Előfizetés

Akkor mától minden újságíró nyugodtan tudósíthat egy tüntetésről az úttestről is

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.30. 13:24
A Legfőbb Ügyészséghez meghirdetett Ismeretlen tettesek tüntetése elnevezésű ellenzéki demonstráció résztvevői Budapesten, a Nyugati téri felüljárón 2019. január 23-án
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
A rendőrség megbüntette a munkáját végző tudósítót, pedig a bíróság szerint az újságíró nem is járhatott volna el másképp.
Megszüntette a Pesti Központi Kerületi Bíróság a szabálysértési eljárást a Mérce főszerkesztőjével, Diószegi-Horváth Nórával szemben, akit azért bírságoltak meg 30 ezer forintra, mert a rendőrség szerint megsértette a közúti közlekedés szabályait, amikor a tüntető tömeget követve az úttesten tartózkodott, írja közleményében a Magyar Helsinki Bizottság.
Az eset a Legfőbb Ügyészség Markó utcai épülete elé szervezett, az MTVA Kunigunda utcai székházából kidobott ellenzéki képviselőkről szóló néhány száz fős tüntetésen történt. A tömeg egy része a bejelentett program után tovább vonult, velük haladt más újságírókkal együtt Diószegi-Horváth. A rendőrség a Nyugati Pályaudvar melletti felüljárón tartotta fel a spontán demonstrációt, a tüntetőkkel együtt pedig az újságírót is igazoltatták, és bírság kiszabásával szabálysértési eljárást indítottak ellene. Diószegi-Horváth Nóra a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje segítségével kifogást nyújtott be a rendőrség határozata ellen, a rendőrség viszont kitartott álláspontja mellett, így az ügy bíróság elé került. „A bíróság előtt sikerült bizonyítani hogy a közfeladatot ellátó tudósító a munkáját végezte. Részvételével az eseményen nem okozott aránytalan sérelmet, amikor nyilvános, közérdeklődésre számot tartó történésről számolt be a nagyközönségnek. Ráadásul a bíróság azzal is egyetértett, hogy másképpen nem tudósíthatott volna, csak úgy, ha maga is a tömeggel tart.” - számol be a Magyar Helsinki Bizottság közleménye a döntésről.

Sokan koronavírus-fertőzöttek lettek a váci kézilabdacsapatból

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.30. 12:48

Fotó: Facebook/Váci Női Kézilabda Sportegyesület
Szerencsére már mindenki jól van.
A Váci NKSE felnőtt csapata május 25.-én kezdte el újra az edzéseket a korona vírus okozta leállás után, a lagnagyobb gondosság mellett, írja az egyesület közleménye. (Heti két alkalommal vértesztet végeztek, minden nap mérték a játékosok hőmérséklet és a szakmai stábét is, illetve fokozattan ügyeltek a kézfertőtlenítésre.) Ennek ellenére a múlt héten több játékosunknál jelentkeztek minimális COVID-19 tünetek (íz- és szagérzékelés meggyengülése), és a teszt 10 főnél mutatta ki a korona vírus fertőzést. A szakmai stáb összes tagja és néhány játékos teszt eredménye viszont negatív lett. A pozitív teszt eredményt kapott játékosok már teljesen tünetmentesek, jól vannak, azonban a szabályok szerint két hétig karanténba lesznek. 

Üzent a kormánynak Karácsony: nem lesz tömeges fairtás a Hajógyári-szigeten

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.30. 12:10

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A főpolgármester a Népszava cikke nyomán tette egyértelművé, megvédi a sziget zöldjét.
„A Városliget, a Római-part és ferencvárosi kiserdő után újabb fővárosi zöldterületet kell megvédenünk az átgondolatlan pusztítástól. Meg fogjuk védeni a Hajógyári-sziget zöldjét Kiss László polgármesterrel közösen. Olyan beruházáshoz, amely a kormányhivatal tervei szerint is 1000 fa kivágásával, a zöldfelület megcsonkolásával járhat, sem a főváros, sem a kerület polgármestere nem járul hozzá.” - írta Facebook-oldalán kedden délelőtt Karácsony Gergely. 
A főpolgármester azután nyilatkozott így, hogy a Népszava megírta: Drasztikus beavatkozásra készült a kormány Budapest egyik legértékesebb, túlnyomó részben állami és önkormányzati tulajdonban lévő területén, a Hajógyári-szigeten. Olyan védműrendszer megépítését tervezik, amelyik az egész területet megóvná az áradásoktól - ám ehhez rengeteg fát kellene kiirtaniuk.
A lapunk birtokába kerülő hatástanulmány szerint a szigeten található 15,3 hektár ligeterdő csaknem ötödét érintené a védműrendszer megépítése. 
Regrosszabb esetben 950-1000 darab 30 centiméternél nagyobb átmérőjű fát kell kivágni.

Ráadásul az Óbudai-sziget teljes megvédése akár 9 centiméteres vízszintemelkedést okozhat a Duna óbudai mellékágában a meder vízszállító képességének változása miatt, ami árvíz esetén a Megyeri híd pillérénél úgynevezett állékonysági problémákhoz vezethet. A nyilvánosságra hozott terv kapcsán Karácsony arra is emlékeztetett: Hajógyári-szigeten a közpark fővárosi tulajdon, van tulajdona a III. kerületi önkormányzatnak, az államnak és magánszemélyeknek is. „Bármilyen beruházás csakis az érintettek bevonásával történhet, és mi a zöldfelület megóvását tartjuk szem előtt. A Hajógyári szigeten semmiféle beruházás nem járhat a zöldfelület indokolatlan pusztításával. És pont.”