oktatás;

2020-07-14 06:40:00

Járvány: akár egyedileg is dönthetnek az iskolákról

Sok településen meg sem jelent a vírus, mégis felfüggesztették a „normál” tanítást.

Amennyiben a járványhelyzet újabb intézkedések meghozatalát teszi szükségessé, intézményi, helyi vagy regionális szinten kezeljük majd azokat – közölte lapunkkal az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), miután arról érdeklődtünk, milyen tervek vannak arra az esetre, ha szeptemberre újból felerősödik a koronavírus-járvány. Tájékoztatásuk szerint nem rendelnének el minden iskolában tantermen kívüli távoktatást, csak ott, ahol ez járványügyi szempontból feltétlen szükséges.

A szaktárca szerint ez azért is fontos, hogy minden érintett egyenlő eséllyel tudjon bekapcsolódni az oktatásba, illetve megoldott legyen a szülők tehermentesítése a gyermekfelügyelet biztosításával. Arra a kérdésre, ha távoktatásra lesz szükség, mi lesz a szeptemberben munkába álló iskolaőrök feladata, azt írták: az iskolai gyermekfelügyelet miatt mindenképp szükség lesz rájuk a jelenlétüket igénylő iskolákban.

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás szerint elfogadható, ha egy újabb veszélyhelyzet esetén nem áll át egyszerre minden iskola távoktatásra. Emlékeztetett, a tantermen kívüli munkarend március közepi elrendelése után nagyon sok, különösen a hátrányos helyzetű régiókban élő gyermeket nem tudtak elérni az iskolák digitális oktatással. Sok településen meg sem jelent a vírus, mégis felfüggesztették a „normál” tanítást. Azt viszont nem tudja elképzelni, a gumibottal, bilinccsel felszerelt iskolaőröknek milyen szerepük lehet a gyermekfelügyeletben.

Ugyanakkor az Emmi úgy készül, hogy szeptemberben normál munkarendben kezdődik el a tanév. „Ettől függetlenül a tantermen kívüli, digitális munkarend tapasztalatait széles körű szakmai együttműködésben elemeztük, és számos tapasztalatot már be is építettünk. Így például a nemzeti köznevelésről szóló törvény módosításában lehetőséget kaptak az intézmények arra, hogy amennyiben a megfelelő infrastrukturális feltételek teljes körűen rendelkezésre állnak, bizonyos esetekben, digitális úton is végezhessék az oktatást. A most zajló nemzeti konzultációban pedig arról is kikérjük az emberek véleményét, támogatják-e, hogy járvány esetén ingyenes legyen az internet az iskolás gyermeket nevelő családoknak illetve a pedagógusoknak” – írták.