Emmi;PDSZ;ORFK;iskolaőr;

Az iskolaőrnek elég a nyolc általános - de többet kap majd, mint egy pályakezdő tanár

Noha korábban úgy tűnt, hogy legalább középfokú végzettséget várnak el majd attól, aki iskolaőrnek állna, a jelek szerint lejjebb vitték a lécet.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság toborozó plakátja szerint ugyanis csak előnyt jelent a középfokú, vagy az ennél magasabb végzettség. A feltételek között csak a cselekvőképességet, a magyar állampolgárságot, az egészségi, fizikai, pszichikai alkalmasságot, a büntetlen előéletet és az erkölcsi bizonyítványt sorolják fel. 

Az iskolaőrökről rendelkező jogszabályok nem részletezik ugyan a képzettségi feltételeket, de korábban minden, például egy államtitkári nyilatkozat is arra utalt, hogy a középfokú végzettség alapfeltétel lesz - egy korábbi, azóta törölt rendőrségi hirdetés egyértelműen tartalmazta is ezt a kritériumot.

Nem ez az egyetlen furcsaság a toborzás körül. Az, hogy nem elvárás a középfokú végzettség a leendő iskolaőröktől, azért is különös, mert a kormánylap Magyar Nemzet Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárra hivatkozva még júniusban azt írta: ”bár elsősorban volt rendőrökre, például korkedvezményes nyugdíjazottakra számítanak, bekapcsolódhatnak bármely más, középfokú végzettséggel rendelkező, civil foglalkozást végzők is.”

Ráadásul alig egy hete a Baranya megyei Rendőr-főkapitányság véletlenül, idő előtt kiadott hirdetésében még a jelentkezési feltételek közé sorolták a legalább középfokú végzettséget.

Komoly aggályainak adott hangot Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Országos Választmányának tagja. Szerinte nagyon is indokolt lenne a középfokú végzettség elvárása, hiszen az iskolaőröknek komoly pedagógiai, pszichológiai, rendvédelmi felkészítésen kell átesniük. – Ebben a tekintetben én is elég szkeptikus vagyok – fogalmazott Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára, aki szerint azokban az intézményekben, ahol valóban komoly konfliktusok adódhatnak, az iskolaőrnek minden tekintetben felkészültnek kell lennie.

Az ügyben megkerestük az Országos Rendőr-főkapitányságot és még péntek este az Emberi Erőforrások Minisztériumát is, de cikkünk megjelenéséig arra nem kaptunk választ, hogy miért nem tartják már indokoltnak a középfokú végzettség elvárását.  

Emmi: nem is állítottuk, hogy kell a végzettség

Cikkünk közlése után szombat délben reagált az Emberi Erőforrások Minisztériuma, válaszlevelükben pedig elismerték, hogy tényleg nem kell több ehhez a munkához nyolc osztálynál.

Mint írták: "Jogszabály valóban nem írja elő feltételként a középfokú végzettséget. Nem is állítottuk, hogy ezt jogszabály fogja előírni. Azonban a toborzás során kialakított protokoll alapján a jelentkezők között prioritást élveznek a legalább középfokú végzettséggel jelentkezők, ugyanúgy, ahogyan a rendőrségi tapasztalattal rendelkezők is."   

A rendőrségi toborzóból kiderül az is, hogy azok, akik megfelelnek a feltételeknek, és sikerrel abszolválják a rendőrségi kiképzést, vidéken havi bruttó 220 ezer, Pest megyében és Budapesten pedig bruttó 230 ezer forintos fizetésre számíthatnak, emellett mindenütt jár az évi bruttó 200 ezer forint cafeteria. Ez megerősíti azt, hogy az iskolaőrök többet keresnek majd mint egy pályakezdő tanár.

Nagy Erzsébet, a PDSZ Országos Választmányának tagja szerint a tanárokra nézve sértő az, hogy egy általános iskolai végzettséggel rendelkező iskolaőr több pénzt keres majd, mint egy diplomás pályakezdő pedagógus. Pongó Géza pedig úgy reagált: nem fog csodálkozni, ha a bruttó 220-230 ezer forintos fizetésért nem fognak elegendő tanult, felkészült jelentkezőt találni az iskolaőri állás betöltésére.

Vizelt már ágyba?Különös kérdésekre is válaszolniuk kell azoknak, akik iskolaőrnek jelentkeznek. A jelentkezési lapon a szokásos adatokon túl a pályázó vércsoportját, gyerekeinek nevét, életkorát is meg kell adni. A háziorvos által hitelesített teljes fizikai és pszichikai diagnózist kérnek, olyan pontokkal, hogy az illető vizelt-e már ágyba, fogyaszt-e alkoholt, drogot, küzd-e játékszenvedéllyel. Valószínűsíthető, hogy a sok pályázót már a beküldött dokumentumok alapján kiszórnak majd, és el sem juthatnak az első hatósági vizsgákig. A rendőrség ugyanakkor az ő adataikat is megőrzi majd. Az adatkezeléssel kapcsolatban a jelentkezési lap szűkszavúan csak egy linket közöl; innen egy Pdf-dokumentum tölthető le, ami hasonló szűkszavúsággal jelzi, meddig tárolják a megszerzett információkat: „rendőrség iratkezelési szabályzatának irattári terve szerint.” Ahhoz már egy külön Google-keresés kell, hogy megtudjuk, az ORFK egy évig kezelheti a hozzájuk beküldött információkat, függetlenül attól, hogy végül az illetőt felvették-e iskolaőrnek vagy sem.