Előfizetés

Óriási rajtaütés során számoltak fel egy Pest megyei unokázós bandát a rendőrök (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.08. 10:59
Civil ruhás nyomozó kutatja át egy feltételezett unokázós csaló zsebeit
Fotó: Youtube /Police Hungary
Közel ötven rendőr, több tucat autóval vett részt a külföldről irányított szervezet lekapcsolásában.
Miközben a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság újraindította az unokázós csalás elleni „Bontsa a vonalat” kampányát, már javában zajlottak egy közel félszáz rendőrt megmozgató rajtaütés taktikai előkészületei. Az akció kedden kora reggel történt: több tucat szolgálati autó civil- és egyenruhás rendőrökkel, technikai eszközökkel telezsuppolva indult el egyszerre hét, fővárosi és Pest megyei címre, hogy begyűjtsék egy professzionális unokázós banda tagjait – írja a police.hu. Reggel 8 órára alig maradt üres kihallgató helyiség a Róna utcai rendőrségi objektumban. A helyszínekről kilenc embert - öt nőt és négy férfit - állítottak elő, hármat tanúként, hatot gyanúsítottként hallgattak ki. A lakásokon megtartott kutatások alkalmával közel 7,2 millió forintot, valamint több, a bűncselekmények elkövetésével összefüggésbe hozható tárgyat foglaltak le.
A gyanú szerint a most felszámolt banda tagjai külföldön bujkáló „főnökeik” utasításait követték. A 38 éves, gödöllői B. Andrásra, a 39 éves, péceli B. Ottóra, valamint a 38 éves, péceli G. Istvánra a futár szerepe hárult. Ők voltak, akik az előzőleg külföldről kezdeményezett, közlekedési balesetre hivatkozó és pénzt vagy értékeket kicsaló telefonhívások után felkeresték az átvert időseket - begyűjtötték tőlük több millió forintos megtakarításaikat, alkalmanként ékszereiket is. A pénz nagy része a bandavezéreket illette, ám a küldöncök is megkapták belőle jussukat. A nők - a 49 éves, budapesti illetőségű G. Erika, az 51 éves, szintén fővárosi N. Istvánné, valamint a 36 éves, gödöllői H. Renáta -  dolga a futárok által leszállított ékszerek értékesítése volt. Az eladásból befolyt pénzt hasonlóan osztották szét.
A nyomozás jelenlegi adatai szerint a bűncselekmény-sorozattal több mint 20 millió forintot csaltak ki Pest, Hajdú-Bihar, Fejér, Zala és Jász-Nagykun-Szolnok megyei áldozataiktól.

Az őrizetbe vett hat gyanúsított szinte mindegyike panaszt tett a gyanúsítás ellen, és csak egyikük tett vallomást, ám a bűncselekmény elkövetését ő is tagadta. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztályán csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult ellenük büntetőeljárás, a rendőrök kezdeményezik letartóztatásukat. 

Túl súlyosnak érzi büntetését, fellebbezett a 19 ezer pedofil kép birtoklása miatt elítélt Kaleta Gábor

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.08. 09:39
Ítélethirdetés
Fotó: Béres Márton / Népszava
Az ügyvédje szerint mélyen vallásos, bűneit bánó mintajogász nem fogadja el az egyéves, felfüggesztett börtönt.
Fellebbezett az elsőfokú bírósági ítéltet ellen a rengeteg pedofil fotóval és pornóvideóval lebuktatott volt perui nagykövet. Mint a Népszava is megírta, Kaleta Gábort bűnei miatt július elsején első fokon egy év, végrehajtásában két évre felfüggesztett szabadságvesztésre, és 540 ezer forint befizetésére ítélte Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB). Bár a korábbi előkészítő tárgyaláson Kaleta elfogadta az ügyészség ajánlatát és beismerte bűnösségét – ezzel elérve, hogy ne legyen bizonyítási eljárás - most mégis soknak tartja büntetését. A HVG ugyanis a Fővárosi Törvényszéktől megtudta, 
az ítélet ellen Kaleta védője enyhítésért fellebbezett, ezért az ügy másodfokon folytatódik.

Kaleta Gábor korábban, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetőjeként
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Emlékeztetőül: Kaleta Gábor laptopján 19 ezer pedofil tartalmú felvételt találtak, ezek egy része gyerekek megerőszakolását mutatta be. A férfit ugyanakkor teljes csendben hozták haza a külügyi titkosszolgálat munkatársai, és az ellene folyó hatósági eljárást sem verték éppen nagydobra.  A bírósági tárgyalás során a volt nagykövet ügyvédje, Mester Csaba mélyen vallásos, bűneit nagyon sajnáló, a hazáját híven szolgáló mintajogászként mutatta be védencét, azt is felhozva, hogy a férfi 30 kilót fogyott az elmúlt időszakban. 
A 444.hu egyébként éppen szerdán írt arról, hogy Kaleta Gábor lebuktatott sorstársai sokkal keményebb büntetéseket is kaptak - legalábbis az  Egyesült Államokban: sok-sok amerikai elkövetőt, aki "csak nézte" a felvételeket, amelyeken többek között megerőszakolnak gyerekeket, legalább 5 évre börtönbe küldött a bíróság - és a büntetést nem függesztette fel. A volt nagykövet ügyében hozott ítéletet a közvélemény túl enyhének is találta, és sokan támadták miatta a bíróságot- élükön a fideszes Deutsch Tamással. Az ítélőtestület ugyanakkor nem adhat súlyosabb büntetést, mint amit a vádhatóság kérne, Kaleta Gábor ítéletével pedig a volt fideszes Polt Péter vezette ügyészség kifejezetten elégedett volt.

Négyszeres körözött bűnözőt és birodalmi pótkocsit is lekapcsoltak a razziázó rendőrök

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.08. 07:54
Az engedély nélkül használt pótkocsi, fedélzetén négy birodalmi storm trooperrel
Fotó: police.hu
Volt aki 123 kilométer/órával tepert a Hungária körúton, másnak az engedély nélkül átalakított autója miatt kellett felelnie.
Éjszakai razziát tartott július 3-án a Budapesten BRFK és több kerületi kapitányság, a közlekedési hatóság munkatársaival. Elsősorban gyorshajtókra és az illegális gyorsulási versenyek résztvevőire utaztak, de a szabálytalanul feltuningolt autók sem kerülték el figyelmüket -írja a police.hu. Az ellenőrzés során 62 sofőrt állítottak meg, aki igazoltan túllépte a megengedett sebességhatárt, volt olyan autós is, aki 70 kilométer/óra helyett 123 kilométer/órával száguldott a Hungária körúton. Egy autóst a rendőrök azért akartak megállítani, mert figyelmen kívül hagyott egy kötelező haladási irány jelzőtáblát, azonban
a szabálytalankodó sofőr a rendőri jelzésre nem állt meg; kiderült, hogy a Rendőrség, a Pesti Központi Kerületi Bíróság, a Fővárosi Törvényszék és a NAV is elfogatóparancsot adott ki ellene.

 A rendőrök a férfit a Soroksári úton utolérték és elfogták. Az akció során nyolc esetben helyszíni bírságot szabtak ki. Öt esetben engedély nélküli átalakítás miatt vontak be forgalmi engedélyeket - közöttük egy Star Wars-rajongóét, aki autóját a legendás sorozat jegyében tuninolta fel. Egy embert ittas vezetés, egy másikat pedig körözés miatt fogtak el és állítottak elő.