Előfizetés

Rekordot döntött az újonnan fertőzöttek száma az USA-ban, utolsó szakaszában tart egy vakcina próbája

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.16. 06:34

Fotó: Paul Hennessy / AFP / NurPhoto
Egy nap alatt 67 ezer 417 új esetet regisztráltak az országban.
Az Egyesült Államokban szerdán újabb rekordot döntött az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma. A baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház szerda délutáni adatai szerint előző nap 67 ezer 417 új esetet regisztráltak az országban. Továbbra is Kalifornia, Arizona, Texas, Florida a járvány gócpontja. Az Egyesült Államokban jelenleg
a 3 millió 432 ezret is meghaladja a regisztrált fertőzöttek száma, és csaknem 137 ezer amerikai halt meg a vírus okozta Covid-19-ben és szövődményeiben.

Ezzel együtt is, Robert Redfield, a betegségmegelőzési és járványügyi központok (CDC) igazgatója újságíróknak úgy fogalmazott: az országos helyzet ma jobb, mint márciusban volt, mert a halálozások aránya jelentősen csökkent. Redfield azt hangsúlyozta: „soha nem látott kormányt gyorsabban reagálni”, mint a Donald Trump elnök vezette jelenlegi adminisztrációt. Kedd óta jelentős számú újabb fertőzéseket jelentettek például Montanából is, ahol Billingsben, az állam legnagyobb városának idősotthonában mindenki megfertőződött. A demenciában és Alzheimer-kórban szenvedőket ápoló intézmény korábban visszautasította a gondozottjainak felajánlott ingyenes vírustesztelést. Oklahoma republikánus kormányzója, Kevin Stitt szerdán bejelentette, hogy pozitív lett a vírustesztje. A járvány fellángolása miatt
legalább 27 tagállamban visszafogták vagy teljesen le is állították a gazdasági és a társadalmi élet újraindítását. Nagyon erőteljes szigorításokat vezettek be Kaliforniában és Texasban, illetve Florida egyes, elsősorban keleti partvidéki megyéiben.

Több országos áruházláncolat – például a Starbucks vagy a Walmart – szerdán kötelezővé tette a szájmaszkok viselését mind az alkalmazottai, mind a kliensei számára. A Moderna Therapeutics gyógyszergyártó cég szerdán bejelentette:
mivel utolsó szakaszában tart a vakcina kipróbálása, az oltóanyagot várhatóan az ősszel engedélyeztethetik.

A massachusettsi székhelyű Moderna fejlesztését az amerikai kormányzat jelentős összegekkel támogatja. Szerdai sajtókonferenciáján Mike Pompeo amerikai külügyminiszter ismételten kitért Kína vélt szerepére a járvány terjedésében és az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) járvánnyal kapcsolatos döntéseinek vizsgálatára. Mint mondta: a WHO-t a vizsgálat során valószínűleg „tisztára mossák”. Az amerikai diplomácia vezetője ismét kárhoztatta Kínát, mondván, a Vuhanban még tavaly regisztrált első koronavírusos eseteket elhallgatta a külvilág előtt. Ez a kudarc „több mint 100 ezer amerikai életét követelte” – fogalmazott Pompeo, megemlítve azt is, hogy a világ gazdaságának több ezer milliárd dollárjába kerül ez a járvány.

Donald Trump fárszi nyelven is figyelmeztette a három tüntető kivégzésére készülő Teheránt

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.15. 21:43
Mike Pompeo amerikai külügyminiszter már tavaly novemberben az iráni vezetést hibáztatta az erőszakhullámért
Fotó: SAUL LOEB / AFP
Szörnyű üzenet lenne a világnak az iráni ítélet végrehajtás – írta a Twitteren az amerikai elnök.
Donald Trump amerikai elnök szerdán fárszi nyelven is közzétett Twitter-bejegyzésben figyelmeztette Teheránt, hogy ne végezzenek ki három embert, aki részt vett a tavalyi tüntetéseken. – Kivégzésük szörnyű üzenetet jelentene a világnak – írta a Twitteren Trump, aki bejegyzését angol és az Iránban használt fárszi nyelven is közzétette. A 26 éves Amirhosszein Moradi, a 28 éves Száíd Támdzsidi és a 26 éves Mohamed Radzsábi kivégzéséről szóló információkat az iráni Sark (Kelet) című lap közölte szerdán. A három fiatal férfi ügyvédje, Musztafa Nili azt nyilatkozta, hogy perújrafelvételt követel. Megjegyezte, hogy védencei nem férhettek hozzá a róluk szóló információkat tartalmazó dossziékhoz. A tüntetéssorozat, amelyben a három elítélt is részt vett, tavaly november közepén – az üzemanyagárak emelésének bejelentése után - robbant ki mintegy száz iráni településen. A több tízezres megmozdulások több helyen is erőszakba torkolltak. A tüntetők rendőrkapitányságokat támadtak meg, üzleteket fosztottak ki, több mint 700 bankot, 140 kormányzati épületet, több száz benzinkutat gyújtottak fel. Az iráni hatóságok szerint a tüntetéssorozatnak 230 halálos áldozata volt, Washington álláspontja szerint azonban mintegy ezer ember vesztette életét.

Hollandia Strasbourgtól várja Oroszország felelősségre vonását a maláj utasszállító lelövéséért

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.15. 20:56
A Boeing 2014. július 17-én már a levegőben a darabjaira hullott
Fotó: ALEXANDER KHUDOTEPLY / AFP
A repülőgépen, amelyet hat éve Ukrajna fölött ért rakétatámadás, több mint 300 ember lelte halálát.
Hollandia keresetet nyújtott be Strasbourgban Oroszország ellen a maláj légitársaság MH17-es járatszámú repülőgépe elleni hat évvel ezelőtti támadás elkövetése miatt – ismertette szerdán az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB). A strasbourgi székhelyű Európa Tanács felügyelete alatt működő bíróság tájékoztatása szerint a holland kormány azt állítja, hogy az orosz kormány felelős a repülőgép lelövéséért és a bekövetkezett halálesetekért. Hollandia szerint ugyanis az a rakétarendszer, amellyel az utasszállítót lelőtték, Oroszország tulajdonát képezte, használatát is Oroszország biztosította, s ezzel megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményében vállalt kötelezettségeit.  A strasbourgi bíróság előtt jelenleg öt másik államközi kereset és körülbelül hétezer egyedi kérelem van folyamatban a Krím félszigeten és Kelet-Ukrajnában bekövetkezett eseményekkel kapcsolatban. A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó repülőgépét 2014. július 17-én Kelet-Ukrajna felett érte rakétatalálat. A pilótafülke mellett felrobbant rakéta szilánkjainak ezrei fúrták át a Boeinget, amely a levegőben darabokra tört és lezuhant. Az öt évvel ezelőtti tragédiában a fedélzeten tartózkodó mind a 298 utas – köztük 196 holland és 27 ausztrál –, valamint a legénység életét vesztette.