adatbázis;Fidesz;Újbuda;blog;női magazin;Dömötör Csaba;

2020-07-03 07:40:00

Tízmilliókat kapott a Fidesz-közeli női egyesület egy titokzatos adatbázisra

Kevesen tudnak róla, még kevesebben férhetnek hozzá a nőket segítő adatbázishoz – a tudásért pedig fizetni kell.

Csak úgy röpködnek a milliárdok, százmilliók a Miniszterelnöki Kabinetiroda közel négy évet felölelő szerződéslistáján, a közpénzesőből pedig néhány csepp egészen érdekes helyekre is hullott.

Tízmilliókat érő női szempont

Szél Bernadett vette észre, hogy a listán három alkalommal is szerepel támogatottként a korábbi fideszes újbudai alpolgármester, Király Nóra alapította

Szél Kásler Miklóstól, az EMMI vezetőjétől próbálta megtudni, hogy pontosan mire is ment el a több tízmillió forint, hiszen a szerződéslista nem túl részletes leírásából ez nem derült ki.

Kásler helyett a Kabinetiroda részéről Dömötör Csaba államtitkár válaszolt: leveléből kiderült, hogy az egyesület a támogatás első tételét egy online kommunikációs felület, a Női Szemmel 2.0 létrehozására költötte. A felület „az egyesület tagjai és partnerei számára készült. Az informatikai fejlesztés célja az, hogy elősegítse a nők érvényesülését és magabiztosabb megjelenését az online térben” – írta az államtitkár, amivel elismerte:

Dömötör leírása szerint újabb 20 millió ment aztán el a honlap fejlesztésére olyan indokokkal, mint „aloldalak létrehozása megadott sablonok alapján”, vagy éppen „regisztrációs felület megtervezése és kivitelezése” vagy éppen „saját és külsős tartalmak kezelése”. Mindezt pedig még 26 millióval fejelte meg a kormány, amiből egy „ Nőiszem Platform” nevű adatbázist hoztak létre – ez a családitudastar.hu oldalról érhető el, legalábbis elvileg.

Wordpressből pár százezerért bárki összehozná

Mindebből ugyanakkor egyetlen portál nyitott az olvasók számára: a Dömötör által online kommunikációs felületként említett Nőiszem blogoldal, amit valószínűleg csak az talál meg, aki név szerint is rákeres – a Google keresőjében mindenesetre egy Blog2 felirat alatt található meg.

Ahogy azt korábban a még ellenzéki Magyar Nemzet megírta, Király Nóra egyesülete erre a blogfelületre kapta az első 20 millió forintot.

A jelenleg nyolc-tíz naponta frissülő felületen tíz szerző közéleti témájú vagy női élethelyzetekről szóló írásait olvashatjuk, már amikor kattintás után nem egy hirdetés ugrik be a cikk helyett.

Hogy a honlapon mi kerülhetett végül 40 millió forintba, azt rejtélynek tartja a Népszava által megkérdezett, névtelenséget kérő honlapfejlesztő is. „Ha megnézed, ez egy ingyenesen letölthető Wordpress honlap. A saját sablon készítéséhez, menüpontok kialakításához persze nem árt egy kis szakértelem, de egy fejlesztő 100-200 ezer forintért összedob bárkinek egy csinosabb, jól kezelhető WordPress-alapú blogoldalt” – mondta a szakértő.

Csatlakoznánk, de nincs mivel

Nyilatkozónk nem jutott sokkal többre a kormányzati elszámolás szerint 26 millió forintot felemésztő Nőiszem Platform elemzésével is. A platformot – már említett családi tudástár nevű honlapról lehetne elérni (itt már online tananyag központnak nevezik) de a belépés regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni viszont nem lehet, egyszerűen nincs felület hozzá. Az oldal Általános Szerződési Feltételei (ÁSZF) alapján elvileg a „csatlakozom” gomb megnyomásával lehet jelentkezni a női tudásanyag tárházához, de ilyen gombot nem találtunk az oldalon.

Közpénzből fejlesztették, fizetni kell érte

Az ÁSZF-et böngészve azonban további érdekességeket találhatunk: például azt, hogy a  „a Családi TudásTár” online tudásbázis havi díjas szolgáltatásnak számít.

- a Mindennapok Női Szemmel Egyesületnek. Vagy a Fiatal Családosok Klubja Egyesületnek (FICSAK); ez nem teljesen egyértelmű, mert az ÁSZF mindkettőt szolgáltatóként nevezi meg. Csak annyi biztos, hogy mindkét egyesületet a jó kormányzati kapcsolatokkal bíró Király Nóra alapította, méghozzá egyszerre, 2016-ban, az újbudai lap beszámolója szerint.

Szerettük volna megtudni  Királytól, hogy pontosan mi került 40 millióba a blogoldal, 26 millió forintba pedig csak az előfizetők számára elérhető tudástár kialakításán – mennyit fizettek mindebből a cikkírók, honlapfejlesztők munkájáért. A volt újbudai alpolgármester azonban nem válaszolt kérdéseinkre, ahogy nem reagált megkeresésünkre egyik egyesület sem.