Előfizetés

Temetés az oviban

Odakint harminc fok, a szűk, levegőtlen, sötét teremben viszont már negyven, plusz ugyanennyi elkínzott szülő, meg húsz gyerek fekete-fehér ünneplőben: kezdődik a szívatás, gyerekek. Hat-hét évesek vagytok, ideje, hogy megtanuljátok, milyen egy ünnepség K-Európában. Nincs kegyelem, kezdődik a műsor. A vidám óvodai ballagás alkalmából a szomorú óvó néni könnyes beszédet mond az elmúlásról, a fájdalmas búcsú perceiről, az elválás nehézségeiről, a szülők már sírnak. Utána ti jöttök, beterelnek titeket a szűk, levegőtlen, sötét terembe, ahol egy másik óvó néni utoljára még elmond nektek egy mesét, ti csüggedten hallgatjátok, pisszenni nem szabad, nevetni sem, elvégre ez egy vidám óvodai ballagás. Nincs kegyelem, a szűk, levegőtlen, sötét terembe további gyerekeket terelnek fekete-fehér ünneplőben, ők is elbúcsúztatnak titeket, miközben ti már húsz perce ott álltok, és nem kaptatok inni, és nem is kérdezte meg senki, hogy szomjasak vagytok-e ebben a dög melegben. Á, biztos nem. A kicsiket kiterelik, most jöttök ti, előre betanult műsort adtok elő, amit hetekig próbáltatok, szóval jó sok időt adtak nektek arra, hogy iszonyatosan megunjátok. Éneklés közben körbe-körbe jártok, néha megálltok, tapsoltok, táncoltok, jól kimelegedtek, úgyhogy nincs ám megállás, nincs ám pihenő, nem kérdezi meg senki, hogy innátok-e vajon egy kortyot, hanem ballagó tarisznyát kaptok, azzal is körbe-körbe jártok, és igyekeztek a dologhoz jó képet vágni, pedig a szűk, sötét teremben már semmi levegő. Mindenkinek át kell mennie egy íves kapu alatt, mindenkit le kell közben fotózni, ez jó sok idő, hiszen mindenkinek át kell mennie a redves kapu alatt, és mindenkit le kell ezredjére fotózni. Ezután sincs ám pihenő, hanem egy szál virágot kaptok kézbe, ezzel a virággal kell a szülőkhöz odaszaladni, akik biztosan örülnek a virágnak, de egy korty víznek jobban örülnének, mert az óvodai ballagás már egy órája tart, és jobb lenne, ha a gyerekeket már ki lehetne hajtani az udvarra levegőzni. De nincs ám vége, mert az ovi igazgató nénije is szólni kíván utoljára hozzátok, és a szülőkhöz is szólni kíván utoljára, és utoljára még elmondja sok-sok percen át, hogy mily fájdalmasak a búcsúnak percei. És most, amikor azt hiszitek, hogy a szívatásnak immár vége, akkor az óvoda igazgató nénije okleveleket (OK-LE-VE-LE-KET) ad át a szülőknek, de csak azoknak, akik megérdemlik. A szülők fele oklevelet kap, a másik fele nem. Ha te nem kaptál, akkor a gyerek tűnődve néz rád: apa nem érdemelte meg? Nem, kicsikém, apád egy tróger, te pedig szokjál hozzá, hogy ez itt K-Európa. Ja, és még mindig nem kaptál inni. Az OK-LE-VE-LEK átadása után megkönnyebbülsz, vége van, sóhajtod, de nem, nincs vége. Következik egy rövidfilm az elmúlt 3 évetekről, ez nagyon kellett a kánikulában, plusz tíz perc. És nincs vége. A szülők ugyanis ajándékokat adnak az óvó néniknek, ti azonban nem kaptok még mindig inni. Pedig nyolcvan (NYOLCVAN) perce már, hogy ballagtok. Inkább meneküljetek. 
Ti csüggedten hallgatjátok, pisszenni nem szabad, nevetni sem, elvégre ez egy vidám óvodai ballagás

Futballmese

Egy 1800 lakosú kistelepülés létrehozza saját futballakadémiáját, és nyolc évvel azután, hogy kilépett a Videoton FC árnyékából (előtte a Felcsút a fehérvári egyesület második csapata volt) bronzérmes lesz a labdarúgó NB I-ben. Megható történet lehetne ez arról, hogy a labdarúgásban minden lehetséges, szisztematikus munkával, tudatos építkezéssel nagyon magasra lehet jutni. 
Az embernek mégsem a meghatottságtól lesz könnyes a szeme, ha a felcsúti történetre gondol. Itt minden megtörtént az elmúlt években, ami egy normálisan működő országban kizárt lenne.
Nincs még egy hely a világon, amelynek miniszterelnöke a telke mellé építtet közpénzből egy stadiont. Az is eléggé egyedi, hogy olyan játékos nevét viseli a klub (Puskás Ferenc, az Aranycsapat legendája), aki amíg élt, a település létezéséről sem tudott. 
Felcsúton nem ismernek lehetetlent, azt is meg tudják oldani, hogy akkor kapnak 3 milliárd forint közpénzt, amikor ennek kiutalásáról még meg sem született az MLSZ elnökségi határozata. Már a látszatra sem kell adni, a felcsúti futball akkor  kap állami pénzt, amikor akar, nem kell jogi formaságokkal vesződni.  
A hitelesség sem szempont: Orbán Viktor miniszterelnök tíz évvel ezelőtt még egy másodosztályú középcsapat képét vázolta fel, amelyben a helyi akadémia tehetségei szerepelnek, a legügyesebbeket elviszik az élvonalbeli klubok. Ebből lett az NB I-ben bronzérmes csapat, amelyben lámpással kell keresni az akadémia neveltjeit, viszont tele van a keret külföldiekkel. 
A televíziós közvetítésben nem szabad mutatni a VIP-páholyt, mintha ezzel el lehetne titkolni, hogy Orbán Viktor és NER-alattvalói ott ropogtatják a szotyolát a felcsúti meccseken. 
A bronzérmes klub elnöke Mészáros Lőrinc, a harmadik leggazdagabb magyar. Tökéletesen illik ez is a látszatra épülő futball-légvárhoz. 
Összenő, ami összetartozik.

Gáttalanul

Nem hiszem, hogy valaha is felépül a Hajógyári-sziget gátja. Túl nagy lesz a háborgás miatta – véli egy fővárosi politikus. Kicsit naivnak tűnik. A sziget ugyan kedvelt szabadidős terep, hétköznaponként is kavarog ott a nép. Kutyasétáltatók, futók, biciklisek, kisgyerekes szülők, sétálgatók, napozgatók. Időnként szabadtéri edzést is tartanak ott gyerekeknek, nyaranta táboroztatnak. Augusztusban a Sziget fesztiváltól hangos a környék. A déli csücsökben működik egy magán hajókikötő. De vannak irodák és raktárak is. Sőt csárda is, kettő. A Hajógyári tehát nagy fordulatszámon pörög. Annak ellenére, hogy az infrastruktúra elég gyér. Nincs közvécé, szezonális büfé is elvétve, az út, a bevezető hidak meglehetősen rossz állapotban vannak. Nem éri meg. A szigetet ugyanis időről-időre elönti a Duna, lévén az egész hullámtér. Ez kitűnő védelemnek bizonyult az ingatlanfejlesztői nyomulás ellen. De ennek most vége lehet: a NER felfedezte magának. Mi másért építenének gátat körbe az egész szigeten? Egy kajak-kenu központ minden bizonnyal megépülhetne úgy is, hogy ne vigye el az ár. Ügyes építészeink vannak. Erkélyt akasztottak a Karmelita kolostorra - megoldanák ezt is. Nem is az evezősök miatt kell a gát. Csak ezért aligha fizetnének ki 20 milliárdot egy védműrendszerre. Egy NER magánsziget viszont már valami, akár még Orbán-szigetté is átkeresztelhetnék. Egy saját VIP-sziget a lázadó Budapesten, igazi fricska lenne. Ahová hajón érkezhetne a NER válogatott csapata, hogy római romok felújított fürdőjében, ibizai hangulatú villákban múlassák az időt fürkész tekintetektől rejtve. S ehhez nem kellene messze utazni, yachttal, magánrepülővel, csak felsiklani a Dunán. Minden magát fontosnak érző unortodox demokrata akarna ott egy üdülőt. A prolik meg sétáljanak máshol. Ott van nekik az egész Római part, ott nem lesz gát soha, lehet nézegetni a ligeterdőt. A szigettel más terveik vannak. S ha gát kell, akkor lesz. Gulyás miniszter úr is megmondta: a fa sem akadály. Miért lenne pont az, ha semmi más nem.