Előfizetés

Matolcsy 2030-ig kijelölte a magyar utat: siker, növekedés, egészség - és coki a rossz '40-es éveknek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.29. 20:40

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Egyik időbeli rokonunk az erős, sőt tragikus fordulatokat hozó 1940-es évtized, írja Matolcsy György a novekeds.hu-n. A jegybank elnöke szerint a történelem ritmusos ciklusokban állít elő hasonló korszakokat, így hogy ne jussunk a '40-es évek tragikus sorsára, "ezt az időbeli lefutást kell most módosítanunk úgy, hogy jóra fordítjuk a korszak drámaian erős energiáit". Matolcsy receptje az, hogy a siker megelőz és gyógyít, ezért 2030-ra előre kell hozni nemzeti céljaink teljesítését, és a kor drámai fordulataira hasonlóan erős reformokkal kell felelnünk. "Ha nem mi fordítunk, velünk fordul a világ, de nem nekünk kedvező irányba", szintetizálja a tanulságot az MNB első embere. És akkor pár pont (a teljesség igénye nélkül) a reformlistából: 
  • Teljes demográfiai fordulat, legalább évi 110 ezer újszülöttel
  • Teljes életmód fordulat, ami az egészséges és aktív életmódot teszi általános mintává
  • Teljes intézményi fordulat az egészségügyben
  • Fejlett kreatív ipar

A Pesti Srácok kábeltévét csinál a Mészáros Lőrinc pénzét használó céggel közösen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.29. 19:39
Vaszily Miklós lett a TV2 elnöke
Fotó: Molnár Ádám
Vaszily Miklós szerint egy önálló csatornáról van szó, a projektnek semmi köze a TV2-höz.
A Pesti TV a Pesti Srácok és a májusban alapított, Progressive Media nevű cég projektje lesz, azaz a kormányközeli portál, illetve a Vaszily Miklós és Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cég gründol egy kábelcsatornát, írja a 444.hu. Vaszily (aki egyben a TV2 igazgatósági elnöke, az Index hirdetési- és pénzügyeiben kulcsontossságú Indamédia résztulajdonosa) a lapnak elmesélte, hogy a Pesti TV-ben a tartalomszolgáltatás a Pesti Srácok feladata lesz - innen a csatorna neve is -, a Progressive pedig a médiaszolgáltatási feladatokat intézi ellátni.

Harminc éves íratlan szabályt rúgott fel a Fidesz

Kósa András
Publikálás dátuma
2020.06.29. 19:00
Brenner Koloman
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Saját korábbi ígéretét is megszegte a kormánytöbbség, amikor nem választotta meg a Jobbik parlamenti alelnökjelöltjét.
A rendszerváltás óta élő, íratlan szabályt szegett meg a Fidesz-KDNP többség a parlamentben. Hétfőn este többek között az Országgyűlés új tisztségviselőiről is döntöttek a képviselők: egy alelnökről és három jegyzőről. Ezek nem politikai tisztségek, betöltőik a parlament üléseinek levezetésében vesznek részt, emiatt mindeddig minden frakció támogatta a jelölteket. Az alelnöki posztról távozott Sneider Tamás helyére a Jobbik által jelölt Brenner Koloman esetében azonban a teremben ülő kormánypárti képviselők közül éppen annyian nem nyomtak gombot, hogy a parlament határozatképtelen legyen. Ez első alkalommal még pillanatnyi működési zavarnak tűnt, a levezető elnök Lezsák Sándor (akit láthatóan meglepett az incidens) el is rendelte az újabb szavazást, és felkérte a frakcióvezetőket a határozatképesség biztosítására. A kormánypártiak azonban másodszor is passzívak maradtak, első eseten 99-en, másodszor 97-en szavaztak összesen, vagyis éppen nem volt meg a határozatképességhez szükséges 101 voks. Eközben gond nélkül megszavazták parlamenti jegyzőnek a szintén jobbikos Gyüre Csabát és Steinmetz Ádámot, valamint a KDNP frakcióban ülő Aradszki Andrást. Harangozó Tamás az MSZP frakcióvezető-helyettese „pitiáner megoldásnak” nevezte lapunk kérdésére a Fidesz lépését. Mint mondta, a teremben ülő kormánypártiak azzal ütötték el a dolgot, hogy amennyiben az ellenzék teljes létszámban jelen lett volna, átmegy a személyi javaslat, csakhogy előzetesen ígéretet tettek rá, hogy biztosítani fogják a többséget és a határozatképességet minden személyi javaslathoz. - Ez egy nagyon szűk látókörű gondolkodás és a normális parlamenti működés utolsó elemeit is veszélyezteti. Ráadásul a Fidesz arra sem gondol, hogy egyszer ők is lesznek még ellenzékben – mondta a politikus. Arató Gergely a DK részéről azt hangsúlyozta, a Fidesz 30 éves szabályt rúgott fel, és ezzel ismét bebizonyította, hogy a parlamentarizmus és a demokrácia szabályai semmit nem jelentenek a számukra. Az ügyben kerestük a Fidesz frakciót is. Válaszképpen Kocsis Máté Facebook bejegyzését küldték el, amiben a frakcióvezető azt írta, ők éppen elegen (55-en) szavaztak ahhoz, hogy amennyiben az ellenzék nagyobb létszámban van jelen, meg lehessen szavazni Brenner Kolomant. (Megjegyzendő: az alelnöki posztról szóló szavazást azért megismétlik.)  Este a Fidesz-KDNP többség akkurátusan elutasította az összes az ellenzéki frakciók és képviselők által benyújtott módosító indítványt a költségvetéshez. Ezután elutasították a Pesti Központi Kerületi Bíróság indítványát Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s képviselő mentelmi jogának felfüggesztéséről, akit rágalmazásért pereltek be. A politikus januárban sajtótájékoztatóján azt mondta, a miskolci kórházban „rasszista indokokkal meddővé tettek egy 23 éves nőt”, ezért indult a jogi procedúra.

Az érintett

- Nyilvánvaló kicsinyes politikai bosszúról van szó, amely egyszerre irányul a személyem ellen és egyszerre a Jobbik, mint néppárt ellen - kommentálta a Fidesz húzását lapunknak az érintett. Brenner Koloman szerint ez is azt mutatja, hogy a Fidesz számára a fő ellenfél a Jobbik, ő maga pedig volt egyetemi vezetőként, az MTA egyik köztestületének tagjaként hitelesen kritizálja a kormányt, amit Orbán Viktor láthatóan nehezen visel. - Én már akkor polgár voltam Sopronban, amikor Orbán Viktor még Soros György ösztöndíjával tanult Nagy-Britanniában – mondta a képviselő.