Előfizetés

Itt vannak a COVID-járvány országos felmérésének adatai

D. A.
Publikálás dátuma
2020.07.01. 10:47

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A reprezentatív klinikai járványügyi felmérés adatai szerint tízezer lakosra három fertőzött jut.
Mindössze 3 fertőzöttet és 70 olyan embert találtak tízezer lakosonként, aki már átesett a betegségen – derült ki az új típusú COVID-19 járvánnyal kapcsolatos országos, reprezentatív szűrővizsgálat adatainak szerdai ismertetésén. A Semmelweis Egyetem vezetésével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a négy hazai orvosképző által végzett kutatás részleteiről Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a Klinikai Járványelemző Munkacsoport vezetője elmondta: az ország négy egyetemének részvételével május 1-je és 16-a között zajlott, végül 10602 fő vett részt az ország nyolc régiójából. A reprezentatív klinikai járványügyi felmérés adatai szerint tízezer lakosra három fertőzött jut. A teljes népességben a legvalószínűbb, hogy az országos vizsgálat időpontjában 2421 pozitív eset lehetett, és mintegy 56 439-en eshettek át a fertőzésen. Azaz 95 százalékos megbízhatósággal kijelenthető, hogy 10 ezer főből 56-86 fő betegedhetett meg.  Merkely Béla szerint van esély egy második hullámra novemberben, különösen, hogy a környező országokban továbbra is jelen van a járvány. Hozzátette: várhatóan szeptember-októberben végzik majd a következő reprezentatív szűrést. Addig is az egyetemek ellátják őrszem-funkciójukat, és folytatják a teszteléseket. Az orvosi egyetemek a május eleji felmérés óta 154 pozitív esetet találtak.

Tarlós: Ne hipotetikus kommunikáció legyen, hanem tisztázzuk a helyzetet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.01. 10:08

Fotó: Népszava
„Ha már most tudják, hogy ezek az ügyek, közbeszerzések, lebonyolítások korrupciógyanúsak, feljelentést kellett volna tenniük. Én ezt hétfőn megtettem helyettük az országos rendőrfőkapitánynál” – mondta a volt főpolgármester.
Tarlós István minden olyan, a korábbi ciklusokat érintő ügyben feljelentést tett hétfőn, amelyeket a főváros vezetése korrupciógyanúra hivatkozva vizsgálna – mondta a volt főpolgármester a Magyar Nemzetnek adott interjújában. Tarlós közölte: a jelenlegi városvezetés a vizsgálóbizottság működésével öngólokkal nézhet szembe. Ezzel kapcsolatban a 4-es metró beszerzési és építési munkáit, a Bálna ügyét, a Rácz Fürdő közbeszerzését, és a budapesti parkolási szerződéseket említette.
„A BKK és a főváros elektronikus jegyrendszere ügyében pedig magam tettem feljelentést még 2018-ban, és azonnali személyi konzekvenciái voltak az esetnek. Ez az ügy már megfelelő helyen, a nyomozó hatóságnál van”

– jelentette ki.

Hozzátette, hogy a 3-as metró ügyében nyugodtan lehet vizsgálódni. „Az infrastruktúra – alagút, biztonsági berendezések, pálya – felújítása 217 milliárd forintos projekt, nem 25 milliárdos, mint a Lánchíd. A túlárazott kivitelezői ajánlatokat kétszer vagy háromszor dobtuk vissza, mire elfogadható lett. Azóta az első szakasz felújítása befejeződött, a második átadás előtt áll, és már folynak a munkálatok az általunk előkészített harmadikon is.” Arra a kérdésre, hogy miért pont ez a nyolc téma kerül a bizottság elé, úgy reagált: „jó kérdés, hiszen a témák jelentős részében érintett a jelenlegi városvezetés is. Erre csak annyit tudok mondani, hogy ha valaki gonoszkodni akar, akkor azt úgy csinálja, hogy ne lógjon ki a lóláb.” Szerinte a korrupciógyanús kifejezésnek két célja van: elterelni a figyelmet arról, hogy az új városvezetés kilenc hónap alatt nem tud felmutatni semmit, illetve az egész már 2022-ről szól, pont addig húzzák el a vizsgálatukat. Lényeg, hogy minden héten el lehessen mondani, le lehessen írni addig az ellenzéki sajtóban, egymás mellett a szavakat: vizsgálóbizottság, korábbi városvezetés, adósság, korrupció – közölte, hozzátéve:
„ha már most tudják, hogy ezek az ügyek, közbeszerzések, lebonyolítások korrupciógyanúsak, feljelentést kellett volna tenniük. Én ezt hétfőn megtettem helyettük az országos rendőrfőkapitánynál. Ne hipotetikus kommunikáció legyen, hanem tisztázzuk a helyzetet.”

A volt főpolgármester arról is beszélt, hogy Karácsony Gergely felhívta karácsonykor, és udvariasan kellemes ünnepeket kívántak egymásnak. „Azóta nem keressük egymást. Ő nincs is abban a helyzetben, hogy saját gondolatait, elhatározásait vigye bele a főpolgármesteri munkába. Meggyőződésem, hogy a főpolgármester nem a maga ura, főleg amióta a két MSZP-s polgármestert beszipkázta a DK. A mögötte álló erők akarata sokkal erősebben érvényesül a sajátjánál” – fogalmazott. Azt mondta, tulajdonképpen a kilenc hónap alatt belengetett ígéretekből lényegében semmi sem teljesült, az idő panaszkodással, konfrontációval telik, és kétséges, hogy ez a parlamenti kampányig jelentősen változna. Szerinte „látványpolitizálás, gyűlölködés folyik, amit a Hvg.hu, a 24.hu, a Népszava – úgy tűnik – teljes erővel támogat”.

Meghalt egy beteg, újabb két embernél igazolták a koronavírust

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.01. 10:07

Fotó: Árvai Károly / MTI / kormany.hu
169 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 8-an vannak lélegeztetőgépen.
Mindössze 2 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4157 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt egy idős, krónikus beteg, az elhunytak száma így 586 főre emelkedett, 2714-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 857 fő – közölték szerdán a kormányzati tájékoztató oldalon. Az aktív fertőzöttek 38 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 48 százaléka budapesti. 169 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 8-an vannak lélegeztetőgépen. Az oldal adatai szerint 1412-en vannak hatósági házi karanténban, és 277 750 mintavétel történt eddig. „Megszűnt a veszélyhelyzet, de életben van a járványügyi készültség. A veszélyhelyzet megszüntetését az tette lehetővé, hogy sikeres volt a járvány elleni védekezés első szakasza. Más országokkal ellentétben el tudtuk kerülni a tömeges megbetegedéseket és a több ezres haláleseteket. Ugyanakkor a járványveszély nem szűnt meg, így a járványügyi készültség fenntartására és néhány alapvető védelmi intézkedésre továbbra is szükség van” – írták. Hozzátették, hogy a maszk viselése továbbra is kötelező az üzletekben, illetve a tömegközlekedési eszközökön. A maszkot helyettesítheti a szájat és az orrot eltakaró sál, vagy kendő is. A 65 év felettiek külön délelőtti vásárlási sávja megszűnt. A parlament pénteken dönt a jövő évi költségvetésről, amely biztosítja a járvány elleni további egészségügyi és gazdaságvédelmi intézkedésekhez szükséges pénzügyi alapokat – közölték. Az oldal térképe alapján továbbra is Budapesten (1979) és Pest megyében (625) van a legtöbb fertőzött. Ezt követi Fejér (377), Komárom-Esztergom (307) és Zala (262) megye. A legkevesebb fertőzött Békés (13), Tolna (14) és Heves megyében (14) van Magyarországon.

Meghaladta a 10,45 milliót a koronavírus-fertőzöttek száma a világon

A világon 10 millió 450 ezer 628 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 510 ezer 632, a gyógyultaké pedig 5 millió 336 ezer 996 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szerda reggeli összesítése szerint. Egy nappal korábban a fertőzöttek száma még 10 millió 302 ezer 052 volt, a halálos áldozatoké 505 ezer 505, a gyógyultaké pedig 5 millió 235 ezer 813. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma és a nyilvántartás kritériumai is különböznek. A fertőzés 188 országban és régióban van jelen.