Tarlós-csontvázakat vizsgálna ki az új városvezetés

Publikálás dátuma
2020.06.24. 13:24

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Momentumos vezetésű vizsgálóbizottság alakulna többek között az M3-as metró felújítása, a Bálna eladása, illetve a biodóm-projekt kivizsgálására.
A közpénzek felhasználásának átláthatósága és a múlt árnyaival való szembenézés érvényre juttatása érdekében a DK, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd képviselői vizsgálóbizottság felállítását javasolták a Tarlós-korszak nyolc meghatározó ügyének kivizsgálására. A Fővárosi Közgyűlésben többségben lévő, az Országgyűlésben ellenzékként működő pártok képviseletében Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes, Horváth Csaba a fővárosi MSZP-frakció vezetője, Soproni Tamás, a Momentum és V. Naszályi Márta, a Párbeszéd képviselője jegyzi az előterjesztést. Az eseti vizsgálóbizottság az alábbi ügyek kivizsgálását kapná feladatul:
  • Budapest patkánymentességének fenntartására kiírt közbeszerzési eljárás,
  • az állatkerti biodóm létesítése,
  • a budapesti parkolási rendszer elmúlt 15 éves működése,
  • Rác Fürdő projekt,
  • a 3-as metró felújításához kapcsolódó beruházások,
  • a 4-es metró építéséhez kapcsolódó beruházások,
  • a budapesti elektronikus jegyrendszer projekt,
  • a Bálna eladása.
A bizottságnak december 31-ig kellene elkészíteni a jelentését. Az eseti bizottság létrehozásáról a Fővárosi Közgyűlés mai ülésén szavaznak a képviselők. – A Fidesz-kormány neve az elmúlt időszakban összeforrt a korrupcióval. Nincs ember ma Magyarországon, aki elhinné, hogy az ország leggazdagabb embere egy százmilliárdos egykori gázszerelő, és nem Orbán Viktor miniszterelnök. És aligha van olyan ember, aki azt gondolja, hogy a fideszes vezetésű budapesti Városháza mentes volt a korrupciós ügyektől az elmúlt tíz évben – írta közösségi oldalán Soproni Tamás. A terézvárosi polgármester szerint a „budapestieknek joguk van tudni, mit csináltak a pénzükkel – hogy hová tűntek azok a százmilliók, egyes esetben milliárdok, amiket ők adóként fizettek be, és amelyekből fejlesztések helyett magánvagyonok lettek”. Ezért állítanának fel egy új vizsgálóbizottságot Havasi Gábor, Budapest momentumos egészségügyi tanácsnokának vezetésével, amelynek célja az ügyek felderítése. Olyan ügyeket fognak vizsgálni, amelyekben Soproni szerint okkal feltételezhető, hogy bűncselekmény történt, és feljelentéseket fognak tenni. A pénznek nincs se szaga, se pártállása – lába viszont, úgy látszik, nagyon is van – tette hozzá.
Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes (j) és Havasi Gábor, a Momentum Mozgalom politikusa nyilatkozik a sajtónak a Fővárosi Közgyűlés ülése előtt
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Szerző
Frissítve: 2020.06.24. 13:41

Katonai járművek jelennek meg a magyar utakon

Publikálás dátuma
2020.06.24. 12:57

Fotó: Facebook/MH 5. Bocskai István Lövészdandár
Több helyszínen is katonai menetoszlopok közlekedésére kell számítani.
Katonai menetoszlopok közlekedésére kell számítani az ország több helyszínén – közölte a Honvédelmi Minisztérium szerdán az MTI-vel. A Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár 2020. június 24-én 14 és 2020. június 25-én 1 óra között kiképzési célból katonai menetet hajt végre. Az említett időszakban katonai gép- és harcjárművekből álló oszlopok közlekedésére kell számítani a Hódmezővásárhely – 47. számú fő út – M43 autópálya – M5 autópálya – M0 autópálya – M1autópálya – 1. sz. fő út – Tata útvonalon. A közlemény szerint a menetoszlop ugyanezen az útvonalon tér vissza Hódmezővásárhelyre 2020. június 26-án hajnali 4 és 14 óra között. A Magyar Honvédség kéri a lakosságot, hogy az említett útvonalakon a közlekedési szabályok betartásával és kellő óvatossággal közelítsék meg a katonai menetoszlopokat, ezzel is segítve azok biztonságos és folyamatos haladását. A Magyar Honvédség a vonatkozó jogszabályokat betartva törekszik arra, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarja az állampolgárok nyugalmát.
Szerző

Július 1-jén újraindul a Budavári Sikló

Publikálás dátuma
2020.06.24. 11:30

Fotó: Béres Márton / Népszava
Minden utas gyermekjeggyel utazhat.
Július 1-jén újra elindul a járványhelyzet miatt elmúlt hónapokban nem közlekedő Budavári Sikló – közölte a BKV Zrt. szerdán az MTI-vel. A közlemény szerint az újranyitási akció keretében minden utas gyermekjeggyel veheti igénybe a 150. évfordulóját ünneplő közlekedési eszközt. Mint írták, a Budai Hegypályának nevezett Budavári Siklót 1870-ben adták át. Ma az UNESCO világörökség része.
Szerző