Előfizetés

Még súlyosabb büntetést kapott az Orbán-interjú meghamisítója

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.08. 19:03
Orbán Viktor miniszterelnök érkezik a Kossuth Rádió stúdiójába, ahol interjút adott a 180 perc című műsornak 2016. május 20-án.
Másodfokon több mint másfélszeresére növelték a pénzbüntetését és a szerkesztéstől is eltiltották a Veszprémi Napló volt munkatársát.
Másodfokon súlyosabb büntetést kapott a Veszprémi Napló korábbi munkatársa, aki a vád szerint meghamisította az Orbán Viktor miniszterelnökkel készült, Fejér Megyei Hírlapban megjelent interjút – írta a Magyar Hang a Veszprémi Törvényszék tájékoztatása alapján. F. Gábort így jogerősen 400 ezer forint pénzbüntetésre ítélték – első fokon 240 ezer forint büntetést szabtak ki –, továbbá három évre a foglalkozásától, a lapszerkesztéstől is eltiltották. F. Gábort – aki végig tagadta a bűncselekmény elkövetését – információs adat megsértésének bűntettében mondták ki bűnösnek. A bíróság szerint ő hamisította meg a 2016. december 24-én megjelent kormányfői interjút, ő írt bele olyan szövegeket az interjúba, amelyeket a miniszterelnök nem mondott. A meghamisított mondatok között szerepelt többek között, hogy az ápolók bérével a kórházi hullák száma is emelkedett, vagy – a manipulatív nemzeti konzultációkra utalva – hogy „mi kikértük az emberek véleményét, bár nem érdekelt minket”.

Így működik a kormányzati médiaórás

A Magyar Hang szerint a több évig tartó bírósági eljárás azért is volt érdekes, mert kulisszatitkokat fedett fel az akkor még formálódó kormányközeli médiaóriás működéséről. Az interjú ugyanis röviddel azt követően jelent meg, hogy a Fejér Megyei Hírlapot is kiadó Pannon Lapok Társasága kiadó a Mediaworks tulajdonába került. F. Gábor egyike volt azoknak, akik a veszprémi szerkesztőség néhány kiemelt munkatársaként a fontos cikkekért felelt. A Szakács Árpád által készített miniszterelnöki interjút a központi szerkesztő másolta be dunántúli napilapok oldalára. A kiadónál azonban a számítógépes program védelmére vajmi kevés figyelmet fordítottak: a lapcsoport négy megyéjének több tucat alkalmazottja az eredeti, mindenki által ismert, közös jelszóval használta a rendszert. F. Gábor Veszprémben a saját számítógépéről az egyik szabadságon lévő munkatársának felhasználói nevével és jelszavával belépve írt bele a Fejér megyei napilapban megjelenő interjúba – állapította meg az első fokon eljáró Veszprémi Járásbíróság tavaly szeptemberben. Az ügy, amelyről a Népszava is beszámolt azért került másodfokra, mert F. a felmentéséért, az ügyészség pedig súlyosításért fellebbezett.

Százmilliókat költ a kormány a vallásos könnyűzenére

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.08. 17:43
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Rétvári Bence szerint Magyarország ebben a műfajban „felkerült a világtérképre”.
A kormány több százmillió forintot juttat pályázat útján a vallásos könnyűzene képviselőinek hangszerbeszerzésre és -felújításra – közölte Fekete Péter az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára szerdán Budapesten. Pályázni augusztus 10-ig lehet, a tárca támogatáskezelő honlapján. Százmillió forint fog jutni kezdő hangszereseknek, 300 millió a keretösszeg a profi zenészeknek, további százmillió pedig a határon túli magyaroknak új hangszerek vásárlására. Folytatódik a templomi orgonák és más hangszerek felújítási programja, erre is százmillió forintot biztosít a kormány. Fekete Péter meg is indokolta, hogy mi szükség van a könnyűzene kategorizálására:
„Nagy szükség van most a fiatalokra, művészekre, akik keresztény közösségeket szólítanak meg és hozzájárulnak ahhoz, hogy a pandémia nyugvópontján, az újjáéledéssel együtt ismét meginduljon a kulturális élet.”

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára mindezt megfejelte azzal, hogy szerinte „a magyar keresztény vallásos könnyűzene az elmúlt időszakban felkerült a világtérképre, komoly sikereket ért el. Megemlítette, hogy nemrég Pajor Tamás és a Bolyki Brothers a tízszeres Grammy-díjas amerikai Take 6 zenekarral dolgozott együtt egy dalon. Pat Barrett, a keresztény könnyűzene amerikai sztárja pedig egy nyilatkozatában méltatta a magyarországi folyamatokat.”

A mohácsiak szeptember végén választhatnak új polgármestert és kabinetet

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.07.08. 17:16

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
A hétfőn önmaga által feloszlatott fideszes többségű képviselő-testület és az MSZP-s polgármester az őszi voksolásig hivatalában marad.
Szeptember 27-re, vasárnapra tűzte ki a mohácsi időközi önkormányzati választás időpontját a helyi választási bizottság (hvb), a választók polgármestert és önkormányzati képviselőket is választhatnak – közölte Kovács Mirella, a Duna-parti város jegyzője.  A hvb szerdán egyhangúlag döntött az időpontról, a határozat három nap múlva emelkedik jogerőre, amennyiben az ellen nem nyújtanak be fellebbezést. Mint azt a Népszava is megírta, hétfőn feloszlatta magát a mohácsi képviselő-testület. A polgármesterrel együtt tizenkét tagú testületből tizenegyen vettek részt a hétfői ülése, és mindenki támogatta a feloszlásról szóló előterjesztést. Mohácson 2019 októberében Csorbai Ferenc (MSZP) azt követően lehetett polgármester, hogy egyedüli ellenfele, a várost 1998 óta irányító Szekó József (Fidesz-KDNP) szeptember végén elhunyt; az őt indító szervezet mást nem jelölhetett az idő rövidsége miatt. Bár az MSZP polgármesterjelöltjét a DK, a Jobbik, a Momentum, a Fidesz is visszalépésre szólította fel, a szocialista politikus mégis elindult. Csorbai Ferenc 1867 szavazatot kapott, míg több mint 4000-en érvénytelenül szavaztak a megjelent csaknem 6000 választópolgárból.  A hétfőn feloszlatott képviselő-testületbe tavaly 8 kormánypárti, két szocialista és egy DK-Jobbik-Momentum támogatással induló jelölt jutott be. Az új képviselő-testület megválasztásáig a távozó városatyák – a polgármesterrel együtt – ellátják feladataikat. A választáson indulók augusztus 8-án, a kampány kezdetekor  vehetik fel ajánlóíveiket, míg a jelölteket legkésőbb augusztus 24-ig lehet bejelenteni.