Előfizetés

Vizsgálatot ígért a tiszti főorvos a kórházaknak - ha túl sokat tesztelnek

Danó Anna
Publikálás dátuma
2020.06.26. 11:03

Fotó: Varga György / MTI
Müller Cecília legújabb iránymutatása Ionesco abszurd drámáira emlékeztet – kommentálta a legújabb utasítást lapunknak Falus Ferenc, egykori tisztifőorvos.
A COVID-szűrések alkalmazásáról kaptak iránymutatást csütörtökön a kórházi vezetők a tisztifőorvostól. És bizony Müller Cecília a PCR-tesztek visszafogására ösztönözni az intézményvezetőket. Például arra emlékezteti őket, hogy a tervezett műtétek és egyéb ellátások előtt csak akkor van szükség az úgynevezett PCR-tesztre, ha a páciensnek vannak koronavírus betegségre utaló tünetei. A szakma által az egészségügyiek megfertőződése szempontjából magas kockázatúnak értékelt beavatkozásoknál a diagnosztikus teszt helyett pedig a védőruha viselése ajánlott. Az országos tiszti főorvos megjegyzi azt is, ha egy intézményből túl sok minta érkezne a laborokba, az „felvetheti a járványgóc gyanúját és a Járványügyi Bevetési Egység bevonásának szükségességét.” Így az esethalmozódások okának kiderítésére vizsgálatot is indít a tisztifőorvosi hivatal, a kutakodásba pedig bevonja a kórházparancsnokokat, valamint a kormányhivatalok népegészségügyi osztályait. Ha a vizsgálat azt állapítja meg, hogy az intézmény nem az NNK által kiadott eljárásrend szerint kérte a szűréseket, úgy azok költségét a kórháznak kell állnia. (Egy PCR vizsgálat körülbelül 16-25 ezer forintba kerül - a szerk.)
Azt az országos tiszti főorvos az intézményvezetőkre bízza, hogy a közvetlen betegellátásban dolgozókat mikor és milyen gyakran szűrjék. Emellett megjegyezi, hogy „a szűrési kötelezettség kizárólag járványügyi célból elrendelt vizsgálatokra vonatkozik.” E kitétel értelmezésén több kórházvezető is elbukott. Ugyanis fogalmuk sincs, hogy a mondat mit takar, hiszen a dolgozókat eddig is csak azért szűrték, hogy megelőzzék a járványt. Akadt, aki szerint ez azt jelentheti, hogy kizárólag csak akkor szűrhet, ha a koronavírus fertőzés tüneteit észlelik valakinél. - Müller Cecília legújabb iránymutatása Ionesco abszurd drámáira emlékeztet – kommentálta az NNK levelét lapunknak Falus Ferenc egykori tisztifőorvos. Hozzátette: mindez kicsit hajaz Trump minapi kijelentésre, amiről az amerikai elnök utólag meg is erősítette, hogy nem viccelt, amikor a tesztelések számának csökkentésére utasított, mondván: ha több teszt van, akkor több beteg is lesz. Itthon is ennek szellemében született ez a fenyegető utasítás, pontosabban inkább katonai parancs, hogy ha sok a teszt, akkor annak költsége miatt a kórházakat büntetik.

Újabb halálos áldozat, négy embernél igazolták a koronavírust

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.26. 09:37

Fotó: koronavirus.gov.hu
Magyarországon összesen 4127 esetben diagnosztizálták a fertőzést.
Újabb 4 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4127 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt egy idős, krónikus beteg, így már 578-an vesztették életüket a járvány következtében - írja a kormányzati tájékoztató oldal. 2663-an már meggyógyultak, az aktív fertőzöttek száma 886 fő. Az aktív fertőzöttek 38 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 48 százaléka budapesti. 
Kórházban 179 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 13-an vannak lélegeztetőgépen.

Ismét felhívták arra a figyelmet, hogy megszűnt a veszélyhelyzet, de életbe lépett a járványügyi készültség, mivel a járványveszély nem szűnt meg. A maszk viselése továbbra is kötelező az üzletekben, illetve a tömegközlekedési eszközökön. A maszkot helyettesítheti a szájat és az orrot eltakaró sál, vagy kendő is. A 65 év felettiek külön délelőtti vásárlási sávja megszűnt.

Megvan, mi lesz a Bálna új funkciója

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.26. 08:34

Fotó: H. SZABÓ SÁNDOR
Turisztikai kikötőhellyé alakítják, amely a szállodahajók utasait fogadja majd. A terv nem új, a közbeszerzést lassan ki lehet írni.
A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója csütörtökön a podcastjában beszélt arról, mik a terveik a Bálna épületével - vette észre a 444.
- Ez lehet Budapest kapuja azok számára, akik hajóval érkeznek városunkba

- hangzott el a beszélgetés felvezetőjében.

Guller Zoltán azt mondta, hogy 
a Bálna olyan turisztikai kikötőhely lesz, amely úgy szolgálja ki az országba érkező szállodahajókat, mint egy repülőtér: itt lesz az érkezés és az indulás is a turisták számára.

A tervek szerint az épületben többek között állandó kiállítás, konferenciaterem is lesz, Magyarország ízeit bemutató gasztronómiai élménypontok, illetve egy éjjel-nappal nyitva tartó információs pont is. Elmondása szerint a tervek nagyon régóta formálódnak, és lassan már ki lehet írni a tervezésre szóló közbeszerzési pályázatot. Erről már a Fővárosi Önkormányzattal is egyeztettek. Úgy véli, meg tudnak állapodni abban, hogy a Bálna teljeskörűen megújuljon. Az üvegépületet évekig tartó kínlódás után 2013-ban adták át, de 11 ezer négyzetméternyi területet nem sikerült kiadni. Tavaly végül átkerült az államhoz a fővárostól. Guller beszélt arról is, hogy a kormány újra akarja szabályozni az Airbnb néven ismert, rövidtávú lakáskiadást a magánszemélyek körében. Ezért a turisztikai ügynökség megkezdte a lehetőségek vizsgálatát, a piac felmérését, egyeztet a hatóságokkal és a Fővárosi Önkormányzattal is.