Előfizetés

Tizenegy ember vízbe fulladt egy, a járvány miatt lezárt strandon Egyiptomban

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.11. 07:02
Illusztráció
Fotó: KHALED DESOUKI / AFP
A helyi katasztrófavédelem hat holttestet emelt ki a vízből, a többiek után még kutatnak.
Tizenegy ember vízbe fulladt Észak-Egyiptomban a Földközi-tenger egyik veszélyes partszakaszán, ahol a sziklák között sebesen áramlik a víz. A helyi turisztikai hivatal beszámolója szerint a végzetes eset Alexandria egyik strandján történt, ahol egy fiatal fiú a vízbe szaladt, majd fuldokolni kezdett. Egy férfi sietett segítségére, de őt is elragadta a víz. Ezután egy csoport kilenc tagja szaladt a tengerbe, hogy megmentse a fuldoklókat, de mindannyian meghaltak – mondta Dzsamál Rasad vezérőrnagy. A helyi katasztrófavédelem hat holttestet emelt ki a vízből, a többiek után még kutatnak. Az Alexandria közeli strandok népszerűek, azonban jelenleg a koronavírus-járvány miatt zárva vannak, életmentők sincsenek a parti őrhelyeken. A csoport tagjai kora hajnalban mentek ki a tengerparti strandra, mert attól tartottak, hogy a rendőrök, akik vigyázzák a járvány alatti tilalom betartását, elkapják őket – derült ki a hatósági beszámolóból. Az egyiptomi Palm Beach veszélyes partszakaszáról ismert. A helyi sajtó szerint itt minden évben sokan a vízbe vesznek, mert nagyon erősek az áramlatok, és sok a szikla. Tavalyelőtt, 2018-ban 21 haltak meg. Számos parlamenti képviselő többször is követelte már az itteni strandok bezárását. A mostani baleset komoly aggodalmakat váltott ki Egyiptomban, ahol nyáron 38 Celsius-fokos a hőség, és az emberek a járványtilalom ellenére igyekeznek a vízben enyhet találni a meleg elől.

Már több mint hetvenezer ember halt meg a járvány miatt Brazíliában

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.11. 06:28

Fotó: MIGUEL SCHINCARIOL / AFP
A latin-amerikai országban egy nap alatt 45 048 fertőzéses esetet vettek nyilvántartásba.
Már meghaladta a hetvenezret a Covid-19 járványban meghaltak száma Brazíliában – derült ki a helyi egészségügyi minisztérium pénteki adataiból. A latin-amerikai országban egy nap alatt 45 048 fertőzéses esetet vettek nyilvántartásba. Eddig
összesen 1 800 827-en fertőződtek meg koronavírussal, egymillióan felgyógyultak a kórból.

A legnagyobb járványgócok San Paolo, Rio de Janeiro, Espírito Santo és Minas-Gerais szövetségi államban vannak, mintegy 600 ezer fertőzöttel, ugyanitt 32 ezren haltak meg. Az országban február 26-án mutatták ki az első koronavírusos megbetegedést. A járvánnyal leginkább sújtott országok listáján Brazília az Egyesült Államok mögött a második helyen áll. A helyi egészségügyi tárca korábban úgy számolta, hogy júliusra sikerül stabilizálni a járványhelyzetet, majd augusztusban fokozatosan lassítani a fertőzés terjedését. A szakszolgálatok véleménye szerint az országban júniusban tetőzött a halálos esetek száma.

Pattanásig feszült a helyzet: tüntetők ostromolják a belgrádi parlament épületét

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2020.07.10. 21:53

Fotó: Mustafa Talha Ozturk / AFP/Anadolu Agency
Minden eddiginél drámaibb viszonyok alakultak ki a szerb fővárosban.
Bár Belgrádban elvben pénteken lépett életbe az az intézkedés, amely szerint tíz főnél többen nem gyülekezhetnek a koronavírus-járvány miatt, a tüntetések pénteken este is folytatódtak egy sor városban, köztük Belgrádban, Újvidéken, Nisben. A fővárosban a tüntetők már a parlament épületét ostromolják, s annak ajtaját próbálják kinyitni. Jobboldali radikális fiatalokról, feltehetően futballszurkolókról van szó. A rendőrség kevéssé érthető módon nem védte a szkupstina épületét, csak a tüntetők ostroma után indultak a parlament bejáratának irányába. Jelenleg is polgárháborús viszonyok uralkodnak a szerb fővárosban, folyamatosan petárdák robbannak. Drámai helyzet alakult ki. Megtámadták a tüntetésekről tudósító N1 televízió munkatársát. Az N1 Televízió jelentése szerint egy férfit késsel megsebesítettek a parlament épülete előtt. Őt elszállították a mentők, a támadót letartóztatták. Több ezerre becsülhető a tüntetők száma. Újvidéken a tüntetők a 021.rs jelentése alapján 19 órakor elindultak lezárni az autóutat, azonban rendőri kordonba ütköztek, nem engedték fel a megmozdulás résztvevőit az autóútra, ezért leültek a rendőrök elé a földre azt skandálva „Egy néphez tartozunk” – írta a Szabad Magyar Szó. Közben a járvány egészen tragikus méreteket ölt Szerbiában, egy nap alatt 386 fertőzöttet regisztráltak és 18-an vesztették életüket. Soha ennyien nem haltak meg az országban a Covid-19 következtében. Ettől függetlenül továbbra is nyitva van a szerb-magyar határ.