Előfizetés

Egy iskolai értekezleten köhögő tanár húsz mezőkövesdi embert fertőzhetett meg koronavírussal

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.07. 17:12
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta: az egészségügyi hatóság tulajdonképpen a „második” beteggel találkozott először.
Huszonegy ember fertőződött meg koronavírussal Mezőkövesden – értesült a Ripost, amit a lapnak Müller Cecília megerősített. Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy egy oktatási intézményben történt az eset, és az egészségügyi hatóság tulajdonképpen a „második” beteggel találkozott először. – Nála igazolódott, hogy megfertőződött a koronavírussal, és a kontaktkutatások során kiderült, hogy előzőleg részt vett ebben az oktatási intézményben egy zárt értekezleten, ahol már volt valaki, aki tüneteket mutatott: sokszor köhögött. Ezután a kollégáink mindenkit teszteltek, és kiderült: 21 ember fertőződött meg az értekezlet után. A kontaktkutatások továbbra is zajlanak, így akár újabb esetekre is fény derülhet – húzta alá Müller Cecília. Hozzátette: a vírus csak 48 óra múlva mutat tüneteket, így egy tünetmentes ember gyanútlanul megfertőzhet másokat is. Szerinte ez az eset is mutatja, hogy nagyon fontosak a megelőző intézkedések, hiszen továbbra is járványügyi készültség van Magyarországon.
„Nagyon fontos, hogy aki tüneteket észlel magán, semmiképp ne menjen közösségbe, hanem hívja a háziorvosát. Továbbra is fontos a távolságtartás, a rendszeres és alapos kézmosás és a maszkviselés a zárt közösségi terekben”

– figyelmeztetett Müller Cecília.

Az RTL Klub információi szerint az eset miatt az egyik mezőkövesdi iskolát zárták le július 27-ig. A népegészségügyi intézet megerősítette, hogy a tanár kontaktjai közül 21 minta pozitív lett, ő maga egy zártkörű értekezleten fertőződhetett meg – tették hozzá.

Karácsony: Továbbra sem dőlhetünk hátra

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.07. 17:06

Fotó: Népszava
„A koronavírus addig velünk lesz, hol járványként, hol járványveszélyként, amíg nem lesz rá hatékony védőoltás” – figyelmeztetett a főpolgármester.
„Bár nagyon örülök annak, hogy ma nem regisztráltak új fertőzést Budapesten, továbbra sem dőlhetünk hátra. A koronavírus addig velünk lesz, hol járványként, hol járványveszélyként, amíg nem lesz rá hatékony védőoltás” – írta Karácsony Gergely a Facebook-oldalán. A főpolgármester hozzátette: a környező országok aggasztóan emelkedő esetszáma is mutatja, hogy az óvatosság, a rendelkezések betartása, a veszélyhelyzet jogi értelemben vett vége után is indokolt. „Kérek mindenkit, hogy ne vegye félvállról a vírust, továbbra is viseljünk maszkot a közösségi közlekedésen, az üzletekben, a gyógyszertárakban. Továbbra is fordítsunk kiemelt figyelmet az idősekre, őket különösen óvjuk a betegségtől. Bár Európa megnyílt a magyar turisták előtt, én mégis azt javaslom, ezt a nyarat, töltsük inkább itthon, Magyarországon” – írta. Karácsony kiemelte: ezzel nem csak újabb gócpontok kialakulásának esélyét csökkenthetjük, de segíthetünk talpra állni a hazai turizmusnak és a vendéglátóiparnak, ha nyaralásra szánt pénzünket idehaza költjük el. „Fedezzük fel hazánkat és fedezzük fel Budapestet is! A belföldi turistáknak szánt Restart Budapest Kártya sosem látott kedvezményekkel teszi lehetővé, hogy megfizethető áron tölthessenek el néhány napot Budapesten, akár 3-4 vagy 5 csillagos szállodában is, izgalmas programokkal, közösségi közlekedési lehetőséggel” – írta a főpolgármester.

Az Indexért és a szabad médiáért aggódik az Európai Bizottság alelnöke

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.07. 15:52
Vera Jourova
Fotó: Dursun Aydemir / AFP
Vera Jourova szerint az újságírók feladata a polgárok tájékoztatása, a tények ellenőrzése és a kormányok elszámoltatása.
Nem szabad megengedni, hogy a gazdasági nyomás politikai nyomásgyakorlást eredményezzen – írta az Index Vera Jourova közleménye alapján. Az Európai Bizottság (EB) alelnöke, egyben értékekért és átláthatóságért felelős biztos leszögezte:
„A demokrácia nem működik szabad és független média nélkül”

Hozzátette: a koronavírus-járvány minden korábbinál jobban rávilágított arra, hogy az újságírók szerepe kulcsfontosságú a polgárok tájékoztatása, a tények ellenőrzése és a kormányok elszámoltatása tekintetében.  – Aggodalommal kísérem figyelemmel az Index helyzetének alakulását. Szeretném szolidaritásomról biztosítani az Index dolgozóit, akik nagyon nehéz körülmények között végzik a munkájukat. Számíthatnak a támogatásomra – hangsúlyozta Vera Jourova, aki konkrétan is üzent az indexes kollégáknak:
„Amit tesznek, azok az értékek, amelyekért küzdenek, a tömegtájékoztatás szabadsága és sokszínűsége mind-mind elengedhetetlenül fontos a demokrácia és Európa számára. Az olvasóktól kapott támogató üzenetek is arról tanúskodnak, mennyire fontos munkát végeznek.”