Előfizetés

Két napon át kínozták elrablói a zuglói férfit, több csontját is eltörték

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.15. 13:44
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A rendőrség szerint utoljára a kilencvenes években történt ilyen brutális emberrablás Magyarországon, hat embert gyanúsítanak az ügyben.
Húszmillió forint váltságdíjat követeltek elrablói egy budapesti férfitől, akit csaknem két napon át kínoztak, több csontját is eltörték - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság Felderítő Főosztályának vezetője szerdán sajtótájékoztatón Budapesten. Balotai Attila elmondta: a sértetett július 6-án hat férfi rabolta el, közülük négyet már elfogtak a rendőrök. Az emberrablás hátterében egy eltűnt autó állhat – írja a sajtótájékoztatóról beszámoló MTI. A nyomozók éppen az eltűnt Ford Mustang miatt mentek ki július 7-én a sértett zuglói lakására. Azt látták, hogy a rossz állapotban lévő férfit barátai támogatják le a lépcsőn. Azt állították, hogy motorbalesetet szenvedett, de a rendőrök arra gyanakodtak, hogy a férfit valójában megverték, amit aztán megerősített a kórházi vizsgálat. Kiderült, hogy múlt hétfőn a zuglói társasház mélygarázsában három férfi rátámadt a sértettre, autóba ültették és egy Cinkotai úti telephelyre vitték. 
A garázsban úgy döntöttek, vascsővel eltörik túszuk lábát, hogy ne tudjon elmenekülni. Ezután először 5 millió, majd 20 millió forintot követeltek tőle váltságdíjként.

Folyamatosan verték foglyukat, eltörték a kulcscsontját és szilánkosra törték az arccsontját is. A férfi próbált pénzt szerezni ismerőseitől, de nem járt sikerrel. Elrablói számára is világossá vált, hogy esélye sincs az összeg előkerítésére. Emiatt azt fontolgatták, hogy "eltüntetik", ám végül szabadon engedték, egy Csömöri úti felüljáró alatt kitették. A férfit a barátai vitték haza, a rendőrök pedig éppen akkor érkeztek, amikor kórházba indultak vele. Négy embert fogtak el eddig, őket minősített emberrablás bűntettével gyanúsítják, két emberrabló azonosítása még tart. Időközben meglett a Ford Mustang is - ismertette Balotai Attila. Ilyen brutális emberrablás legutóbb az 1990-es években történt Magyarországon - mondta a főosztályvezető.  

Rendőrök kapcsolták le a Bosnyák tér vörös ruhás varázslónőjét (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.15. 08:27
A varázsdohány árusításával gyanúsításával árusított nő, egyezkedés közben
Fotó: police.hu
Rita marokszám mérte a varázsdohányt, az utolsó pillanatban sikerült megállítani.
A zuglói térfigyelő központ riasztotta vasárnap dél körül kerületi rendőröket, hogy felélénkült az élet a Bosnyák téren: egy vörös ruhás nő kis csomagokat oszt a téren üldögélők között, és pénzt vesz át tőlük. A kirendelt járőrök épp akkor érkeztek a helyszínre, amikor az asszony, a 42 éves R. Rita Krisztina már kocsiba ült, és készült elhajtani: átvizsgálták a járművet és 10 gramm „kábítószergyanús anyagot” – vagyis pszichoaktív varázsdohányt - valamint egymillió forintot és 137 eurót találtak. 
R. Ritát ezután a kerületi kapitányságra szállították, de a térfigyelő kamerák felvételei alapján vevőit is sikerült azonosítani: a nyomozók három embert hallgattak ki, akik elmondták, hogy 500 forint/gramm áron vették a varázsdohányt a drogot kézzel papírra kimérő árustól.
Az elfogott nőt új pszichoaktív anyaggal visszaélés gyanújával hallgatták ki. Őrizetbe került, a rendőrök kérték letartóztatásának elrendelését is az illetékes bíróságtól (police.hu). 

Közokirat-hamisítás miatt nyomoznak a veszprémi KDNP volt elnöke után

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.15. 07:41
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az autószakértő egy Mercedesről adott oldtimer-minősítést, rendőrség szerint hamisan.
 Másfél éven keresztül nem történt semmilyen érdemleges lépés abban a nyomozásban, amelyet Weingartner József ellen indított a rendőrség, pedig már 2018 novemberében megállapították, hogy az igazságügyi szakértő intellektuális közokirat-hamisítást követhetett el. Weingartnert egy régi Mercedesről adott szakvéleménye miatt jelentették fel – írja a 24.hu. Az ügy előzménye, hogy egy szigetszentmiklósi férfi egy 1986-os évjáratú Mercedes Benz 560 SEC kupéval állított be vizsgáztatásra három évvel a Magyar Autóklub újpesti központjába. Bár szerette volna, ha autója megkapja az oldtimer (OT) minősítést, ami a muzeális értékű járműveknek jár, a klub ezt nem adta ki. A tulajdonos néhány héttel később olyan igazságügyi szakértői véleménnyel a zsebében tért vissza a vizsgáztatásra, amely azt állította, minden rendben van az autóval. A tulajdonos által felkért szakértő beleírta a szakvéleménybe, hogy a származást bizonyító alvázszám eredeti gyári felületen, eredeti beütéssel látható. Bár a vizsgáztatók másként látták, a szakértői véleménnyel szemben nem tagadhatták meg a minősítés kiadását, így a Mercedes megkapta a tulajdonos számára anyagi előnyöket garantáló OT-rendszámot. 
 A szakértői vélemény szerzője Weingartner József igazságügyi szakértő volt. Weingartner a KDNP veszprémi szervezetének egyik vezetője, egyben Weingartner Balázsnak, az Innovációs és Technológiai Minisztérium korábbi, fenntarthatóságért felelős államtitkárának az édesapja. Az ügy viszont nem maradt ennyiben, mivel a lap információi szerint egymuzeális minősítéssel foglalkozó szakértő a rendőrséghez fordult, hamis szakvélemény kiadása miatt.
A szigetszentmiklósi rendőrkapitányság hatósági szakértőt rendelt ki a megismételt vizsgálat elvégzésére: ennek során kiderült, hogy a szakvélemény maga nem hamis – a kocsi OT-minősítése viszont annak számít, mivel az alvázszámot egy baleset után helyreállították, és ez nem felel meg a formai előírásoknak. 
A rendőrök szerint ezért megalapozott a gyanú, hogy az igazságügyi szakértő intellektuális közokirat-hamisítás bűntettét követte el, amikor valótlan tartalmú véleményt készített a tulajdonos megrendelésére. Ilyen bűntett elkövetéséért a bíróság egytől öt évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhat.

Az ügyben ugyanakkor másfél év óta nem történt előrelépés a 24.hu szerint, csak egy kihallgatás történt. Weingartner József az újság megkeresésére azt hangoztatta, hogy pályafutása során több mint tízezer igazságügyi szakértői véleményt készített problémamentesen, és úgy véli, hogy kollégája notórius feljelentő, csupán ezért lett rendőrségi ügy a Mercedesről adott szakvéleményéből.