelyekből fejlesztések helyett magánvagyonok lettek”. Ezért állítanának fel egy új vizsgálóbizottságot Havasi Gábor, Budapest momentumos egészségügyi tanácsnokának vezetésével, amelynek célja az ügyek felderítése. Olyan ügyeket fognak vizsgálni, amelyekben Soproni szerint okkal feltételezhető, hogy bűncselekmény történt, és feljelentéseket fognak tenni. A pénznek nincs se szaga, se pártállása – lába viszont, úgy látszik, nagyon is van – tette hozzá.
Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes (j) és Havasi Gábor, a Momentum Mozgalom politikusa nyilatkozik a sajtónak a Fővárosi Közgyűlés ülése előtt
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Katonai járművek jelennek meg a magyar utakon

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.24. 12:57

Fotó: Facebook/MH 5. Bocskai István Lövészdandár
Több helyszínen is katonai menetoszlopok közlekedésére kell számítani.
Katonai menetoszlopok közlekedésére kell számítani az ország több helyszínén – közölte a Honvédelmi Minisztérium szerdán az MTI-vel. A Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár 2020. június 24-én 14 és 2020. június 25-én 1 óra között kiképzési célból katonai menetet hajt végre. Az említett időszakban katonai gép- és harcjárművekből álló oszlopok közlekedésére kell számítani a Hódmezővásárhely – 47. számú fő út – M43 autópálya – M5 autópálya – M0 autópálya – M1autópálya – 1. sz. fő út – Tata útvonalon. A közlemény szerint a menetoszlop ugyanezen az útvonalon tér vissza Hódmezővásárhelyre 2020. június 26-án hajnali 4 és 14 óra között. A Magyar Honvédség kéri a lakosságot, hogy az említett útvonalakon a közlekedési szabályok betartásával és kellő óvatossággal közelítsék meg a katonai menetoszlopokat, ezzel is segítve azok biztonságos és folyamatos haladását. A Magyar Honvédség a vonatkozó jogszabályokat betartva törekszik arra, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarja az állampolgárok nyugalmát.