Fidesz;jogállam;koronavírus;

2020-07-13 14:20:00

Saját programja miatt magyarázkodott a Fidesz

Harangozó Tamás szocialista képviselő a 2009-es európai parlamenti választásra készített Fidesz-programjából citált részleteket, Völner Pál igazságügyi államtitkár szerint az egykori szavak már nem azt jelentik, mint hajdanán.

Mikor érzik úgy, hogy elég? Mikor jön el a pillanat, amikor a fideszese haverok nem akarnak mindent lebetonozni, és minden fát kivágni? - fakadt ki napirend előtt Szabó Tímea. (A Párbeszéd frakcióvezetője azt - a lapunk által elsőként nyilvánosságra hozott - kormányzati tervet kárhoztatta, amelyik hatalmas árvízi védművet építene az óbudai hajógyári szigeten, s így azon például lakóparkot is terpeszkedhetne.) Emiatt ezer fát vágnának ki.  Csakhogy meg fogjuk védeni a szigetünket Orbán Viktor beteges kleptomániájától – deklarálta Szabó Tímea.

Orbán Balázs államtitkár válaszképpen a kormány eddigi környezetvédelmi intézkedéseit sorolta, és gyurcsányozott egyet, felidézve, hogy az MSZP-kormány idején „Álomsziget” néven terveztek óriási kaszinó beruházást a Hajógyárira. De nem cáfolt.

Csak elbábozzák

Ungár Péter az LMP frakcióvezetője az uniós mentőcsomagról beszélt, és „eladósodás a hitelprogramjaként” aposztrofálta, amelyik de valójában az európai multikat segíti. (Emlékeztetőül: a Fidesz épp azt készül megszavazni, hogy Orbán Viktor csak akkor fogadhassa el az uniós segítséget, ha azt nem kötik a jogállami kritériumokhoz.)

Az LMP-s politikus szerint a kormány a beterjesztett határozati javaslatában látszólag harcol az Unióval, csakhogy a német gazdasági érdekeknek kontrázik. Abból, hogy a kormány tétlenül nézi, ahogy a nagy német cégek kiviszik a profitot az országból, Ungár azt a következtetést vonta le, miszerint a Fidesz hiába bábozza el a politikai harcot, a végén meg fogja szavazni, az uniós hitelcsomagot. 

Schanda Tamás az innovációs minisztérium államtitkára válaszában azt mondta, a kormány hajlandó támogatni a válságkezelési csomagot, de ehhez feltételei vannak: a gazdagabb államok ne kapjanak több támogatást mint a szegényebbek és a sgetíség legyen „politikamentes”, ne teremtsenek jogállami kritériumokat.

Már megint csak gyurcsányozásra futja

Arató Gergely szerint „a magyar tenger egyre inkább NER-tenger lesz”, az átlag magyarnak már luxus a Balatonon nyaralni, a kempingeket, kikötőket privatizálják. Most éppen Tihanyt teszik tönkre, bontják a hegyoldalt, a hagyományos falukép a múlté, a hatóságok tehetetlenek.

Negyven, tóparttal rendelkező önkormányzat közül húsz már nem biztosít semmilyen ingyenes hozzáférést a vízhez, miközben a haveri kör a magánstrand fürdőzik. A DK ezért azt javasolja, minden településen legyen kötelező szabadstrandot működtetni.

Dömötör Csaba válaszában Gyurcsány Ferenc egyik balatonőszödi ingatlannal kapcsolatos egykori üzletét idézte fel mint a nagytőke nyomulását a tónál, majd arról beszélt, a kormány sokat tesz a balatoni turizmusért. - Remélhetőleg elviselhető árakon – mondta. Szerinte egyre többen nyaralnak a Balatonnál.

Miért rettegnek

Harangozó Tamás az MSZP képviselője felszólalását a Fidesz 2009-es európai parlamenti választási programjával kezdte, nevezetesen azzal az idézettel, mely szerint az Európai Uniót olyan hatáskörökkel kell felruházni, amelyek képessé teszik rá, hogy betartassa a jogállami normákat minden tagállamban. Ehhez képest a mostani határozati javaslat épp ennek az ellenkezőjét tartalmazza.

Mi lesz, ha a többi ország vezetőjének elege lesz, és úgy dönt: az unió gazdaságélénkítő csomagjából csak az eurózóna tagállamai részesülhetnek? Miért rettegnek a jogállami kritériumok ellenőrzésétől? - kérdezte az MSZP-s politikus.  A határozathoz benyújtott módosító javaslatában az MSZP előírná, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez, így tiszta lenne a helyzet. "Rémisztő magukra nézni, hogy mi lett önökből" – vágta oda Harangozó. Majd bejelentette, ha a Fidesz nem szavazza meg a módosító indítványukat, nem vesznek részt a keddi szavazáson.

 Völner Pál az igazságügyi minisztérium államtitkára azt mondta, amikor az ország az EU-hoz csatlakozott, az „egy virulens, életerős szervezet volt”, a csatlakozással az ország lemondott szuverenitása egy részéről, de „mi itt meg akarunk állni”, a baloldal ehhez képest egyre többről mondana le. Völner szerint az Unióval folyó vitánk abból erednek, hogy az EU intézményei „kiterjesztően értelmezik saját szerepüket” és „találtak egy jogállamiság történetet, aminek nem tudnak a végére járni, csak lebegtetik”.

A falig mennek pedofil-ügyben

Ander Balázs a Kaleta-üggyel kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy a Jobbik már négy éve szigorította volna a pedofil elkövetők büntetését: így ezek az emberek csak letöltendő szabadságvesztést kaphatnának, és nyilvános adatbázisban szerepelne a nevük.

Völner Pál válaszolt az ellenzéki képviselőnek, azt mondta, egyetértenek abban, hogy szigorítani kell a büntetéseket, a szabályokat, ebben „el fogunk menni a falig”.