Előfizetés

Színt kell vallania Káslernek

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2020.07.09. 10:18

Fotó: Népszava
Levélben üzentek a szakszervezetek: a szociális munka napjára, november 12-re várják az ágazat dolgozói a félmilliós jutalmat.
Fenntartótól függetlenül valamennyi szociális dolgozó számára elismerést vár a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ), valamint a Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete (SZÁD) – erősítette meg a humántárca vezetőjének tegnap elküldött levélben a követelést a két szervezet elnöke. Boros Péterné és Köves Ferenc azt javasolja Kásler Miklósnak, hogy a COVID 19 járvány idején a személyes bátorságért, helytállásért, kötelességtudatért adjon miniszteri dicséretet a terület 84 ezer dolgozójának és az ezzel járó bruttó félmilliós jutalmat a Szociális Munka Napján, november 12-én kapják meg.
Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) elnöke
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Változatlanul forrong ugyanis a szociális szakma, mert a sokszor saját egészségük és családjuk rovására végzett rengeteg munka ellenére a kormány hivatalosan nem ígér nekik az egészségügyhöz hasonló elismerést. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának ezzel a területtel foglalkozó helyettes államtitkára, Simon Attila István ugyan nemrég egy szakmai fórumon arról beszélt, hogy keresik a megoldást a szociális szakma jutalmához szükséges 46 milliárd forint előteremtésére, de sem a tárca, sem a kormány hivatalosan nem ígért semmit. Az érdekvédők ezért most személyesen fordultak a miniszterhez, hisz az ő közvetlen felelőssége, hogy ekkora különbséget tesz a tárcájához tartozó két rokonszakma dolgozói között. A szakszervezetek honlapján és közösségi oldalán ma reggel közzétett levél szerint az intézményvezetőktől a takarítókig mindenkinek járna az elismerés, aki a bentlakásos idősotthonokban, az idősek nappali ellátásában, a gyermekvédelmi szakellátásban, a család- és gyermekvédelmi szolgálatokban és központokban, a hajléktalan ellátásban dolgozik, aki fogyatékkal élőkkel foglalkozik, továbbá aki szenvedély- és pszichiátriai betegekkel és bűnelkövetőkkel folytatott munkát végez.

Meghalt két beteg, újabb tíz embernél igazolták a koronavírust

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.09. 09:37
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
131 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 6-an vannak lélegeztetőgépen.
Tíz újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4220 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt két idős, krónikus beteg, ezzel 591-re emelkedett az elhunytak száma, 2887-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 742 fő – közölték csütörtökön a kormányzati tájékoztató oldalon. Az aktív fertőzöttek 38 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 47 százaléka budapesti. 131 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 6-an vannak lélegeztetőgépen. Az oldal adatai szerint 2123-an vannak hatósági házi karanténban, és 289 602 mintavétel történt eddig. „Megszűnt a veszélyhelyzet, de életben van a járványügyi készültség. A veszélyhelyzet megszüntetését az tette lehetővé, hogy sikeres volt a járvány elleni védekezés első szakasza. Más országokkal ellentétben el tudtuk kerülni a tömeges megbetegedéseket és a több ezres haláleseteket. Ugyanakkor a járványveszély nem szűnt meg, így a járványügyi készültség fenntartására és néhány alapvető védelmi intézkedésre továbbra is szükség van. A maszk viselése továbbra is kötelező az üzletekben, illetve a tömegközlekedési eszközökön. A maszkot helyettesítheti a szájat és az orrot eltakaró sál, vagy kendő is. A 65 év felettiek külön délelőtti vásárlási sávja megszűnt” – írták. Az oldal térképe alapján továbbra is Budapesten (1988) és Pest megyében (639) van a legtöbb fertőzött. Ezt követi Fejér (379), Komárom-Esztergom (307) és Zala (262) megye. A legkevesebb fertőzött Tolna (13), Békés (15), Vas (17) és Jász-Nagykun-Szolnok (17) megyében van Magyarországon. 

Meghaladta a 12 milliót a koronavírus-fertőzöttek száma a világon

Világszerte 12 012 720 ember fertőződött már meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 548 914, a gyógyultaké pedig 6 562 679 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem csütörtöki adatai szerint. Egy nappal korábban még 11 799 443 fertőzött szerepelt az összesítésben, 543 558 volt a halálos áldozatok és 6 424 448 a gyógyultak száma. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek. A fertőzés 188 országban és régióban van jelen.

Hétfőtől megállás nélkül halad át a metró a Semmelweis Klinikák és a Corvin-negyed állomáson

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.09. 08:30

Fotó: Béres Márton / Népszava
Munkanapokon Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér között, hétvégéken pedig Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között a metró helyett továbbra is pótlóbusszal lehet utazni.
Hétfőtől megállás nélkül halad át az M3-as metró a Semmelweis Klinikák és a Corvin-negyed állomáson felújítási munkálatok miatt – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtökön az MTI-vel. Az M3-as metró továbbra is a Nagyvárad tér és Újpest között közlekedik, a két lezárt metróállomás környezetét a Kálvin tér és a Népliget között közlekedő, M30-as jelzésű pótlóbusszal lehet majd elérni. A busz használatát a BKK kifejezetten csak annak ajánlja, aki a két újonnan lezárt állomás környékére tart. Munkanapokon Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér között, hétvégéken pedig Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között a metró helyett továbbra is pótlóbusszal lehet utazni – írta a BKK.