Előfizetés

A szerencsén is múlik, ki nyithat büfét a Pesti alsó rakparton

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.02. 18:11
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Városháza előtti parkba is várják a vendéglátósokat, sorsoláson osztják ki a közterület-használati engedélyeket.
A pesti alsó rakpart és a Városháza park időszakos vendéglátására írt ki pályázatot július 1-jén a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK). Ezzel a helyi vendéglátóipari szektor résztvevőit is segítené az újraindulásban és a budapestiek szabadidős programjait is színesítenék az új vendéglátóhelyek -írja az Index, a központ bejelentését idézve. A közlemény szerint a pályázatra a budapesti vendéglátóhelyet vagy fővárosi székelyű mozgóboltot üzemeltetők jelentkezhetnek, büfékocsik (food truck) és mobilizálható pavilonok üzemeltetésére. A szervezők ezzel is lehetőséget szeretnének nyújtani a mikro- és kisvállalkozások fellendülésének a koronavírus járvány utáni újraindulásban. 
Az egyenlő esélyek érdekében a rakparton sorsolás útján választják ki azokat, akik közterület-használati engedélyt kapnak.

A bérleti díj a piaci árnál kedvezőbb mértékű lesz, a kiírás összesen 14 árusító helyre szól a rakparton, és 1 további helyre a Városháza parkban.  A rakpartnyitás célja a központ szerint, hogy az itt élők felfedezzék kedvenc területeiket és kicsit más szemszögből nézzenek a városra, legyenek turisták ott, ahol élnek.  Hozzátették, a Városháza előtti park dén nyáron „pop up” parkként várja az érdeklődőket, gasztronómiai és turisztikai szolgáltatásokkal. A kitelepülő vendéglátóhelyek mellett a BFTK infópontja, a „nyári Hütte” is felépül, ahol a Restart Budapest kártya kedvezményeit is bemutatják, és sejtelmesen azt is hozzátették, hogy a főváros ingyenes attrakcióikkal készül. A rakparton 2020. július 18-19-én és július 25-től augusztus 13-ig tartó időszakra szól a pályázati kiírás, a Városháza parkban pedig július 18-tól egészen szeptember 13-ig. 

A jövő évi büdzsé tervének elutasítására kéri a képviselőket Karácsony

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.02. 17:29

Fotó: Népszava
A főpolgármester 10+1 pontban foglalta össze, hogyan véreztette ki a kormány a fővárost, és mit jelentene Budapestnek a források további elvonása.
Nyílt levélben kérte Karácsony Gergely a fővárosi választókörzetekben megválasztott országgyűlési képviselőket: ne szavazzák meg pénteken a 2021-es büdzséről szóló törvényjavaslatot, ami további súlyos megszorításokkal sújtja az önkormányzati rendszert, és megágyaz az úgynevezett Budapest adónak. 
A főpolgármester a Facebookon is közzétette levelét, amiben 10+1 pontban foglalta össze, milyen bevételkieséseket jelentett idáig a fővárosnak a koronavírus-járvány és az annak ürügyén Budapestet is terhelő kormányzati elvonások. Felsorolása szerint 
 • először fordul elő a rendszerváltás óta, hogy jövő évtől Budapest finanszírozza az államot és nem fordítva – az állami támogatás szintje ugyanis a fővárosi befizetések alatt marad 2021-ben.
 • Az önkormányzatok világszerte állami támogatást kaptak a járványügyi védekezésre – csak Magyarországon vontak el tőlük pénzt ugyanezen a címen.
 • A Fővárosi Önkormányzat és intézményei 4,5 milliárdot költöttek a védekezésre, bár ez a kormányhivatalok feladata lett volna.
 • A pandémia 30 milliárdos veszteséget jelentett a budapesti közösségi közlekedésnek, több milliárdos kiesést okozott a fürdőknél is.
 • A főváros saját bevételeinek 70 százalékát kitevő iparűzési adó visszaesése három év alatt 100 milliárdos mínusszal is járhat.
 • Minden megtakarított 1 forintra 2 forintnyi kötelezettség jut Budapesten – a fővárost 144 milliárdos adósságállománnyal vették át Karácsonyék – most ezért sem nyúlnak az államkötvényben tartott 155 milliárdos tartalékukhoz.
 • Minden Budapesten megtermelt 100 forintból ma több mint 97 forintot elvon az állam. Ez a legnagyobb arányú elvonás a régióban, de Európa nagyvárosai között is.
 • A kormány úgy akarja elvonni az önkormányzatoktól, köztük a fővárosi kerületektől a gépjármű adóból származó teljes bevételt, hogy közben az abból finanszírozott feladatot, az utak, parkolók fejlesztésének, karbantartásának költségeit az önkormányzatoknál hagyja.
 • Az ingyenes parkolás egyeztetés nélküli bevezetése, a különleges gazdasági övezetek létrehozása újabb bevételektől fosztotta meg a településeket, köztük a fővárost.
 • Az eddig felsoroltak miatt kellett 65 milliárd forintot zárolni, a város működőképessége és likviditása érdekében.
 • +1: a kormány tízszer annyit szán egy motorpálya építésére, mint a Lánchíd felújítására, amire 6 milliárd forintot adnának. A Tarlós-féle városvezetés pedig 9 év alatt nem tudta elintézni a híd renoválását (eközben Karácsonyékat néhány hónapos késlekedés miatt is támadja a kormány és sajtója – a szerk.).

Kiadták a másodfokú riasztást, bárhol lecsaphatnak a zivatarok

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.07.02. 16:09

Fotó: Béres Márton / Népszava
A felhőszakadás veszélye miatt is figyelmeztetések vannak érvényben.
Az ország középső területein többfelé kiadta a másodfokú riasztást a felhőszakadás veszélye miatt csütörtök délután az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésben azt írták, csütörtökön az egész országban várható zivatar és felhőszakadás. A felhőszakadás veszélye miatt Budapesten, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyében van érvényben másodfokú, a többi megyében elsőfokú figyelmeztetés.
Zivatarveszély miatt Budapesten, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Tolna megyében másodfokú, a többi megyében elsőfokú a figyelmeztetés.
A késő esti, éjszakai órákban is kitartanak a zivatarok. Péntek hajnalig különösen az ország keleti harmadán, a Tisza vonalában, a Tiszántúlon az egymást követő intenzív záporokból, zivatarokból több helyen is hullhat 15-30, néhol 50-60 millimétert meghaladó csapadék.
Pénteken napközben eleinte elsősorban a Duna-Tisza közén, a középső országrészben, később általában keleten várhatók záporok, zivatarok. A zivatarokat továbbra is elsősorban nagyobb mennyiségű csapadék kísérheti – tették hozzá.