Portugáliát sújtják a legjobban az erdőtüzek Európában

Publikálás dátuma
2020.06.26. 16:21

Fotó: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP
Az Ibériai-félszigeten fekvő országban történt a legtöbb erdőtűz-baleset és perzselődött fel a legtöbb hektárnyi erdőterület az elmúlt harminc évben.
Portugáliát sújtják a legjobban az erdőtüzek Európában: az Ibériai-félszigeten fekvő ország erdőterületeinek több mint 3 százaléka áll lángokban minden évben – derült ki a portugál természetvédelmi egyesület (ANP) és a Természetvédelmi Világalap (WWF) csütörtökön kiadott közös jelentéséből.
A jelentés szerint Európát tekintve Portugáliában történt a legtöbb erdőtűz-baleset és perzselődött fel a legtöbb hektárnyi erdőterület az elmúlt harminc évben. A mutatók szerint éves szinten átlagosan 17 ezer tűzeset történik 120 ezer hektárnyi területet érintve, ami 20 százalékkal több mint Spanyolországban, annak ellenére, hogy Portugália 80 százalékkal kevesebb erdőterülettel rendelkezik. 
"Portugália Európát tekintve az első, világviszonylatban a negyedik helyen áll a 21. század eleje óta odaveszett erdőterületek tekintetében, amiért döntően az országot nyaranta sújtó erdőtüzek a felelősek" – olvasható a jelentésben. 
A WWF szerint a portugál erdőtüzek számos tényezővel, köztük a hagyományos mezőgazdasági tevékenységek megszűnésével és a felelős erdőgazdálkodás hiányával vannak összefüggésben. A szervezet szerint az erdőtüzek nem csupán a környezetet károsítják, hanem komoly kockázatot jelentenek az emberek életére is, ezreket kényszerítve otthonaik elhagyására és súlyos anyagi károkat okozva. 
A jelentés szerint a nagy tüzek megakadályozása érdekében hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre, a vidéki területek fejlesztésére és a lakosság hozzáállásának a megváltoztatására.
Szerző

Új rekordot döntöttek a gigászi villámok

Publikálás dátuma
2020.06.26. 09:34
Illusztráció
Fotó: Chris Kridler/Cultura Creative / AFP
Az ív hossza és az időtartama is több mint kétszeresére nőtt a korábbi csúcshoz képest.
A világ leghosszabb, több mint 700 kilométeres villámlását észlelték 2018. október 31-én egy brazíliai viharban - jelentette be a Meteorológiai Világszervezet (WMO). Az új rekord több mint kétszeresen haladja meg a korábbit, amely 321 kilométer hosszan ívelte át az égboltot 2007. június 20-án az Egyesült Államokban, Oklahomában.
 A WMO szerint 
a friss világrekorder villám olyan hosszú volt, mintha Londontól a svájci Bázelig, vagy Amerikában Washingtontól Bostonig tartott volna.

Új rekord született a villámlás időtartamában is a genfi székhelyű WMO mérései szerint: 2019. március 4-én 16,73 másodpercig tartott egy légköri elektromos kisülés Argentína északi részén. Ez ugyancsak több mint kétszeresen haladja meg a korábbi - 7,74 másodperces - rekordot, amely 2012. augusztus 30-án született Dél-Franciaországban.
Az újabb villámrekordokat új, az extrém időjárási jelenségeket, köztük az úgynevezett megavillámok mérését is lehetővé tévő műholdas képalkotó technológiákkal állapították meg.
Szerző

Rejtett kamerás felvétel igazolja, kínozva idomítják az elefántokat Thaiföldön

Publikálás dátuma
2020.06.25. 12:51

Fotó: COZZI-ANA/ONLY FRANCE / AFP
A videót, amelyen durván ütlegelve tanítanak az emberek szórakoztatására egy kétéves kölyköt, a World Animal Protection állatvédő szervezet tette közzé.
Rejtett kamerával készült, megrázó felvételt tett közzé egy állatvédő szervezet szerdán, amelyen látható, milyen durva eszközökkel idomítanak egy elefántborjat, mielőtt a turisták szórakoztatására befognák. A brit székhelyű World Animal Protection (WAP) filmjével arra szólít fel, hogy fejezzék be az állatok kínzását. A WAP nem közölt részleteket arról, hogy hol vették fel a filmet, nehogy a készítőjét hátrányok érjék.
Mint írták, a felvételen egy kétéves nőstény elefántkölyköt erőszakkal választanak el az anyjától. Ezután a szenvedő állatot napokra bezárják egy szűk helyre – a „megtörés helyére” –, ahol kötelekkel és láncokkal akadályozzák meg, hogy megszökjön. A borjat egy bikahorognak nevezett, elefántok idomítására használt, fémkampóban végződő hosszú bottal ütlegelik, hogy megértessék vele az alapvető vezényszavakat. Az ütésektől néha kiserked az állat vére.
Thaiföldön mintegy háromezer idomított elefánt dolgozik a turizmusban, a hátukra ültetik az embereket és sétára viszik őket vagy produkciókat kell a nézőknek bemutatniuk. Állatvédők régóta tiltakoznak az elefántoknak a szórakoztató ipart kiszolgáló kínzása ellen.
A koronavírus-világjárvány miatt Thaiföldön is leállt a turizmus, ezért elefántok százai tértek haza idomárjaikkal a falvakba, hogy éhen ne haljanak. A következő hetekben azonban az ország a korlátozások lazítására készül, az állatvédők ezért attól tartanak, visszatér az elefántok kínzása is.
Szerző