A külügyre tolta a Kaleta-ügyet tárgyaló ülés titkosításának feloldását Németh Zsolt

Publikálás dátuma
2020.07.13. 16:43
Ítélethirdetés
Fotó: Béres Márton / Népszava
A titokgazda a fideszes politikus szerint egyértelműen nem az illetékes országgyűlési bizottság.
A titokgazda nem a külügyi bizottság, hanem a Külügyminisztérium, magyarázta a hvg.hu-nak Németh Zsolt, a grémium fideszes elnöke, hogy ki oldhatja fel a Kaleta-ügy kapcsán elrendelt zárt ülés minősítését. Ezzel a mondattal a kormánypárti politikus ilyen formán a tárcára is bízta, hogy mit kezd a titkosítással.
Emlékeztetőül: Demeter Márta LMP-s politikus a napokban levélben kérte Németh Zsoltot, hogy tegye hozzáférhetővé annak az ülésnek a jegyzőkönyvét, amelyik Kaleta Gábor volt perui nagykövet esetét tárgyalta (az egykori diplomata számítógépén még tavaly találtak 19 ezer gyermekpornográfiát tartalmazó képet). Ezen a Kaleta-ügyről Menczer Tamás államtitkár, az Információs Hivatal és az ORFK osztott meg részleteket a külügyi bizottsággal. Az elhangzottakat az előadók kérésére tíz évre titkosították.
Szerző

A Médiatanács szerint Szél Bernadettet lehazugozni tényszerű tájékoztatás

Publikálás dátuma
2020.07.13. 16:15

Fotó: Illyés Tibor / MTI
A szervezet szerint a szerkesztői szabadság része az is, ha a képviselő nyilatkozatát álhírnek minősíti a köztévé.
Nem igazán éri el a Médiatanács ingerküszöbét, ha a köztévé híradójában neveznek hazugnak, álhírgyártónak egy ellenzéki politikust - legalábbis ez derül ki Szél Bernadett Facebook-posztjából.
A független képviselő vasárnap tette közzé, milyen levelet kapott kizárólag fideszes tagokból álló tanácstól, azután, hogy az M1 híradója egész pályás letámadást indított ellene,  a német ARD köz televíziónak adott nyilatkozata miatt. Szél Bernadettet egy maszkosztó akció során kísérte el az ARD, a politikus pedig arról beszélt, hogy a kormány által kizsigerelésre ítélt önkormányzatok támogatásra szorulnak. A köztévé ezek után  
  • számon kérte az ARD-t, hogy milyen alapon fogadta el kritika nélkül Szél állításait – az médiatörténeti szempontból is kuriózum, amikor az M1 a külügyet megszégyenítő vehemenciával a hitelesség miatt leckézteti a német kollégákat
  • Megszólaltattak egy budakeszi főorvost, aki tagadta Szél Bernadett állításait, és egy jogászt, aki szerint a politikusnő nyilatkozata rémhírterjesztés lehet
  • Álhírnek nevezték Szél nyilatkozatát, az adásban és a hirado.hu oldalon is „leleplezett hazugságokat" emlegettek, sőt, a köztévé azt is tényként állította, hogy a képviselőnő „Magyarországot próbálta lejáratni” a német csatornában – bár legfeljebb a kormányt kritizálták a műsorban.
Szél Bernadett ezek miatt fordult a Médiatanácshoz, a testület szerint azonban minden a lehető legnagyobb rendben van a köztévés beszámolókkal „ a hírolvasó által elmondottak nem tekinthetők véleménynek, azok tényszerű, a hírhez kapcsolódó tájékoztatást tartalmaztak(…) az elhangzott riport kapcsán kifogásolt kijelentések (pl. álhír) nem véleményként, értékelő magyarázatként jelentek meg, hanem a műsorrész szerkesztési sajátosságaként és a rovat címeként. A szerkesztés módja pedig pedig a médiaszolgáltató szerkesztői szabadságának körébe tartozik, amelyet a Médiatanács hatósági eljárás keretében nem vizsgálhat”
- fejtegette a testület. Magyarán, Szél Bernadettet hazugnak nevezni a szerkesztői szabadság része, és azzal sincs probléma, ha magát a képviselőnőt meg sem szólaltatják a róla szóló összeállításban.  
Szerző

Valóságos borparadicsom épül uniós forrásból a fideszes politikus birtokán

Publikálás dátuma
2020.07.13. 15:13

Fotó: Átlátszó
Meghaladja a 255 millió forintot is az az uniós pénz, amit Szatmáry Kristóf érdekeltsége szakított az utóbbi három évben.
Szatmáry Kristóf fideszes országgyűlési képviselő, a budapesti földutak leaszfaltozásáért felelős miniszteri biztos borászati cége 127,6 millió forint európai uniós támogatást kapott a kormánytól, hogy badacsonytomaji birtokán borászati épületet és panziót alakítson ki – írta meg az Átlátszó. A több évre visszanyúló történetről felidézték: Szatmáry még 2016-ban vásárolt Badacsonytomaj külterületén egy 1,3 hektáros birtokot, és azóta ide van bejegyezve a 2014-ben alapított borászati cége, a Nimfeum Kft. is. Az ingatlan nem sokkal a vásárlás után egy telekösszevonással 1,5 hektárosra nőtt, a fele Szatmáry feleségéé lett, a Nimfeum Kft. pedig egy nagy beruházásba kezdett.  Két éve az Index írta meg, hogy Szatmáry borászati cégének 49,6 millió forint EU-s támogatást adott a kormány egy badacsonytomaji panzió építésére. A támogatásnyilvántartás szerint a Nimfeum Kft. 2017-ben is kapott uniós támogatást: akkor 77,9 millió forintot ítéltek meg neki borászati üzem kialakítására. 

Szatmáry Kristóf az Átlátszó megkeresésére közölte, a beruházás összköltsége 269,6 millió forint, amelyet saját tőkéből, hitelből, befektetői kölcsönökből és az uniós támogatásból finanszíroznak. A portál szerint a kivitelezési összegeket még tavaly csökkentették, a szálláshelyét 121,3 millió forintra, a borászati épületét pedig 143,9 millióra, és a határidőket is meghosszabbították. Ezek már rég lejártak, de a kivitelezés azonban mostanáig sem készült el teljesen. Szatmáry Kristóf szerint jelenleg a közbeszerzésen kívüli utó- és tereprendezési munkálatok folynak a területen, és reményeik szerint ősszel megnyithatják a 8 szobás panziót.  

Hatalmas rézsűk, NER-szomszédság

– Szembetűnő a helyszínen a két széles fekete földsáv az épületek előtt. Úgy tűnik, hogy megtörték a Badacsony oldalának természetes ívét, és két mesterséges lejtésű területet, rézsűt hoztak létre támfalakkal, ezeknek azonban  nincs nyoma sem a szálláshely építési engedélyében, sem a borászati épületében, és a kiviteli tervhez készült helyszínrajzon sem – írta az Átlátszó. Felvetésükre  a fideszes politikus csak annyit mondott, hogy „az építési engedélyek megszerzése, és a kivitelezési munkálatok a hatályos jogszabályoknak és előírásoknak megfelelően történtek, és ezt a hatósági ellenőrzések is megerősítették”.  Az a lap megemlíti, hogy a hvg.hu és 24.hu számolt be korábban arról, hogy Szatmáryék szomszédja Rákay Philip. A Fidesz-közeli kommunikátor cége, a Norton Consulting Zrt. többszörös cégcserék révén szerezte meg azt a telket, amely, amely egykor püspöki nyaralónak is helyet adott, és amely Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István tulajdona volt 2017 és 2018 között. Arról szintén a 24.hu számolt be idén májusban, hogy milyen szerencsések a hegyoldalban borászkodó NER-hírességek: a kormány 465 millió forintot adott a badacsonytomaji önkormányzatnak útrekonstrukcióra, a település pedig a Szatmáryék birtokához és Rákay villájához vezető külterületi utakat újítja fel a támogatásból.
Szatmáry Kristóf és Rogán Antal
Fotó: Népszava
Szerző