Rejtett kamerás felvétel igazolja, kínozva idomítják az elefántokat Thaiföldön

Publikálás dátuma
2020.06.25. 12:51

Fotó: COZZI-ANA/ONLY FRANCE / AFP
A videót, amelyen durván ütlegelve tanítanak az emberek szórakoztatására egy kétéves kölyköt, a World Animal Protection állatvédő szervezet tette közzé.
Rejtett kamerával készült, megrázó felvételt tett közzé egy állatvédő szervezet szerdán, amelyen látható, milyen durva eszközökkel idomítanak egy elefántborjat, mielőtt a turisták szórakoztatására befognák. A brit székhelyű World Animal Protection (WAP) filmjével arra szólít fel, hogy fejezzék be az állatok kínzását. A WAP nem közölt részleteket arról, hogy hol vették fel a filmet, nehogy a készítőjét hátrányok érjék.
Mint írták, a felvételen egy kétéves nőstény elefántkölyköt erőszakkal választanak el az anyjától. Ezután a szenvedő állatot napokra bezárják egy szűk helyre – a „megtörés helyére” –, ahol kötelekkel és láncokkal akadályozzák meg, hogy megszökjön. A borjat egy bikahorognak nevezett, elefántok idomítására használt, fémkampóban végződő hosszú bottal ütlegelik, hogy megértessék vele az alapvető vezényszavakat. Az ütésektől néha kiserked az állat vére.
Thaiföldön mintegy háromezer idomított elefánt dolgozik a turizmusban, a hátukra ültetik az embereket és sétára viszik őket vagy produkciókat kell a nézőknek bemutatniuk. Állatvédők régóta tiltakoznak az elefántoknak a szórakoztató ipart kiszolgáló kínzása ellen.
A koronavírus-világjárvány miatt Thaiföldön is leállt a turizmus, ezért elefántok százai tértek haza idomárjaikkal a falvakba, hogy éhen ne haljanak. A következő hetekben azonban az ország a korlátozások lazítására készül, az állatvédők ezért attól tartanak, visszatér az elefántok kínzása is.
Szerző

Illegális magántulajdonban van az Amazonas brazíliai esőerdeinek negyede

Publikálás dátuma
2020.06.25. 12:10

Fotó: CARL DE SOUZA / AFP
1997 és 2018 között 116 ezer négyzetkilométernyi, közterületnek számító erdőt foglaltak el jogtalanul.
Illegális magántulajdonban van az Amazonas brazíliai esőerdeinek csaknem egynegyede – derült ki az Ipam kutatóintézet és a Pará Állami Egyetem közös vizsgálatából. Eszerint az elmúlt 21 évben – 1997 és 2018 között – jogtalanul elfoglaltak 116 ezer négyzetkilométernyi, közterületnek számító erdőt, amely a teljes terület 23 százaléka. Ezeken a vidékeken akcióba léptek a „földtolvajok”, megnövekedett a fakitermelés és az erdőégetés mértéke. A fákat kivágják vagy felégetik, hogy területet nyerjenek a legelők és a marhák számára.
„Olyan, mintha ez a senkiföldje lenne. Ezeknek a régióknak azonban közterületeknek és erdőknek kellene maradniuk” – mondta Paulo Moutinho, a tanulmány egyik szerzője. A teljes amazóniai területen 498 ezer négyzetkilométer található, amelyet nem használnak semmilyen célra.
Jair Bolsonaro, Brazília elnöke decemberben törvényjavaslatot nyújtott be, amelyet „földrablási törvénynek” is neveznek. Ha elfogadják, a 2018 előtti illegális fakitermelést és a közterületnek számító földek jogtalan elfoglalását visszamenőleg legálissá nyilvánítják.
Szerző

Elégedetten falatozik életmentő műtétje után a nyíregyházi állatkert gorillája

Publikálás dátuma
2020.06.25. 08:48

Fotó: Facebook/Nyíregyházi Állatpark
A beavatkozásra azért volt szükség, mert a 180 kilós Djumbha a nyelvén lévő hatalmas tályog miatt nem tudott nyelni.
Szájsebész és radiológus szakemberek bevonásával hajtottak végre életmentő műtétet a Nyíregyházi Állatpark nyugati síkvidéki gorilláján (Gorilla gorilla gorilla). A 24 éves, több mint 180 kilogramm súlyú, Djumbha névre keresztelt ezüsthátú gorilla hím gondozói az egyik nap azt tapasztalták, hogy az állat nehezen rág és nyel, kétnapnyi megfigyelés után az orvosok az altatásos műtét mellett döntöttek – mondta Járos Ildikó, a park vezető állatorvosa a műtétről szerdán tartott tájékoztatón.
A gondozók látták, hogy duzzadt a nyelve, nem eszi meg a kedvenc gyümölcseit és vizet is nagyon nehezen tudott inni, így attól tartottak, hogy a nyelési nehézségei később komolyabb légzési problémákat okozhatnak. Mivel az állatorvosok nem tudták pontosan, mit keressenek, az elaltatott gorilla szájüregét és nyakát a helyszínen megröntgenezték, majd az ultrahangos vizsgálatnál találtak rá az állat nyelvének tövén lévő hatalmas tályogra. Az öt-hat centiméter nagyságú elváltozásból nagy mennyiségű, közel fél deciliter váladékot szívtak le fecskendővel, a gorilla addig hörgő légzése pedig szinte azonnal javulni kezdett – idézte fel az állatorvos. 
Járos Ildikó hozzátette, mivel lélegeztetni nem lehetett az állatot, az orvosi csapatnak egy esetleges légcsőmetszésre is fel kellett készülnie, hogy komplikáció esetén meg tudják menteni az életét. Az állat a műtét közben lassan ébredezni kezdett, ezért az állatorvosok intravénásan adtak még neki altatót – jegyezte meg a szakember. Djumbha jól viselte a három héttel ezelőtti beavatkozást, a műtét után antibiotikumokat kapott, néhány nap alatt teljesen meggyógyult.
Az állatorvos elmondta, hogy a műtét kockázata – a főemlősök komplikált altatása miatt – igen nagy volt. Az igazi problémát a műtét után tapasztalták a gondozók, mivel Djumbha nagyon jó érzékkel válogatta ki a finomságok közül a neki nem tetsző gyógyszereket. Hosszú kísérletezés után a szakemberek mindig más-más, nagyon erős ízű és szagú koktélokban oldották fel a gyógyszert annak érdekében, hogy az állat szervezetébe a megfelelő mennyiségű hatóanyag jusson be. 
Az állatkert a Facebook-oldalán azt írta, a gorilla már jól van, elégedetten falatozik kifutójában és köszöni a jókívánságokat.
Szerző