MKKSZ;szociális munka;Kásler Miklós;

2020-07-09 10:18:38

Színt kell vallania Káslernek

Levélben üzentek a szakszervezetek: a szociális munka napjára, november 12-re várják az ágazat dolgozói a félmilliós jutalmat.

Fenntartótól függetlenül valamennyi szociális dolgozó számára elismerést vár a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ), valamint a Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete (SZÁD) – erősítette meg a humántárca vezetőjének tegnap elküldött levélben a követelést a két szervezet elnöke. Boros Péterné és Köves Ferenc azt javasolja Kásler Miklósnak, hogy a COVID 19 járvány idején a személyes bátorságért, helytállásért, kötelességtudatért adjon miniszteri dicséretet a terület 84 ezer dolgozójának és az ezzel járó bruttó félmilliós jutalmat a Szociális Munka Napján, november 12-én kapják meg.

Változatlanul forrong ugyanis a szociális szakma, mert a sokszor saját egészségük és családjuk rovására végzett rengeteg munka ellenére a kormány hivatalosan nem ígér nekik az egészségügyhöz hasonló elismerést. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának ezzel a területtel foglalkozó helyettes államtitkára, Simon Attila István ugyan nemrég egy szakmai fórumon arról beszélt, hogy keresik a megoldást a szociális szakma jutalmához szükséges 46 milliárd forint előteremtésére, de sem a tárca, sem a kormány hivatalosan nem ígért semmit. Az érdekvédők ezért most személyesen fordultak a miniszterhez, hisz az ő közvetlen felelőssége, hogy ekkora különbséget tesz a tárcájához tartozó két rokonszakma dolgozói között.

A szakszervezetek honlapján és közösségi oldalán ma reggel közzétett levél szerint az intézményvezetőktől a takarítókig mindenkinek járna az elismerés, aki a bentlakásos idősotthonokban, az idősek nappali ellátásában, a gyermekvédelmi szakellátásban, a család- és gyermekvédelmi szolgálatokban és központokban, a hajléktalan ellátásban dolgozik, aki fogyatékkal élőkkel foglalkozik, továbbá aki szenvedély- és pszichiátriai betegekkel és bűnelkövetőkkel folytatott munkát végez.