Észak-Macedónia;választás;

2020-07-17 06:03:00

Lassú ébredés

Nagyot kockáztatott, de megérte – Zoran Zaev észak-macedóniai korábbi miniszterelnök szociáldemokrata szövetsége szoros versenyben ugyan, de megnyerte a három napig tartó parlamenti választást Nikola Gruevszki nacionalista pártjával, a VMRO-DPMNE-vel szemben. A szoros eredmény jelzi az ország mély megosztottságát, de egyben azt is, hogy valamiféle ébredés kezdődött a balkáni országban.

A 2018 novemberében Magyarországra szökött és itt politikai menedékre lelt, korrupciós bűnökért elítélt Nikola Gruevszki tíz évig tartó kormányzása után Zaev egy olyan országot vett át, amelyet nemcsak a korrupció szőtt át, hanem a felhergelt nacionalizmus is fűtött, a mélyben pedig orosz szálak húzódtak. Macedónia egyre távolodott a nagy álomtól, a NATO és EU csatlakozástól. Zaev mindent egy lapra tett fel a görög-macedón országnévvita rendezésével: azzal, hogy rábólintott az Észak-Macedónia megnevezésre, szimbolikus erejű kérdést kellett a rációra hagyatkozva elfogadtatnia a lakossággal.

A NATO-tagság meglett, az uniós elúszott, a miniszterelnök pedig tette, amit ilyenkor tenni szokás – lemondott, mert egy alapvető ígéretét nem tudta betartani. Ilyesmibe a Balkánnál jobb helyeken is belebuknak a politikai vezetők, főleg, ha vérbeli populista ellenzékkel állnak szemben, olyannal, amely mögött felsorakozott a térségbeli illiberális elit, és felsejlik egy nagyon profi orosz szolgálat is.

Zaev mégis megnyerte ezt a választást. Bizonyára sok macedónnak nagyon fáj, hogy országuk hivatalos nevéhez oda kell biggyeszteni az észak-ot, sokan gondolják úgy, hogy Zaev elfogadhatatlan kompromisszumot kötött. De a voksolás azt mutatja, ez már többek szemében kisebb bűn, mint a jogállam felszámolása, az alapvető emberi jogok megsértése. Vagyis az, amit tíz éven át a Budapest vendégszeretetét élvező Gruevszki tett az országgal.