Előfizetés

Az EU-csúcs első napján még csak bemelegítettek a résztvevők

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2020.07.17. 20:29

Fotó: STEPHANIE LECOCQ / AFP
Meglepetések nélkül, a várakozásoknak megfelelően zajlott az európai uniós csúcs első napja: a tagállami vezetők ismertették a közös költségvetéssel és a gazdasági mentőcsomaggal kapcsolatos általános álláspontjukat.
EU-diplomaták tájékoztatása szerint nyugodt és kiegyensúlyozott volt a tanácskozás légköre, minden résztvevő türelmesen végighallgatta a felszólalásokat. A 10 órakor kezdődött plenáris ülés késő délutánig tartott, ezt követően az állam- és kormányfők két-, illetve több oldalú találkozókon egyeztettek, majd lapzártánk után ültek ismét össze. Az ülést elnöklő Charles Michel először Angela Merkel német kancellárral és Emmanuel Macron francia államfővel egyeztetett. Michel várhatóan újabb kompromisszumos javaslatot tesz le az asztalra a teremben elhangzottak és a kétoldalú “gyóntatások” eredményeként. A magyar miniszterelnök péntek reggel konzultált a visegrádi országok vezetőivel, és a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy több lényeges kérdésben sikerült egységes véleményt kidolgozniuk, részleteket azonban nem árult el. A lengyel delegáció ugyan ismét azt hangoztatta, hogy nem kéne a jogállamot belekeverni a költségvetésbe, kérdés azonban, hogy a végjátékban mennyire határozottan áll ki az anti-korrupciós szabályrendszer bevezetése mellett. A jogállami feltételrendszer elfogadtatásának többen is szurkolnak a partvonalról: Donald Tusk, az Európai Néppárt (EPP) elnöke, és Manfred Weber, az EPP európai parlamenti csoportjának elnöke egyaránt Twitter-üzenetekben biztatta a résztvevőket: ne engedjék, hogy a javaslat kimaradjon a végső megállapodásból. A pénteki eszmecserén mindenekelőtt az EU 2021-ben kezdődő, 1074 milliárd eurós hétéves költségvetésének és a 750 milliárdosra tervezett helyreállítási alapjának a nagyságáról csaptak össze a nézetek. A takarékos négyeshez tartozó tagállamok képviselői a pénzügyi csomag mindkét elemének a csökkentésére tettek javaslatot, és világossá tették, hogy nem kívánnak lemondani a nettó befizetőként nekik járó éves költségvetési visszatérítésről. Az utóbbit Emmanuel Macron támadta hevesen. Hollandia leszögezte: csak úgy hajlandó hozzájárulni a közös hitelfelvételből fedezett pénzügyi mentőcsomaghoz, ha a többi tagországgal együtt kiterjedt jogosítványokat kap a pénzköltés jóváhagyására és ellenőrzésére. A járvány következményeinek enyhítésére kidolgozott támogatási rendszer két legnagyobb kedvezményezettje, Olaszország és Spanyolország kormányfője világossá tette, hogy ragaszkodik a beígért összegekhez. 

Jövőre kezdődhet meg a Lánchíd felújítása

Szalai Anna
Publikálás dátuma
2020.07.17. 17:12

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Ma bejelentették, hogy jövő héten dönt a BKK igazgatósága a tender kiírásáról. Addig a kormánynak is módosítani kellene a korábbi határozatát.
Legkorábban jövő márciusban indulhat a Lánchíd felújítása. A rekonstrukció várhatóan 30 hónapig tart, amelyből 18 hónapra teljesen lezárják az átkelőt. A híd a városvezetés reményei szerint 2023-ra újulhat meg – jelentette be pénteken Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes, Szőke Gábor, a híd karbantartásával megbízott Budapest Közút Zrt. vezérigazgatója és Fendrik László, a Budapest Közlekedési Központ (BKK) megbízott vezérigazgatója. A BKK egyébként annak ellenére sem döntött a közbeszerzési eljárás megindításáról, hogy Draskovics Tibor, a BKK igazgatóságának elnöke a múlt héten ezt ígérte, mondván a tendert 99 százalékban előkészítették. Az igazgatóság ugyanakkor elfogadta a közbeszerzés megváltozott műszaki tartalmát és elvi hozzájárulását adta a közbeszerzéshez, így a jövő héten bizonyosan megszülethet a végső döntés. Mint arra Tüttő Kata emlékeztetett a híd nem az elmúlt kilenc hónapban került a jelenlegi állapotba. Az átkelőt 1988-ban újították fel legutóbb, de akkor is főként a bevonatok felfrissítése történt meg. A felújítási tervek 2014-re elkészültek, azóta húzta-halasztotta a munka megkezdését az előző városvezetés. A főpolgármester-helyettes arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormány bár folyton sürgeti Budapest vezetését, mint a mai napig nem módosította a hídfelújítás támogatásáról szóló kormányhatározatot, amelyben 6 milliárdot ígért a Lánchíd a Váralagút és a pesti villamosaluljáró felújítására. Erről szól a beruházás elfogadott engedélyokirata is, amelyet akkor tudnak módosítani, ha a kormány is javítja az erről szóló határozatát. 
A Lánchíd Budapest legjobban vizsgált műtárgya, hiszen napi szinten ellenőrzik az állapotát, az elmúlt hónapokban több műszaki mérés is történt. Folyamatos a készenlét, de jelenleg nem valószínűsíthető, hogy a híd gyors állapotromlása miatt még a felújítás megkezdése előtt le kell zárni a hidat – válaszolta a Népszava kérdésére a szocialista politikus, aki hangsúlyozta, hogy erről a karbantartással megbízott Budapest Közút ajánlása alapján dönt a városvezetés. Szombattól lezárják a folyásirány szerinti déli járdát javítás miatt, de ettől még a híd sem a gyalogos, sem a gépjárműforgalom számára nem veszélyes. A híd felújítását az előző tenderre érkezett ajánlatok 23,5 milliárd forintra árazták be, a becsült mérnökár ehhez hasonlatos – ismerte el Tüttő Kata, aki felhívta a figyelmet, hogy ebből mindössze 6 milliárdot fizet a kormány, a többit hitelből teremti elő a főváros.

Koronavírusos lett négy dolgozó egy nagykőrösi üzemben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.17. 14:27
Képünk illusztráció
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A gyárban összesen 250-en dolgoznak, most próbálják elkerülni a teljes leállást.
Összesen négy dolgozó koronavírus-tesztje lett pozitív egy nagykőrösi telephelyű csomagoló üzemben – értesült a Hírös.hu. A lap úgy tudja, hogy előbb egy tüneteket mutató alkalmazottnál mutatták ki a fertőzést, a későbbi tesztek során pedig még három másik munkavállaló esetében lett pozitív a PCR-vizsgálat eredménye. A négy érintett közül csak ketten produkáltak tüneteket. A második teszt eredménye a napokban várható.
Bár az üzem vezetése megerősítette a Kecskeméti Televízió stábjának az értesüléseket, az amerikai tulajdonos azonban további részletek közlését nem engedélyezte.  A lap munkatársait biztonsági okokból az üzem területére sem engedték be.
A gyárban jelen pillanatban három műszakban 250-en dolgoznak. A cég vezetése mindent megtett annak érdekében, hogy folytatódhasson a munkavégzés, és ne kelljen leállni - írja  hírportál.