Előfizetés

Most a budapesti Baross utcában készül új kerékpársáv, és részben korlátozzák az autók sebességét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.29. 13:23

Fotó: Béres Márton / Népszava
A Baross utca teljes, 2,1 kilométeres hosszán szakaszosan készülhet el az új kerékpár-útvonal.
Új kerékpársávok, illetve buszok és biciklik által közösen használható forgalmi sávok kialakítása kezdődik hétfőtől a VIII. kerületi Baross utcában – közölte honlapján a BKK. Mint írták, a Baross utca teljes, 2,1 kilométeres hosszán szakaszosan készülhet el az új kerékpár-útvonal. – A Baross utca Orczy tér és Nagykörút közötti szakaszán önálló kerékpársávokat, egyes részein pedig busz-kerékpársávokat alakítanak ki. Ennek köszönhetően már nem a személyautók által használt sávokban kell haladni kerékpárral, ami biztonságosabb megoldás az autóval és a biciklivel közlekedők számára egyaránt. Ugyanakkor a Baross utca és a Kiskörút közé nem épül külön kerékpársáv. Úgy tervezik, hogy „a biztonságos közlekedés feltételeit” a megengedett legnagyobb sebesség csökkentésével teremtik meg:
„A Nagykörút és a Szabó Ervin tér közötti szakaszon az autók maximum 30 kilométer/óra sebességgel haladhatnak a jövőben.”

– Biciklivel Kőbányától egészen a belvárosig lehet majd így eljutni. A Kőbányai úti kerékpárút jelenleg az Orczy térnél véget ér, és régi igény, hogy a belváros irányába folytatódjon ez az útvonal – emelte ki a BKK, emlékeztetve: a főváros vezetése a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások alatt, március végén döntött arról, hogy új kerékpársávokat alakít ki Budapesten. Adataik szerint azóta a Nagykörút Budapest egyik legforgalmasabb kerékpáros útvonalává vált. Ezen a szakaszon naponta 3500-szor bicikliznek, az Üllői úton átlagosan 1500, a Bartók Béla úton pedig 3000-3500 kerékpárt mértek a forgalomszámláló eszközök. Arról a Népszava számolt be nemrég, hogy a lapunk által megrendelt reprezentatív felmérés – a politikai oldalakhoz tartozás ellentétein is túl – felemás képet mutat arról, hogyan vélekednek a budapestiek a biciklisek előnyben részesítéséről. Budapest lakói megosztottak a kérdésben, hogy a kerékpársávok kialakításával együtt miként és mennyire nehezítik meg az autósok életét.

Mészáros Lőrinc pénzével indított új médiacéget Vaszily Miklós

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.29. 10:40
Vaszily Miklós
Fotó: Népszava
Egy olyan bizalmi vagyonkezelővel birtokol felesben egy vadiúj médiacéget Vaszily Miklós, amely Mészáros Lőrinc pénzét forgatja, és amelynek a kedvezményezettje is a felcsúti milliárdos – írja a G7.hu.
A portál felidézi: az elmúlt hónapok legfontosabb médiapiaci fejleménye egyértelműen az Index szerkesztőségének előző vasárnapi bejelentése, amely szerint úgy látják, hogy veszélybe került a szerkesztőség függetlensége. A cikk megjelenéséhez vezető céges intézkedések és tervek mögött a piacon egyértelműen azt a Vaszily Miklóst sejtik, aki március végén maga jelentette be, hogy megszerezte az Index hirdetéseit és pénzügyeit menedzselő Indamedia Kft. 50 százalékos részesedését. Igaz, az Indamedia, aminek a kormányzati médiaember a felét megszerezte, csak közvetett csatornákon tud befolyást gyakorolni az Index kiadójára: ez a cég folyósítja az Index bevételeit, irányít számos kapcsolt vállalkozást a blog.hu-tól a Totalcarig, és birtokolja azt a céget, amely az Indexet tulajdonló alapítványt alapította. Vaszily egyébként eleve egy kormányközeli médiavállalkozót, Oltyán Józsefet váltja az Indiamedia fele részének tulajdonosaként. Vaszily tulajdonjogát azonban a lassan három hónappal ezelőtti nagy bejelentés ellenére egyelőre az Indamediában sem jegyezték be. A portál ezért utánanézetek a cégnek, illetve annak, hogy a nagy átalakítónak milyen egyéb médiapiaci kötődései vannak. Így bukkantak
a Progress Média Hungary Kft-re, amely hiába alig több, mint másfél hónapos cég, így is túl van már néhány érdekes cégjogi tranzakción.

A vállalatot eredetileg Vaszily egy olyan céggel közösen alapította, amelynek egyik tulajdonosa Alcsútdoboz fideszes alpolgármestere, Tima János, a másik pedig a Mészáros Lőrinc tőzsdei birodalmához köthető CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. igazgatósági tagja, Fedák István. Tima és Vaszily közös üzletelése annyira nem meglepő, hiszen az alcsútdobozi alpolgármester amellett, hogy Mészáros Lőrinc több cégében is szerepet vállal, közben a TV2 igazgatóságában is bent ül Vaszily mellett. Csakhogy Tima és Fedák közös cége csak egy rövid ideig volt tulajdonos, június 8-án eladta a részesedését az akkor épp egy hónapos vállalatban. A vevő a Bizalom Vagyonkezelő Kft. volt, amely egy úgynevezett bizalmi vagyonkezelő, azaz egy olyan cég, amely a rábízott vagyont kezeli, úgy, hogy jellemzően nem derül ki, hogy ki adta a pénzt, és ki az egész elrendezés kedvezményezettje. A Bizalom Vagyonkezelő tulajdonosa sokáig egy személyben Nagy László volt, aki egy szekszárdi vállalkozó. Pár héttel az adásvétel előtt azonban ebbe a cégbe is beszállt Tima János. Itt azonban magának a cégnek kevésbé fontos a tulajdonosa, sokkal érdekesebb, hogy ki az úgynevezett vagyonrendelő, aki a pénzt adja bizalmi vagyonkezelőnek, és ki a kedvezményezett, aki a hasznokat élvezi. Ez az, ami általában nem szokott kiderülni, ezúttal azonban a cég benyújtott egy olyan jegybanki hatósági bizonyítványt a cégbíróságra, amelyben minden szereplőt nevesítenek. A június 2-i keltezésű dokumentum szerint pedig magának a cégnek a tulajdonosa valóban Tima és Nagy, a vagyonrendelő és a kedvezményezett azonban Mészáros Lőrinc.
Vagyis a cég, amely a TV2-t vezető és az Index hátterében megjelent Vaszily Miklóssal közösen birtokol egy médiavállalkozást, a felcsúti milliárdos vagyonát kezeli.

Azt követően, hogy a Bizalom Vagyonkezelő megjelent tulajdonosként a Progress Médiában, rögtön beletett a cégbe 500 millió forintot. Ezért ráadásul nem is kért sokat, mindössze annyit, hogy a korábban 46,7 százalékos részesedése 50 százalékra emelkedjen. Azaz
jelenleg Vaszily és a Mészáros Lőrinc százmillióit kezelő cég fele-fele arányban birtokolja a jelentős likviditással rendelkező vállalatot.

Ezen a ponton érdemes megemlíteni, hogy a bizalmi vagyonkezelésnek ugyan nagy előnye, hogy elrejtheti a pénz forrását, de közben be is korlátozza a vagyont biztosító mozgásterét, hiszen a vagyonrendelő elvileg jogszabály szerint nem utasíthatja a vagyonkezelőt. Más kérdés, hogy a felek közötti szerződésben ezt a kérdést kezelni lehet, és ezt a szerződést nem kell nyilvánosságra hozni.
Az nem teljesen egyértelmű, hogy mire készül a pénzzel a Progress Média. A portál megkereste a céget, és a vállalkozás ügyvezetője, Kovács Gergely – aki egyébként az egyik a közmédia és a TV2 csoport reklámjait értékesítő Atmedia anyacégének, a Visus Investnek is az ügyvezetője – szűkszavú válaszában elmondta, hogy sem az Index vagy az Indamedia, sem a TV2 körül nem fog szerepet vállalni a Progress Média, és a cég tévéműsor gyártásra készül. Megkeresték az ügyben a Bizalom Vagyonkezelőt is, és sikerült is elérniük Nagy Lászlót, ő azonban nem kívánt arról nyilatkozni, milyen médiapiaci terveik vannak. A Mészáros csoportnál pedig – akiktől egyebek mellett azt kérdezték, hogy hány befektetési alapban, magántőkealapban, bizalmi vagyonkezelőben, befektetési alapkezelőben van érdekeltsége Mészáros Lőrincnek – azt válaszolták, hogy a kérdésekre a válaszok nyilvánosan elérhetőek. Ez alól a zárt magántőkealapok képeznek kivételt, amelyekre azonban általánosságban igaz: nem nyilvánosak, hogy kiknek a pénzét kezelik. Így ezekkel kapcsolatban értelemszerűen ők sem rendelkeznek információkkal.

Zivatar, felhőszakadás, hőség, erős szél – Az egész országra figyelmeztetéseket adtak ki

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.29. 09:49
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A hőmérséklet csúcsértéke 25 és 36 fok között valószínű.
Két megye (Baranya és Csongrád-Csanád) kivételével az egész országban másodfokú a figyelmeztetés a zivatarok veszélye miatt. A fővárosban és Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Vas, Veszprém és Zala megyében felhőszakadásra is figyelmeztetnek.
Több megyére a szél miatt is figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat, de Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében a hőség miatt is elsőfokú riasztások vannak érvényben.
Az előrejelzés szerint a késő délelőtti óráktól az Alföldön, északkeleten, Észak-Dunántúlon már kialakulhatnak zivatarok, néhol már heves zivatar is. Délutántól északnyugat felől egy zivataros hidegfront érkezik, melynek közelében várhatóan több helyen is lehet erős szél, helyenként felhőszakadás, nagy méretű jég. Orkán erejű (~120 km/h) szélrohamok esélyével kiemelten a Dunántúl középső tájain számolhatunk. A csapadékmennyiség helyenként (jobb eséllyel nyugaton, Észak-Magyarországon, Alföld északi részén) rövid idő alatt elérheti a 20-40 millimétert. A front késő délután, este eléri a Duna vonalát, majd továbbhaladva késő estétől hagyja el a keleti, délkeleti országrészt, miközben a front mögött csillapodik a szél, megszűnik a csapadék.
A középhőmérséklet még több helyen elérheti a 25, 26, délen és városi környezetben a 27 fokot, de az érkező hidegfront felfrissülést hoz. A hőmérséklet csúcsértéke 25 és 36 fok között valószínű, 30 fok alatti maximumra az Északnyugat-Dunántúlon számíthatunk, majd délután egyre nagyobb területen visszaesik a hőmérséklet. Késő estére 18 és 23 fok közé hűl le a levegő.