Előfizetés

Félmilliós öltönyöket varrtak, filléreket kerestek

Doros Judit
Publikálás dátuma
2020.07.13. 20:43

Vásárosnaményi ruhagyári dolgozók demonstráltak hétfőn a fizetésükért és a külföldi tulajdonosuk embertelen bánásmódja ellen.
Baráth Éva 1984. június 21-én lépett be a vásárosnaményi Vörös Október Férfiruhagyárba, nem sokkal azután, hogy Kisvárdán elvégezte a szakiskolát, s varrónő lett belőle. Hétfőn délelőtt ő is ott állt több száz társával együtt a gyár előtti nagy parkolóban, a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ) által szervezett demonstráción, s azért tüntetett: a vállalat fizesse ki a bérüket, ami jog szerint jár nekik, rendezze a kényszerszabadságra küldött dolgozók státuszát, s vagy adjon nekik újra munkát, vagy mondjon fel tisztességgel. A most ötvenhárom éves asszony harminchat évig ugyanabban az épületben dolgozott, s noha a feje fölött a cég azóta többször is átalakult, ő az elmúlt közel négy évtizedben megállás nélkül görnyedt az itteni varrógépek fölé előbb két majd egy műszakban. (A cég jó néhány éve már a Dubaiban bejegyzett, a cégvezetőkkel ügyvédeken keresztül kapcsolatot tartó, vagyis a dolgozók számára elérhetetlen A.R.J. Zrt. néven működik.) Ezt tette egészen idén március 23-ig, aznap ugyanis a cégcsoport magyarországi vezetői - a tulajdonossal egyetértésben - egyoldalúan fizetés nélküli szabadságra küldték őt és ötszázharminc társát. A koronavírusra és a megrendelés hiányára hivatkoztak.
A márciusi béreket csak részben fizették ki, majd a fizetéseket 30 százalékkal csökkentették, de még ezt a kevesebb összeget sem kapták meg, csupán annak egy részét. A munkáltató nem mondott fel nekik – akkor ugyanis a végkielégítést és a felmondási időre járó bért ki kellene fizetnie –, hanem minden jel szerint azt szeretné elérni, hogy kétségek között vergődve, jövedelem híján a dolgozók adják be a felmondásukat, elesve ezzel minden nekik járó pénztől. Baráth Éva havi jövedelme nagyjából nettó százezer forint volt, ha nagyobb megrendelés esetén bevállalt két szombati műszakot, akkor százhúszezret keresett. Egyedül él, a nagymamájától örökölt házban lakik. Tartalékai nincsenek, miből is lennének: miközben félmilliós, drága öltönyöket varrt világszínvonalon, nemzetközi piacra, addig ő maga leginkább olcsó boltból öltözött, s örült, ha a fizetéséből a rezsit és az élelmet ki tudta fizetni.
A ruhagyárnak két üdülője is van, egy a Tisza mellett, egy a Balatonnál, de a varrónők oda nemigen jutottak el, már az utazás költségét sem tudták volna kifizetni, nemhogy a nyaralásét. - Mi a kertben üdülünk, és a kapálás a wellness-részlegünk – mondta enyhe éllel. Hogy most miből él, azt nehezen kérdeztük, ő is nehezen válaszolt, a könnyeit próbálta közben nevetésbe hajlítani. - Elmegyek anyámhoz, hál istennek még él, segítek ezt-azt, ő meg ad ezt-azt. Máskor megyek a két öcsémhez, segítek ezt-azt, ők is adnak valamit - mondta. Másik állásban nemigen reménykedhet, a varráshoz ért, máshoz nem. Vásárosnaményban azonban varrónőre nincs szükség, a munkaképes korúak zöme közmunkásként dolgozik: havi ötvenháromezer forintos jövedelemből senki nem varrat magának szoknyát vagy nadrágot, örül, ha kenyeret tud venni. Ő egyedül él, a bajt is egyedül kell viselnie, de annak sincs könnyebb dolga, akinek családja van. Kozmáné Balogh Erzsébet ősidők óta a ruhagyárban dolgozik: férje beteg, lánya – aki szintén itt volt varrónő – most gyeden van. A közös háztartásban élő családban jelenleg egyedül a vejnek van munkája, viszi a hátán az összes terhet, de a biztonsági őrként kapott havi fizetésből nagy csodákat ő sem tehet. Rengő Lajosné gyerekei már felnőttek, neki annyi szerencséje van, hogy a férje kamionos, így legalább visz haza némi fizetést. Rabi Ferenc, a BDSZ elnöke a demonstráción azt mondta: nincsenek egyedül, mögöttük áll a maga 50 milliós tagságával az Ipari Szakszervezeti Világszövetség, s annak európai szervezete is. Szavai szerint van olyan varrónő, akinek pár hét vagy hónap kellett volna még, hogy elérje a negyven éves munkaviszonyt, és nyugdíjba mehessen, de általában is elmondható, hogy az itt dolgozók zöme ötven feletti nő, akiknek ezen a környéken nemigen terem más munka. Éppen ezért a kormány segítségét kérik, hisz az asszonyok nemcsak öltönyöket, de akár egyenruhákat, orvosi köpenyeket is tudnának varrni, állami megrendelésre. - Ha nem sikerül békésen rendezni a tulajdonossal a bérkövetelést, úgy a szakszervezet előtt két út áll: felszámolást indít, vagy kezdeményezi a cég kényszertörlését – jelentette be. Filep Sándor, a kilencezres város FIDESZ-KDNP-s polgármestere színpadra lépve külön megköszönte a varrónők között álló Gurmai Zita szocialista országgyűlési képviselő jelenlétét és támogatását, majd tolmácsolta a kormánypárti Tilki Attila, a körzet országgyűlési képviselője szolidaritást kifejező üzenetét. Hozzátette: ebből is látszik, hogy itt nincs helye pártpolitikának, itt egy gyártulajdonos felelőtlenségével kell szembesülniük akkor, amikor tavaly még ugyanez a tulajdonos egy 12 milliárdos fejlesztést tervezett, 1300 embernek akart munkát adni, s ehhez 5,4 milliárdos támogatást várt volna a kormánytól. A polgármester azt ígérte, mindent megtesznek, hogy az a tudás, ami az itteni szabászok, varró-, és vasalónők fejében van, ne legyen végleg az enyészeté.

Orbán sajátjaként örül Andrzej Duda győzelmének

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.07.13. 18:40
Orbán Viktor miniszterelnök Andrzej Duda lengyel államfő társaságában
Fotó: Facebook / Orbán Viktor
A közös erőfeszítés jövőbeli sikere, a közép-európai összefogás motorja - nem tartózkodott a nagy szavaktól levelében a miniszterelnök.
„Kritikus fontosságúnak" nevezte Andrzej Duda győzelmét Közép-Európa megerősítése szempontjából Orbán Viktor miniszterelnök az újraválasztott lengyel államfőnek írt gratuláló levelében - tájékoztatta hétfő délután az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Orbán szerint az elmúlt években s magyar-lengyel baráti kötelék a közép-európai összefogás motorjává és az európai politika meghatározó tényezőjévé vált. „Az Ön győzelme pedig kritikus fontosságú volt a Közép-Európa erősítése érdekében végzett közös erőfeszítéseink jövőbeli sikere szempontjából" - fogalmazott Orbán Viktor.
Öröme érthető, hiszen a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) a Fidesz lengyel tükörképének számít, ugyanolyan módszerekkel harcolnak az illiberális államkiépítéséért. Ahogy a Népszavának nyilatkozó Wojciech Maziarski lengyel politikai elemező figyelmeztetett, a PiS-jelölt Duda győzelmével végveszélybe kerülhet a lengyel demokrácia:
a kormánypártot a háttérből, a Szejm tagjaként irányító Jaroslaw Kaczynski így befejezheti a lengyel jogállam lebontását.

A bírósági intézményrendszer átvétele Duda segédletével már megtörtént, ott most már csupán az egyes bírók kiállásán múlik a jogállamiság fenntartása. Ha az elnök hivatalban marad, akkorMaziarski  szerint a PiS további rombolhatja a demokratikus intézményeket. A közmédiát már teljesen pártsajtóvá tették és célba vették a még független, magánkézben lévő sajtót is, törvényt készülnek hozni a "médiakoncentráció" lebontására. A másik céljuk az önkormányzatok ellehetetlenítése, hiszen sok nagyvárosban ellenzéki, vagy független polgármesterek, városi tanácsok kormányoznak. Ha Duda marad, biztosan aláírja ezeket a törvényeket is - fejtegette az elemző.
Lengyelországban azonban nem csak a független sajtó és igazságszolgáltatás, de a melegek és transzneműek is célkeresztbe kerültek: a Dudat július 4-én bejelentette, alkotmányos szinten tiltaná meg, hogy az azonos nemű párok gyermeket fogadhassanak örökbe. Lengyelországban eközben mintegy 100 város és megyei önkormányzat jelentette be, hogy LMBTQ-mentes övezetnek számítanak, és nő a társadalmi idegenkedés, gyűlölet az átlagostól eltérő nemi identitású emberekkel szemben.

Picit didergősebb lesz a hétvége, legalábbis egy nyárhoz képest

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.13. 18:31
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
És lehet, hogy egyfolytában esik is.
Ha zavartalan napsütés nem is lesz szerdára már rendes nyárra vált az időjárás: ugyan főleg fátyol és középmagas felhők lehetnek az égen, és a szél is fújhat, de a csúcshőmérséklet 25 és 30 fok között alakul, írja a az idokep.hu.  Azonban ez a száraz nyár mindössze egy napig tart, csütörtökre begyalogol egy hidegfront, hatására elszórtan záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A Dunántúlon megerősödik az nyugati-északnyugati szél. Délután 22-31 fokra van kilátás. Aztán záporosra fordul az idő, az is megeshet, hogy a hétvégén kisebb-nagyobb megszakításokkal, de stabilan esik, a levegő pedig érezhetően lehűl.