Uszodává változott sok-sok pince az éjjel

Publikálás dátuma
2020.06.27. 08:14
Szolnok
Fotó: Qnst / Időkép
A vihar rengeteg munkát adott a tűzoltóknak.
Mintegy 180 helyszínre kellett kivonulniuk az ország 14 megyéjében a tűzoltóknak a péntek éjszakai vihar miatt - közölte Dóka Imre. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője elmondta, főként az elöntött pincék, illetve lakóingatlanok adtak munkát kollégáinak, de elakadt jármű és fakidőlés miatt is be kellett avatkozniuk. A legtöbb káreset Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében történt péntek éjfélig. Van ahol még most is dolgoznak a tűzoltók - fűzte hozzá. A katasztrófavédelem közölte azt is, az éjszakai esőzések után sorra érkeznek a bejelentések a katasztrófavédelem Heves megyei műveletirányítási központjába. Egerben és környékén eddig több mint negyven esetben kérték a tűzoltók segítségét, elsősorban vízeltávolításhoz.
Szerző
Témák
vihar pince beázás

Rémisztően kedves udvarlót ültetnek a vádlottak padjára Szegeden

Publikálás dátuma
2020.06.26. 21:24
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A férfi nem akarta megérteni, hogy vége a kapcsolatnak: naponta kilencszer kereste volt barátnőjét.
Több mint egy hónapon keresztül zaklatta volt barátnőjét az a szegedi férfi, aki ellen most vádat emelt a helyi járási ügyészség. A vádirat szerint a férfi és a sértett általános iskolai tanulmányaik óta ismerik egymást, de csak tavaly decemberben kezdtek el rendszeresen találkozni. Az év végére azonban a nő meggondolta magát és nem akarta folytatni a kezdődő kapcsolatot, amit közölt is a vádlottal. A férfi ezt nem tudta elfogadni és 2020. január 1. valamint 2020. február 13. között 388 hívásban, sms-sel és képüzenettel próbálta elérni exét, így naponta átlagosan legalább kilenc alkalommal kereste valamilyen formában. Bár a nő folyamatosan jelezte, hogy hagyjon fel zaklató magatartásával, makacs udvarló legalább egy alkalommal minden nap elment a nő munkahelyére, a lakásánál is megjelent, ahová ajándékokat vitt, és azokat megpróbálta átadni neki.
A férfi nem elégedett meg azzal, hogy a szerelmét a lakóhelyén, munkahelyén, illetőleg telefonon zaklatja: a nő anyját is felhívta, lakásánál kereste, ajtaján hosszasan csengetett, kopogtatott, illetőleg előfordult, hogy az ajtót is rugdosta.
A több hetes tortúra után a volt barátnő és édesanyja joghatályos magánindítványt terjesztettek elő a vádlottal szemben, hogy vonják felelősségre a zaklatásáért. A járási ügyészség a férfit most 2 rendbeli zaklatás vétségének elkövetésével vádolja, mint visszaesőt, hiszen a vádlott egy korábbi szabadságvesztés letöltése után fogott bele végeláthatatlan ostromba. A makacs zaklató ellen távoltartási végzés rendeltek el, bűnösségéről később  a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.
Szerző

Életfogytiglani börtönre ítélték a békásmegyeri óvónőt hidegvérrel kivégző férfit

Publikálás dátuma
2020.06.26. 19:00
Bűnügyi helyszínelők dolgoznak békásmegyeri gyilkosság helyszínén
Fotó: Mihádák Zoltán / MTI
A zsarnoki természetű férfi nem bírta elviselni, hogy lánya elhagyja, bosszút viszont a lány anyósán állt.
 Életfogytiglani szabadságvesztésre súlyosbította pénteken a Fővárosi Ítélőtábla a békásmegyeri óvónőt meggyilkoló férfi büntetését. A testület ezzel felülírta a Fővárosi Törvényszék korábbi, 20 év börtön kiszabásáról szóló ítéletét, és helyt adott az ügyészségi indítványnak. A 2018 novemberében elkövetett gyilkosság híre megrázta a közvéleményt, brutalitása, az elkövetés módja miatt is – az elsőfokú ítéletben leírtak pedig megmutatják, miként juthatott el odáig a vádlott, hogy négy lövéssel az utcán végezze ki lányának anyósát. A bíróság szerint az férfi ellentmondást nem tűrően irányította családját, két lányát lelki terrorban tartotta, tőlük teljes engedelmességet várt. J. nevű lánya ugyanakkor 2014-ben megismerkedett A. Á.-val, aki hamarosan a vádlott által is lakott házba költözött. A vádlott nem nézte jó szemmel lányának kapcsolatát, A. Á-t örökös kifogással illette. A család helyzetén csak tovább rontott, hogy a vádlott felesége 2017 februárjában, gyors lefolyású betegségben elhunyt.  
A férfi J. nevű lánya és A. Á. 2017 márciusában véglegesen elköltözött a férfitól, meg is szakították vele a kapcsolatot, majd A. Á. szüleinél egy békásmegyeri házban laktak. A döntést árulásnak érző apa mindezért A. Á. anyját – a későbbi áldozatot – hibáztatta, mert úgy gondolta, hogy a lánya a nő miatt nem akar már találkozni vele.
vádlott időközben sportlövész vizsgát tett, pisztolyhoz és lőszerhez is jutott – és eldöntötte, végezni fog az óvónőként dolgozó sértettel.

A bűntényt előre eltervezte, ami súlyosbító körülménynek számított a per során is: napokon keresztül figyelte az áldozat időbeosztását, tudta, hogy reggel fél hat körül indul munkába. Az apa a gyilkosság napján, 2018. november 21-én is a sértett békásmegyeri otthonához hajtott kocsival.  
A vádlott lehúzott ablakon keresztül néhány szót váltott is a nővel – aztán pár métert előregurult. Ekkor követte el a gyilkosságot: kiszállt az autóból, és a nála lévő pisztollyal mellkason lőtte az óvónőt. Az asszony már az első találattól a földre került, de a férfi még háromszor rálőtt, az áldozat pedig azonnal életét vesztette.

A vádlott  ezután autójával elhagyta a helyszínt: egy közeli utcában parkolt le, ahol inzulint, morfiumot és több tabletta altatót vett be, vélhetően öngyilkossági szándékkal. A rendőrök eszméletlenül, kezében pisztollyal találtak rá, majd mentők szállították kórházba.
A bíróság szerint a férfi az elkövetés és a tárgyalás idején beszámíthatónak számított; a gyilkosság kiterveltségét ugyan próbálta tagadni, de egy szemtanú leírása, a terep felmérése és a lakásán talált levél is egyértelműen cáfolta, hogy hirtelen felindulásból ölt volna - ebben a levélben ugyanis egyértelműen megfenyegette a az óvónőt. Azt a védekezést sem fogadták el, hogy a vádlott öngyilkossági szándékkal ment volna a helyszínre. A gyilkosság miatt elítélt apa így – büntetlen előéletére is tekintettel – legkorábban 25 év múlva szabadulhat. 
Szerző