önkormányzatok;iparűzési adó;hitelezés;eltörlés;

2020-06-29 06:40:00

Még egyet szorít a kormány a települési kasszán

A kormány eltörli a decemberi iparűzési adó feltöltési kötelezettséget, az önkormányzatok mégsem kapnak automatikusan likviditási hitelt.

A kormány visszavonta saját javaslatát, így még átmeneti hitelt sem vehetnek fel a települések a az év végén elmaradó iparűzési adóbevétel pótlására. A parlament előtt lévő 2021-es költségvetést megalapozó salátatörvény egyik passzusa szerint ugyanis már ez évtől eltörlik a cégek decemberi helyi iparűzési adófeltöltési kötelezettségét. A döntést a vállalkozások örömmel fogadták, ugyanis ezzel egy komoly adminisztrációs tehertől szabadulnak meg. A cégek általában az éves beszámoló elkészítésekor, tehát az idei eredményeket nézve, majd 2021 májusában tudják pontosan, hogy mekkora bevételük, így mekkora adófizetési kötelezettségük keletkezik, ezért volt minden évben komoly kihívás, hogy december 20-áig az adó 90 százalékát meg kellett fizetniük, ám ha nem jól becsülték meg, és egytizednél nagyobb az eltérés, akkor májusban mulasztási bírságot kellett fizetniük. Ezt a feltöltési kötelezettséget törli el a salátatörvény, amely cégeknél átmenetileg 80-85 milliárd forintot hagy, ugyanakkor az önkormányzatokat ugyanekkora bevételtől "szabadítja meg" idén. Ezt a pénzt ugyanis csak 2021 májusában fizetik be a cégek az adóhatóságon keresztül a településeknek.

Az önkormányzatok idei gazdálkodásában ez egy újabb jelentős érvágás. A kormány eleve elhalasztotta az idei májusi adóbefizetési határidőket is szeptember végére a koronavírus-járványra hivatkozva, így az önkormányzatok már ehhez a pénzhez is késve jutnak hozzá. Ugyanakkor a válság miatt visszaesik a vállalkozások termelése, s emiatt akár százmilliárd forinttal is csökkenhetnek a az önkormányzati adóbevételek, ráadásul ami befizethetnének a cégek, azt sem kapják meg a megszokott időben a feltöltési kötelezettség megszüntetése miatt. A kormány eredeti javaslatában még az szerepelt, hogy az önkormányzatok - a kormány külön engedélye nélkül -, a kieső iparűzési adóbevételek befolyásáig hitelt vehettek volna fel.

A törvényalkotási bizottság csütörtöki ülésén azonban a kormány visszavonta erre vonatkozó saját javaslatát, mondván, hogy az átmeneti - 2020 decemberétől 2021 májusáig tartó, féléves - időszakra szóló likviditási hitelfelvétel megtiltásával megakadályozható a helyi önkormányzatok eladósodása és az újabb adósságspirál kialakulása. A javaslatot a törvényalkotási bizottság kormánypárti többsége megszavazta, így az várhatóan beépül a törvénybe, bár a végső szót a plenáris ülés mondja ki. Ha jelen formájában fogadják el a módosítást, akkor a feltöltési kötelezettség eltörlése hatályba lép, de az az így keletkező finanszírozási rést az érintet településeknek saját hatáskörben kell megoldaniuk. Látva a kormányzati módosító javaslat indoklását, arra sem számíthat minden önkormányzat, hogy likviditási hitel felvételére külön engedélyt kap a kormánytól, bár ez esetben minden egyes település kérelméről a kormány egyedi döntést hozz.