Előfizetés

Elégedett az ügyészség Kaleta Gábor pedofil-ügyében megítélt felfüggesztett börtönbüntetéssel

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.06. 16:25
Ítélethirdetés
Fotó: Béres Márton / Népszava
A gyermekpornó-képekkel lebukott volt perui nagykövet büntetőpere várhatóan nem folytatódik.
Nem fellebbez a Fővárosi Főügyészség a pedofil képek birtoklása miatt felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt volt perui magyar nagykövet, Kaleta Gábor büntetése ellen – válaszolta  a vádhatóság az ATV megkeresésére. A Fővárosi Főügyészség még 2019 novemberében emelt vádat Kaleta Gábor ellen, aki egy nemzetközi gyermekpornográfia-hálózat lefülelésekor került a hatóságok látókörébe. Titokban hozták haza. Peruban nem, de Magyarországon eljárás indult ellene, és le is tartóztatták, nagyköveti rangjától pedig megfosztották.  Amint arról a Népszava is beszámolt, július elsején a Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) az eljárásban minimálisan szigorított a volt diplomata májusban  tárgyalás mellőzésével hozott elsőfokú ítéletén. Akkor egy év – két és fél évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélték politikust. Az ügyészség súlyosbítást kért, a felfüggesztés időtartamát három évre emelte volna. A BKKB végül ezt elutasította, mindössze a korábbi, 500 ezer forintos pénzbüntetést emelte meg 40 ezer forinttal. Az ítélet kihirdetését követően az ügyészség és a védelem is háromnapos gondolkodási időt kért. 
„Az elsőfokú bíróság ítélete lényegileg megfelel a Fővárosi Főügyészség illetékességi területén eljáró bírságok büntetési gyakorlatának, a bírósági előkészítő ülésen történt vádlotti beismerésre és az okirattal igazolt önkéntes orvosi kezelésére, mint további enyhítő körülményekre figyelemmel az ügyészség három munkanap jogorvoslati nyilatkozat fenntartását követően az ítéletet tudomásul vette"

– közölte a Fővárosi Főügyészség.

Végül azt is kiemelték, hogy a fentieken túlmenően indítványukra a bíróság a próbaidő tartamára a vádlott pártfogó felügyeletét is elrendelte.

Letartóztatták a két férfit, akik késsel raboltak ki négy fiatalt Szombathelyen

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.06. 13:46

Fotó: Shutterstock
A támadók az egyik megszerzett telefont végül visszaadták, mert túl olcsónak találták.
Felfegyverkezve elkövetett rablás bűntettének megalapozott gyanújával letartóztatott a Szombathelyi Járásbíróság két férfit, akik fiatalokat raboltak ki a vasi megyeszékhely főterén szombat hajnalban – közölte az MTI-vel hétfőn a Vas Megyei Főügyészség. Tánczosné Kiss Éva megyei főügyészhelyettes közölte: az egyik gyanúsított – aki különös visszaesőnek számít és csak három hónapja szabadult a börtönből – kést szorított az egyik megtámadott fiatal torkához és megölésével fenyegetőzött. Ezután az elkövetők bántalmazták a négy fiatalt, akik közül egy könnyebben megsérült. A gyanúsítottak, miután megszerezték a megtámadott fiatalok értékeit, elfutottak a helyszínről, de távozóban még fenyegetőztek, hogy megölik őket, ha feljelentést mernek tenni. A közlemény szerint rendőrség elfogta a támadókat, a bíróság pedig – ügyészi indítványra – a szökés és elrejtőzés, valamint a nyomozás akadályozásának veszélye miatt vasárnap elrendelte a két gyanúsított letartóztatását.

Vádat emeltek a kiskorúakat prostitúcióra kényszerítő, 13 tagú bűnszervezet ellen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.06. 12:18
Képünk illusztráció
Fotó: AFP
A szervezet feje a családfő volt, a bordélyházakban a prostitúciós tevékenységet a család női tagjai felügyelték.
A Fejér Megyei Főügyészség minősített emberkereskedelem bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat azzal a tizenhárom személyből álló bűnszervezettel szemben, amely magyar nőket kényszerített prostitúcióra. Az ügyészség közleményében az áll: a vádirat szerint a szervezet feje a családfő volt, akinek irányítása mellett felesége, fia és lányai, valamint további nyolc ember 2013 nyarától előbb Bécsben, majd Dunaújvárosban magyar nőket – köztük több kiskorút – prostitúcióra kényszerítettek. A sértettek beszervezését és szállítását a családfő és fia koordinálták, a bordélyházakban a prostitúciós tevékenységet a család női tagjai felügyelték. A bűnszervezet további tagjai a sértettek felkutatásában, beszervezésében és szállításában működtek közre, egyeseknek közülük pedig egyfajta futtató-irányító szerepe volt. A vádlottak fedőtevékenységüket bejelentették a bécsi hatóságoknál, így tényleges cselekményük rejtve maradt. Több kiskorút részben erőszakkal vettek rá a prostitúcióra, részben pedig úgy, hogy bántalmazással fenyegették őket. A prostitúciós tevékenységből származó bevétel döntő hányadát elvették, és egymás között elosztották. Az ügyészség huszonnégy személy sérelmére megvalósított minősített emberkereskedelem bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat, és valamennyi elkövetővel szemben végrehajtandó fegyházbüntetés kiszabását indítványozta. Azokkal a terheltekkel szemben, akik jelenleg is letartóztatásban, illetve bűnügyi felügyelet alatt vannak, a kényszerintézkedés ügydöntő határozat kihirdetéséig történő fenntartására is indítványt tett az ügyészség. A vádiratban indítvány van továbbá a vádlottakkal szemben a tevékenységükből befolyt vagyongyarapodás elvonására is.