Előfizetés

MNB: Maradjon a PIN-kód mentesség a 15 ezer forint alatti érintőkártyás vásárlásoknál

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.09. 13:43
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A jegybank szerint bevált a járványügyi intézkedés, nem tudnak jelentősebb visszaélésekről.
Az érintőkártyás vásárlások esetében a jövőben se legyen kötelező a PIN-kód használata 15 ezer forintos értékhatárig – javasolja hosszú távra is a koronavírus-járvány idején hozott intézkedést a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A járványügyi intézkedések között március 20-tól emelték fel a korábban ötezer forintos értékhatárt. Bartha Lajos ügyvezető igazgató csütörtöki sajtótájékoztatóján a jegybank Fizetési rendszer jelentés 2020 című kiadványát bemutatva elmondta: az értékhatár megemelésére tett javaslatukat később kormányrendelet is megerősítette, akkor 2020. december végéig. – Az intézkedés áttételesen csökkentette a vírus terjedésének kockázatát. A magyarországi pénzügyi infrastruktúrák megfelelően kezelték a koronavírus-járvány pénz- és értékpapírforgalmi hatásait, és a jelentősen megnövekvő elektronikus fizetési tranzakciókat – tette hozzá az igazgató, aki nem tud arról, hogy az értékhatár növelésével egyben a visszaélések száma is növekedett volna.  Jelezte, az MNB eltökélt a megemelt limit mellett, még úgy is, hogy korábban nem rögzítette jogszabály a limitet, az inkább egyfajta „elvárás” volt a bankok és a kártyatársaságok irányába.

Mégis maradt a hagyatékból, milliárdokat nyerhetett Vajna Tímea

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.09. 11:32
A néhai Andy Vajna és Tímea
Fotó: Népszava
Egy frissen alapított Las Vegas-i cég áll a siker hátterében.
Május közepe óta már nem közvetlenül Vajna Tímea a tulajdonosa annak a több tízmilliárd forintnyi cégvagyonnal rendelkező AV Perfect Kft.-nek, amit férjétől, a néhai Andy Vajnától örökölt – írja a G7.hu. A társaság – az eddig is bonyolult cégstruktúrán is csavarva – egy frissen alapított Las Vegas-i céghez, a VMT Holdings LLC-hez került. A társaság két vezetője Vajna Tímea és az a Samuel Russell Falconello, aki korábban Andy Vajna amerikai üzlettársa volt. Az AV Perfect Kft. jelentőségét az adja, hogy ez az a vállalat, amelybe Andy Vajna lényegében bepakolta a vállalati érdekeltségeit hosszú évek óta összefogó AV Investments Kft-t, amikor tavaly januári halála előtt néhány héttel átszervezte a cégbirodalmát. A Vajna-birodalom központi vállalata Magyarországon a már említett AV Investments Kft. volt, ez fogta össze mások mellett a kormánybiztosként is ténykedő Andy Vajna kaszinóit, ingatlancégeit és médiaérdekeltségeit, köztük a TV2-t is.
Másfél évvel ezelőtt az AV Investments ismét egy amerikai vállalathoz került. Az új tulajdonos a Cinergi Pictures Entertainment Inc. lett, az AV Perfect Kft. pedig ez utóbbi cégnek a többségi részesedését szerezte meg. Májusban a Népszava is írt arról, hogy bizonytalan a néhai filmügyi biztos sok tízmilliárdos örökségének a sorsa, amelynek jelentős része oligarchákhoz került, és kétséges, abból mi marad az özvegynek.  A tranzakció során a Vajna-cégbirodalmat 155 millió dollárra értékelték fel, és a cégiratok alapján most is nagyságrendileg ennyit érhet, legalábbis az AV Perfect a saját részesedését a Cinergiben 130,5 millió dolláros, azaz jelenlegi árfolyamon közel 41 milliárd forintos értéken tartja nyilván. Ezt a céges vagyont örökölte meg az itthoni hagyatéki eljárás lezárása után Vajna Tímea, akit tavaly októberben be is jegyeztek az AV Perfect Kft. egyedüli tulajdonosaként.

Furcsa tulajdonoscsere, kivett osztalék

A magyar cégbírósághoz leadott iratokból az is kiderül, hogy a VMT Holdings nem adásvétellel szerezte meg az AV Perfectet, hanem Vajna Tímea nem vagyoni hozzájárulásként adta a cégnek. Ez arra utal, hogy legalább részben ő lehet az új Las Vegas-i társaságnak is a tulajdonosa, ám arról, hogy emögött cégjogi, esetleg adózási okok állhatnak-e a G7.hu megkereste Vajna Tímeát, aki azonban nem válaszolt a lap kérdéseire. Mindenesetre a Vajna-hagyaték 2019-ben is jelentős pénzt hozott új tulajdonosának, az AV Investments ugyanis nagyon masszív nyereséget termelt, és ezt teljes egészében ki is fizette osztalékként. A pár napja leadott éves beszámoló szerint
a tulajdonos több mint 37 millió dollárt, azaz nagyjából 11,6 milliárd forintot vett ki a vállalatból.

A könyvelők arra kérik Ádert, küldje vissza a kata szigorításáról szóló törvényjavaslatot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.09. 10:29
Képünk illusztráció
Fotó: Mateusz Wlodarczyk / AFP
A javaslatban a korábbi adóterhelést – vállalkozásnak történő teljesítés esetében – 40 százalékos adó sújtaná 2021-től közvetve, külföldi kifizetőnél pedig közvetlenül a kisadózó vállalkozást sújtva. Ez számításaik szerint akár az érintett egyéni vállalkozókat is hatszoros adóemeléssel fenyegeti – hangsúlyozták.
Áder János köztársasági elnökhöz fordult a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) a katás adózást érintő változások miatt. Az MKOE azt írta a köztársasági elnöknek, hogy
  • a törvényjavaslatban a korábbi adóterhelést – vállalkozásnak történő teljesítés esetében – 40 százalékos adó sújtaná 2021-től közvetve, külföldi kifizetőnél pedig közvetlenül a kisadózó vállalkozást sújtva. Ez számításaik szerint akár az érintett egyéni vállalkozókat is hatszoros adóemeléssel fenyegeti. „Miután sosem volt még magánszemélyeket érintően hatszoros adóemelés Magyarországon, ezért a törvényjavaslatot megfontolás céljából kérjük küldje vissza az Országgyűlés számára” – írták.
  • az elfogadott törvényjavaslat nem tesz eleget a jogalkotás követelményének, mert nem tisztázza, hogy a 40 százalékos adókulcs mire vetítendő. Rövid példával: egy cégnek számlázott évi 5 millió forint bevétel esetén a 40 százalékos adó 800 ezer forint, 2 millió forint lesz? Álláspontjuk szerint a magyar nyelvtan szabályai szerint erre az elfogadott törvény nem ad választ és az jogértelmezéssel sem pótolható.