Előfizetés

A Médiatanács szerint Szél Bernadettet lehazugozni tényszerű tájékoztatás

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.07.13. 16:15

Fotó: Illyés Tibor / MTI
A szervezet szerint a szerkesztői szabadság része az is, ha a képviselő nyilatkozatát álhírnek minősíti a köztévé.
Nem igazán éri el a Médiatanács ingerküszöbét, ha a köztévé híradójában neveznek hazugnak, álhírgyártónak egy ellenzéki politikust - legalábbis ez derül ki Szél Bernadett Facebook-posztjából.
A független képviselő vasárnap tette közzé, milyen levelet kapott kizárólag fideszes tagokból álló tanácstól, azután, hogy az M1 híradója egész pályás letámadást indított ellene,  a német ARD köz televíziónak adott nyilatkozata miatt. Szél Bernadettet egy maszkosztó akció során kísérte el az ARD, a politikus pedig arról beszélt, hogy a kormány által kizsigerelésre ítélt önkormányzatok támogatásra szorulnak. A köztévé ezek után  
  • számon kérte az ARD-t, hogy milyen alapon fogadta el kritika nélkül Szél állításait – az médiatörténeti szempontból is kuriózum, amikor az M1 a külügyet megszégyenítő vehemenciával a hitelesség miatt leckézteti a német kollégákat
  • Megszólaltattak egy budakeszi főorvost, aki tagadta Szél Bernadett állításait, és egy jogászt, aki szerint a politikusnő nyilatkozata rémhírterjesztés lehet
  • Álhírnek nevezték Szél nyilatkozatát, az adásban és a hirado.hu oldalon is „leleplezett hazugságokat" emlegettek, sőt, a köztévé azt is tényként állította, hogy a képviselőnő „Magyarországot próbálta lejáratni” a német csatornában – bár legfeljebb a kormányt kritizálták a műsorban.
Szél Bernadett ezek miatt fordult a Médiatanácshoz, a testület szerint azonban minden a lehető legnagyobb rendben van a köztévés beszámolókkal „ a hírolvasó által elmondottak nem tekinthetők véleménynek, azok tényszerű, a hírhez kapcsolódó tájékoztatást tartalmaztak(…) az elhangzott riport kapcsán kifogásolt kijelentések (pl. álhír) nem véleményként, értékelő magyarázatként jelentek meg, hanem a műsorrész szerkesztési sajátosságaként és a rovat címeként. A szerkesztés módja pedig pedig a médiaszolgáltató szerkesztői szabadságának körébe tartozik, amelyet a Médiatanács hatósági eljárás keretében nem vizsgálhat”
- fejtegette a testület. Magyarán, Szél Bernadettet hazugnak nevezni a szerkesztői szabadság része, és azzal sincs probléma, ha magát a képviselőnőt meg sem szólaltatják a róla szóló összeállításban.  

Valóságos borparadicsom épül uniós forrásból a fideszes politikus birtokán

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.13. 15:13

Fotó: Átlátszó
Meghaladja a 255 millió forintot is az az uniós pénz, amit Szatmáry Kristóf érdekeltsége szakított az utóbbi három évben.
Szatmáry Kristóf fideszes országgyűlési képviselő, a budapesti földutak leaszfaltozásáért felelős miniszteri biztos borászati cége 127,6 millió forint európai uniós támogatást kapott a kormánytól, hogy badacsonytomaji birtokán borászati épületet és panziót alakítson ki – írta meg az Átlátszó. A több évre visszanyúló történetről felidézték: Szatmáry még 2016-ban vásárolt Badacsonytomaj külterületén egy 1,3 hektáros birtokot, és azóta ide van bejegyezve a 2014-ben alapított borászati cége, a Nimfeum Kft. is. Az ingatlan nem sokkal a vásárlás után egy telekösszevonással 1,5 hektárosra nőtt, a fele Szatmáry feleségéé lett, a Nimfeum Kft. pedig egy nagy beruházásba kezdett.  Két éve az Index írta meg, hogy Szatmáry borászati cégének 49,6 millió forint EU-s támogatást adott a kormány egy badacsonytomaji panzió építésére. A támogatásnyilvántartás szerint a Nimfeum Kft. 2017-ben is kapott uniós támogatást: akkor 77,9 millió forintot ítéltek meg neki borászati üzem kialakítására. 

Szatmáry Kristóf az Átlátszó megkeresésére közölte, a beruházás összköltsége 269,6 millió forint, amelyet saját tőkéből, hitelből, befektetői kölcsönökből és az uniós támogatásból finanszíroznak. A portál szerint a kivitelezési összegeket még tavaly csökkentették, a szálláshelyét 121,3 millió forintra, a borászati épületét pedig 143,9 millióra, és a határidőket is meghosszabbították. Ezek már rég lejártak, de a kivitelezés azonban mostanáig sem készült el teljesen. Szatmáry Kristóf szerint jelenleg a közbeszerzésen kívüli utó- és tereprendezési munkálatok folynak a területen, és reményeik szerint ősszel megnyithatják a 8 szobás panziót.  

Hatalmas rézsűk, NER-szomszédság

– Szembetűnő a helyszínen a két széles fekete földsáv az épületek előtt. Úgy tűnik, hogy megtörték a Badacsony oldalának természetes ívét, és két mesterséges lejtésű területet, rézsűt hoztak létre támfalakkal, ezeknek azonban  nincs nyoma sem a szálláshely építési engedélyében, sem a borászati épületében, és a kiviteli tervhez készült helyszínrajzon sem – írta az Átlátszó. Felvetésükre  a fideszes politikus csak annyit mondott, hogy „az építési engedélyek megszerzése, és a kivitelezési munkálatok a hatályos jogszabályoknak és előírásoknak megfelelően történtek, és ezt a hatósági ellenőrzések is megerősítették”.  Az a lap megemlíti, hogy a hvg.hu és 24.hu számolt be korábban arról, hogy Szatmáryék szomszédja Rákay Philip. A Fidesz-közeli kommunikátor cége, a Norton Consulting Zrt. többszörös cégcserék révén szerezte meg azt a telket, amely, amely egykor püspöki nyaralónak is helyet adott, és amely Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István tulajdona volt 2017 és 2018 között. Arról szintén a 24.hu számolt be idén májusban, hogy milyen szerencsések a hegyoldalban borászkodó NER-hírességek: a kormány 465 millió forintot adott a badacsonytomaji önkormányzatnak útrekonstrukcióra, a település pedig a Szatmáryék birtokához és Rákay villájához vezető külterületi utakat újítja fel a támogatásból.
Szatmáry Kristóf és Rogán Antal
Fotó: Népszava

Saját programja miatt magyarázkodott a Fidesz

Kósa András
Publikálás dátuma
2020.07.13. 14:20

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTVA - MédiaszolgáltMTIatás-támogató és Vagyonkezelő Alap
Harangozó Tamás szocialista képviselő a 2009-es európai parlamenti választásra készített Fidesz-programjából citált részleteket, Völner Pál igazságügyi államtitkár szerint az egykori szavak már nem azt jelentik, mint hajdanán.
Mikor érzik úgy, hogy elég? Mikor jön el a pillanat, amikor a fideszese haverok nem akarnak mindent lebetonozni, és minden fát kivágni? - fakadt ki napirend előtt Szabó Tímea. (A Párbeszéd frakcióvezetője azt - a lapunk által elsőként nyilvánosságra hozott - kormányzati tervet kárhoztatta, amelyik hatalmas árvízi védművet építene az óbudai hajógyári szigeten, s így azon például lakóparkot is terpeszkedhetne.) Emiatt ezer fát vágnának ki.  Csakhogy meg fogjuk védeni a szigetünket Orbán Viktor beteges kleptomániájától – deklarálta Szabó Tímea. Orbán Balázs államtitkár válaszképpen a kormány eddigi környezetvédelmi intézkedéseit sorolta, és gyurcsányozott egyet, felidézve, hogy az MSZP-kormány idején „Álomsziget” néven terveztek óriási kaszinó beruházást a Hajógyárira. De nem cáfolt.

Csak elbábozzák

Ungár Péter az LMP frakcióvezetője az uniós mentőcsomagról beszélt, és „eladósodás a hitelprogramjaként” aposztrofálta, amelyik de valójában az európai multikat segíti. (Emlékeztetőül: a Fidesz épp azt készül megszavazni, hogy Orbán Viktor csak akkor fogadhassa el az uniós segítséget, ha azt nem kötik a jogállami kritériumokhoz.)
Az LMP-s politikus szerint a kormány a beterjesztett határozati javaslatában látszólag harcol az Unióval, csakhogy a német gazdasági érdekeknek kontrázik. Abból, hogy a kormány tétlenül nézi, ahogy a nagy német cégek kiviszik a profitot az országból, Ungár azt a következtetést vonta le, miszerint a Fidesz hiába bábozza el a politikai harcot, a végén meg fogja szavazni, az uniós hitelcsomagot. 
Schanda Tamás az innovációs minisztérium államtitkára válaszában azt mondta, a kormány hajlandó támogatni a válságkezelési csomagot, de ehhez feltételei vannak: a gazdagabb államok ne kapjanak több támogatást mint a szegényebbek és a sgetíség legyen „politikamentes”, ne teremtsenek jogállami kritériumokat.

Már megint csak gyurcsányozásra futja

Arató Gergely szerint „a magyar tenger egyre inkább NER-tenger lesz”, az átlag magyarnak már luxus a Balatonon nyaralni, a kempingeket, kikötőket privatizálják. Most éppen Tihanyt teszik tönkre, bontják a hegyoldalt, a hagyományos falukép a múlté, a hatóságok tehetetlenek. Negyven, tóparttal rendelkező önkormányzat közül húsz már nem biztosít semmilyen ingyenes hozzáférést a vízhez, miközben a haveri kör a magánstrand fürdőzik. A DK ezért azt javasolja, minden településen legyen kötelező szabadstrandot működtetni. Dömötör Csaba válaszában Gyurcsány Ferenc egyik balatonőszödi ingatlannal kapcsolatos egykori üzletét idézte fel mint a nagytőke nyomulását a tónál, majd arról beszélt, a kormány sokat tesz a balatoni turizmusért. - Remélhetőleg elviselhető árakon – mondta. Szerinte egyre többen nyaralnak a Balatonnál.

Miért rettegnek

Harangozó Tamás az MSZP képviselője felszólalását a Fidesz 2009-es európai parlamenti választási programjával kezdte, nevezetesen azzal az idézettel, mely szerint az Európai Uniót olyan hatáskörökkel kell felruházni, amelyek képessé teszik rá, hogy betartassa a jogállami normákat minden tagállamban. Ehhez képest a mostani határozati javaslat épp ennek az ellenkezőjét tartalmazza. Mi lesz, ha a többi ország vezetőjének elege lesz, és úgy dönt: az unió gazdaságélénkítő csomagjából csak az eurózóna tagállamai részesülhetnek? Miért rettegnek a jogállami kritériumok ellenőrzésétől? - kérdezte az MSZP-s politikus.  A határozathoz benyújtott módosító javaslatában az MSZP előírná, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez, így tiszta lenne a helyzet. "Rémisztő magukra nézni, hogy mi lett önökből" – vágta oda Harangozó. Majd bejelentette, ha a Fidesz nem szavazza meg a módosító indítványukat, nem vesznek részt a keddi szavazáson.
 Völner Pál az igazságügyi minisztérium államtitkára azt mondta, amikor az ország az EU-hoz csatlakozott, az „egy virulens, életerős szervezet volt”, a csatlakozással az ország lemondott szuverenitása egy részéről, de „mi itt meg akarunk állni”, a baloldal ehhez képest egyre többről mondana le. Völner szerint az Unióval folyó vitánk abból erednek, hogy az EU intézményei „kiterjesztően értelmezik saját szerepüket” és „találtak egy jogállamiság történetet, aminek nem tudnak a végére járni, csak lebegtetik”.

A falig mennek pedofil-ügyben

Ander Balázs a Kaleta-üggyel kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy a Jobbik már négy éve szigorította volna a pedofil elkövetők büntetését: így ezek az emberek csak letöltendő szabadságvesztést kaphatnának, és nyilvános adatbázisban szerepelne a nevük. Völner Pál válaszolt az ellenzéki képviselőnek, azt mondta, egyetértenek abban, hogy szigorítani kell a büntetéseket, a szabályokat, ebben „el fogunk menni a falig”.